Ελλάδα

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό μετά τα νέα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις: Ετοιμάζει αντεπίθεση η κυβέρνηση, απαντήσει ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχουν βάλει νέα δημοσιεύματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Από τη μία, δύο δημοσιεύματα βάζουν στο κάδρο της υπόθεσης τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, από την άλλη, δημοσίευμα κάνει λόγο για ακόμη μια λίστα 38 ατόμων – πολιτικών, επιχειρηματιών, συζύγων πολιτικών – τα οποία έπεσαν θύματα παρακολούθησης με το λογισμικό Predator.

Τι απαντά η κυβέρνηση – Απαντήσεις ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Σοφία Φασουλάκη, από την κυβέρνηση επιμένουν σε κάθε τόνο πως «δεν έχουν σχέση με το Predator, δεν δόθηκε καμία εντολή, δεν υπήρξε καμία καθοδήγηση από το Μέγαρο Μαξίμου γι αυτές τις παρακολουθήσεις με το κακόβουλο λογισμικό».

Παρόλα αυτά, υπάρχει δυσάρεστο κλίμα, με πολλούς να μιλούν για ανάγκη προσφυγής στις κάλπες νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας, αν και ο πρωθυπουργός παραμένει πιστός στο χρονοδιάγραμμα που έθεσε, συνέχισε η Σοφία Φασουλάκη.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει αντεπίθεση με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ, να δώσει σκληρές απαντήσεις. Αναμένεται δε τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την απαγόρευση πώλησης παράνομων λογισμικών.

«H παρακολούθηση του ΥΠΕΞ της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση ενώ προσθέτει ότι «ο κος Μητσοτάκης είναι ένοχος και εξαιρετικά επικίνδυνος για να κυβερνά τη χώρα».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της με τίτλο: «Ο υπουργός Εξωτερικών δέχτηκε Predator πριν έναν χρόνο, θύμα του παρακράτους του Μαξίμου – Επικίνδυνος για τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης», η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το εύρος των προσώπων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από το καθεστώς Μητσοτάκη συνεχίζονται για δεύτερη Κυριακή από την εφημερίδα Documento». «Ωστόσο», σημειώνει, «αυτήν την Κυριακή ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, που επιβεβαιώνει ότι η λίστα που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι γνήσια, ότι το Predator το προμηθεύτηκε το Μαξίμου, αλλά και ειδικότερα ότι η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών κου Δένδια από το παρακράτος του Μαξίμου είναι γεγονός που έλαβε χώρα με κακόβουλο sms, στο κινητό του περίπου πριν από έναν χρόνο».

«Αναρωτιόμαστε», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αν ο κος Μητσοτάκης θα επαναλάβει με την ίδια ένταση τις επιθέσεις που εξαπέλυσε πριν από μια βδομάδα στην εφημερίδα Documento και στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ». «Αν θα μιλήσει και πάλι για παραμυθάδες, για πράκτορες των Ρώσων, αν θα απειλήσει και τους δημοσιογράφους του ΒΗΜΑτος με ποινές φυλάκισης 20 ετών, επειδή κατέχουν στοιχεία και αποδείξεις», προσθέτει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι θα αναμένει με ενδιαφέρον και σημειώνει πως «σε κάθε περίπτωση ωστόσο και ανεξαρτήτως των εσωκομματικών ή προσωπικών διαφόρων εντός της κυβέρνησης, η παρακολούθηση του ΥΠΕΞ της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια. Και ο κος Μητσοτάκης είναι ένοχος και εξαιρετικά επικίνδυνος για να κυβερνά τη χώρα».

Τα δύο δημοσιεύματα που βάζουν στο κάδρο τον Κυριάκο Πιερρακάκη
Συγκεκριμένα, η Εφημερίδα των Συντακτών μαζί με τους Reporters United, έκαναν λόγο για σειρά συναντήσεων και στενές σχέσεις του υπουργού με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, ο οποίος σχετίζεται με την εταιρεία Krikel. Γίνεται δε λόγος για επαφές του κ. Πιερρακάκη με τον κ. Λαβράνο και μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

To Reporters United αναφέρει ότι γνωρίζει για τουλάχιστον μία επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο γραφείο του Γιάννη Λαβράνου, στην οδό Σικελιανού στο Νέο Ψυχικό, ενόσω ο πρώτος ήταν υπουργός.

Ο κ. Πιερρακάκης αρνήθηκε να απαντήσει και για τη σχέση του με τον κ. Λαβράνο. Σημείωσε μόνο «ότι κανένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στις ερωτήσεις σας και αποτελούν αντικείμενο της δημοσιογραφικής σας έρευνας, δεν έχει την οποιαδήποτε -άμεσα ή έμμεσα- σχέση με την πολιτική, τις διαγωνιστικές διαδικασίες και γενικά το υλοποιούμενο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του».

Οι Reporters United τονίζουν ότι υπάρχουν δύο ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και εφάπτονται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων:

«Το πρώτο είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) το οποίο ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020. Έργο του ΚΕΤΥΑΚ ύψους 40 εκατομμυρίων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το 2021, στον πυλώνα που υπόκειται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αναθέτουσα αρχή την ΕΥΠ. Reporters United τονίζουν ότι υπάλληλοι της Krikel έχουν παραδεχτεί ότι παρέχουν υπηρεσίες «αμισθί» στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή».
Το δεύτερο αφορά το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «παρά την ψήφιση νόμου τον Μάρτιο του 2021, ο κ. Πιερρακάκης, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας καθυστερούν εδώ και 18 μήνες την έκδοση της αναγκαίας ΚΥΑ. Χωρίς αυτήν η ανεξάρτητη Αρχή είναι ουσιαστικά τυφλή, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά το αν έχει γίνει μια επισύνδεση ή όχι».
Ακολούθως, η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, ανέφερε πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε άδεια στην Intellexa για εξαγωγή και πώληση του Predator. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το Predator.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο χρονικό της εγκατάστασης της Intellexa στη χώρα μας, γράφοντας τα εξής: «Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 και εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας είναι βασικό τμήμα της “γέφυρας” Ελλάδας – Κύπρου. Η εταιρεία απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, το οποίο φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν, καθοδηγητή και συνεταίρου του Σαχάκ Αβινί».

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, «εκείνο που κρίνεται σημαντικό είναι ότι η εταιρεία Intellexa πήρε άδεια για εξαγωγή πώληση του εν λόγω λογισμικού (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία) από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του εν λόγω υπουργείου είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το ύποπτο λογισμικό».

Τι απαντά ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω διαρροής διέψευσε κατηγορηματικά την αναφορά «σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το Υπουργείο. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».

Αναφορά και σε 2η λίστα παρακολουθήσεων

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Documento, κάνει αναφορά και σε δεύτερη λίστα ατόμων που εφέροντο να έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator.

  • Η λίστα με τα ονόματα
  • Γιώργος Γεραπετρίτης – Υπουργός Επικρατείας
  • Άκης Σκέρτσος – Υπουργός Επικρατείας
  • Νίκος Παπαθανάσης – αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
  • Oρσάκη Ρουσσέτου – μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ, συμμετέχει στον «Πρωινό καφέ» του Μαξίμου
  • Ειρήνη Εξάρχου – μετακλητή υπάλληλος στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην μετακλητή του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Η αδερφή της Φοίβη, εργαζόταν ως γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων
  • Θωμάς Βαρβιτσιώτης – πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων, διαφήμισης και διαχείρισης κρίσεων V+O
  • Γιάννης Ολύμπιος – Συνιδρυτής της V+O
  • Αργυρώ Ξαγοράρη – δεξί χέρι της Μαρέβας Γκαμπρόφσκι σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, στελεχώνει τη γραμματεία του Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου
  • Ολίνκα Βαρβιτσιώτη – σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτη και διευθύντρια της «The Art Newspaper Greece»
  • Βασίλης Γκρίζης – Α’ υποδιοικητής της ΕΥΠ
  • Χρήστος Αγραφιώτης – μέλος ΔΣ της εφημερίδας «Καθημερινή»
  • Χάρις Κούτση – μέχρι πρόσφατα ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στην Γ.Γ. του πρωθυπουργού
  • Ελίνα Κυπραίου – Από το 2004 συνεργάτιδα του Κ. Μητσοτάκη
  • Νίκος Σιγάλας – διευθυντής του γραφείου Τύπου και δεξί χέρι του Κωστή Χατζηδάκη\
  • Σπύρος Καρανικόλας – μέχρι 14 Ιουνίου 2022 μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  • Φίλιππος Βρυώνης – ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon
  • Μανώλης Γραφάκος – γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων
  • Κώστας Μουσουρούλης – Συντονιστής του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των πέριοχών της Μακεδονίας και της Μεγαλοπολης, πρώην υπουργός
  • Αγγελική Ρούσσου – πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ
  • Γιώργος Πατεράκης – αντιπρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου
  • Άρτεμις Σίφορντ – μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council
  • Αμφιλόχιος – μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως, πρώην διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα
  • Άρης Αλεξόπουλος – αντιναύαρχος, γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων
  • Σπύρος Κουσουνής – πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφαλείας της Coca Cola 3E
  • Mαίη Ζαννή – ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, πρώην σύντροφος του Κώστα Μπακογιάννη
  • Γιάννης Αναστασάκος – στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
  • Μαρία Σαράφογλου – δημοσιογράφος ΑΝΤ1
  • Σπύρος Σιδέρης – δημοσιογράφος iEidiseis, Euractiv
  • Πέτρος Κουσουλός – δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Μπαμ»
  • Στέφανος Χίος – δημοσιογράφος της εφημερίδας «Μακελειό»
  • Γκρατσιέλα Κλάδη – εργάζεται στο τμήμα εμπόρίας καυσίμων της Aegean
  • Βαγγέλης Πιττερός – ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι
  • Τόνια Πρίμπα – δικηγόρος, σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
  • Τάσος Παπαγεωργίου (με αυτό το όνομα εμφανίζεται ένας αντιδήμαρχος του δήμου Μεσσήνης)
  • Τάκης Θεοδωράτος
  • Παναγιώτης Ζαρκαδάς

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το