Θ Plus

Φωτεινότατη έκλαμψη ακτίνων γάμμα «χτύπησε» τη Γη – Από τι προκλήθηκε

Η ισχυρότερη έκλαμψη ακτίνων γάμμα (Gamma-Ray Burst, GRB), που έχει καταγραφεί ποτέ, έπληξε τη Γη δημιουργώντας ερωτήματα για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια έκρηξη αστέρα στον πλανήτη μας.

Στις 9 Οκτωβρίου 2022, στις 3:21 μ.μ. ώρα Ελλάδας, μια εξαιρετικά φωτεινή και μακράς διάρκειας έκλαμψη GRB εντοπίστηκε από πολλούς από τους δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου Integral του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που ανιχνεύει τέτοιες εκρήξεις.

Αυτή η έκρηξη, που ονομάστηκε GRB 221009A, κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ήταν. «Ήταν ίσως η πιο φωτεινή έκλαμψη ακτίνων γάμμα που έχουμε εντοπίσει ποτέ», σημειώνει ο Μίρκο Πιερσάντι από το Πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουιλα στην Ιταλία, και επικεφαλής συγγραφέας της ομάδας που δημοσιεύει αυτά τα αποτελέσματα σήμερα στο περιοδικό «Nature Communications». Ένας από τους συγγραφείς, ο Πιέτρο Ουμπερτίνι από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής στη Ρώμη και κύριος ερευνητής για το όργανο IBIS του Integral τη χαρακτηρίζει ως «την ισχυρότερη» GRB που έχει μετρηθεί ποτέ. Στατιστικά μία έκλαμψη GRB τέτοιου μεγέθους φτάνει στη Γη μόνο μία φορά κάθε 10.000 χρόνια.

Αυτή η έκλαμψη ήταν το αποτέλεσμα έκρηξης ενός αστέρα που απέχει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Η έκρηξη ενεργοποίησε τους ανιχνευτές κεραυνών στην Ινδία, πάνω από την οποία καταγράφηκε το απόγειο της GRB. Η ροή φωτονίων τής έκλαμψης φώτιζε την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και μέρος της Αυστραλίας, ενώ όργανα στη Γερμανία εντόπισαν σημάδια ότι η ιονόσφαιρα της Γης διαταράχθηκε για αρκετές ώρες από την έκρηξη.

Η ιονόσφαιρα είναι το στρώμα της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης, σε υψόμετρο από 50 χιλιόμετρα έως 950 χιλιόμετρα, που περιέχει ηλεκτρικά φορτισμένα αέρια (πλάσμα). Η σταθερότητα του ιονισμού της γήινης ατμόσφαιρας διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο για την εξέλιξη και διατήρηση της ζωής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε ισχυρή μεταβολή του ηλεκτρικού πεδίου στην επάνω πλευρά της ιονόσφαιρας και αύξηση του ιονισμού στην κάτω πλευρά της ιονόσφαιρας.

Η ESA υπογραμμίζει ότι η ανάλυση των επιπτώσεων της έκρηξης θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τις μαζικές εξαφανίσεις στην ιστορία της Γης. Επίσης, το συγκεκριμένο συμβάν ενισχύει την ιδέα ότι μια έκρηξη αστέρα σουπερνόβα στον δικό μας Γαλαξία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, βλάπτοντας το στρώμα του όζοντος και επιτρέποντας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου να φτάσει στην επιφάνεια της Γης.

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Τα τσιπουράδικα του Βόλου» είναι το νέο τουριστικό έντυπο του Δήμου Βόλου για την προώθηση της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας

Ένα νέο θεματικό έντυπο γαστρονομίας με τίτλο «Τα τσιπουράδικα του Βόλου» δημιούργησε ο Δήμος Βόλου…

23 Νοεμβρίου 2023

Σάλος με καθολικό ιερέα που «το έσκασε» στην Ιταλία με 18χρονη και μετά την παντρεύτηκε

Ένας καθολικός ιερέας στην Αλαμπάμα, ο οποίος το είχε «σκάσει» στην Ιταλία με μία νεαρή…

23 Νοεμβρίου 2023

Διαγωνισμός αθλητικού χορού στις 2/12 στον Βόλο

Η παγκόσμια ομοσπονδία καλλιτεχνικού χορού (WADF) και ο Αθλητικός Σύλλογος Χορού Βόλου - Dance Academy…

23 Νοεμβρίου 2023

H «Εκατομμυριούχος» του Μπ. Σω στο Θέατρο «Παλλάς»

  Της Δανάης Μαρίτσα Ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην αισθηματική κομεντί και την κοινωνικοπολιτική σάτιρα, ενώ…

23 Νοεμβρίου 2023

Ο Πρόεδρος του ΣΟΕΔ για διάθεση ενός παθολόγου – ογκολόγου του 404 ΓΣΝ στο Νοσοκομείο Βόλου

Ο πρόεδρος του ΣΟΕΔ Δημήτρης Κουντούρης σε δήλωσή του αναφέρει: Από μέλη του Σωματείου μας…

23 Νοεμβρίου 2023

Επιτυχημένη η εμφάνιση του ΝΟΒΑ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας ΑμεΑ

Ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Hansa 303 για άτομα με αναπηρία στα πλαίσια των Αγώνων…

23 Νοεμβρίου 2023