Ελλάδα

Φωτιές και πορείες μεταναστών στο κέντρο της Μυτιλήνης

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μία ακόμη χαώδης ημέρα με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και συγκρούσεις ξεκίνησε στη Μυτιλήνη, που συνεχίζει να δέχεται αθρόες εισροές προσφύγων.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 1.000 πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και πραγματοποίησαν πορεία προς το λιμάνι της πόλης, ενώ μνωρίτερα είχαν βάλει φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και κοντέινερ.

Η πορεία των προσφύγων διέσχισε όλη την προκυμαία και κατέληξε στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών (κοντά στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης) κλείνοντας όλα τα ρεύματα εισόδου και εξόδου από την πόλη.

Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας ενώ αυτή τη στιγμή έχουν καταλάβει την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών και έχουν κόψει την πόλη στη μέση. Αίτημά τους η γρήγορη καταγραφή τους και η μετάβασή τους στην Αθήνα.

σχυρή αστυνομική δύναμη που συνόδευε το πλήθος έχει παραταχθεί στην είσοδο της οδού Ερμού εμποδίζοντας τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να φτάσει στην κεντρική αγορά της πόλης. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό δεν αποκλείονται λεηλασίες.

Οι πρόσφυγες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία και αρκετές φορές απειλήθηκαν επεισόδια καθώς οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών προσπάθησαν να σπάσουν το ανθρώπινο τείχος. Δυστυχώς η ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έφτασε την πόλη στην λειτουργία του «κοινωνικού αυτοματισμού»

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κυρίως για την καθυστέρηση στις διαδικασίες καταγραφής και προώθησής τους προς την Αθήνα.

Νέο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά του νησιού
Εν τω μεταξύ στη διάσωση και περισυλλογή 61 παράτυπων μεταναστών, που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο, στην οποία υπήρχε εισροή υδάτων, προχώρησαν τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης πλωτό του λιμενικού και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάποιοι από τους μετανάστες είχαν πέσει στη θάλασσα, ενώ η λέμβος λόγω του υπερβολικού αριθμού ατόμων, έβαζε νερά.

Είκοσι έξι μετανάστες περισυνελέγησαν από πλωτό του λιμενικού και 35 από το πλοίο blue star 1. Οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ μέχρι στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν κάποιοι αγνοούμενοι.

Αλλο ένα ταξίδι για το «Ελ.Βενιζέλος»
Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2492 μετανάστες από τη Μυτιλήνη.

Στο λιμάνι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το