Τοπικά

«Φως στο τούνελ» για τους επιπλοποιούς – Καταγράφεται αύξηση πωλήσεων φέτος στη Μαγνησία 

«Φως στο τούνελ» αρχίζουν και βλέπουν οι επιπλοποιοί-ξυλουργοί του Νομού Μαγνησίας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τοπικού Συλλόγου, το 2019 καταγράφεται μια αύξηση του τζίρου και γενικά της δουλειάς τους γύρω στο 20% σε σχέση με τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια της κρίσης.
Χθες Κυριακή, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Επιπλοποιών και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μαγνησίας πραγματοποίησε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας διευρυμένο πανθεσσαλικό συμβούλιο, με παρόντα μέλη ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, όπου συζητήθηκαν τα θέματα και τα προβλήματα που αφορούν στον κλάδο και έγιναν προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον του επαγγέλματος και την προστασία του. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και αρκετά μέλη του τοπικού Συλλόγου, που θέλησαν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, καθώς και οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου και της ΟΕΒΕΜ κ.κ. Τέλης Μπασδάνης και Τρύφων Πλαστάρας, που εκφώνησαν χαιρετισμούς.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου κ. Γιάννης Τζήκας τόνισε πως «ο κλάδος μας έδειξε σημεία αντοχής μέσα στην κρίση, παρά το γεγονός ότι και εμείς έχουμε σημαντικές υποδομές με πολλά κόστη. Ειδικότερα, ο κάθε συνάδελφος επωμίζεται στην επιχείρησή του πολλά τετραγωνικά μέτρα, πληρώνει έναν βαρύ ΕΝΦΙΑ, διαθέτει μηχανήματα με μεγάλες συντηρήσεις και δυνάμεις σε ενέργεια, για να λάβει ένα πενιχρό εισόδημα. Παρά ταύτα ο κλάδος άντεξε».
«Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολούν, είναι και αυτό της πιστοποίησης του επαγγέλματος, να μπορεί δηλαδή να δραστηριοποιείται στον κλάδο κάποιος που έχει μια πιστοποίηση από μια σχολή, από κάποιο φορέα» τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου κ. Θανάσης Μόσχος.

Ο κ. Μόσχος ερωτηθείς για την πορεία του κλάδου για το τρέχον έτος απάντησε πως «αρχίζουμε και βλέπουμε μετά από χρόνια «φως στο τούνελ». Δηλαδή καταγράφεται φέτος σε σχέση με πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια μια αύξηση στον όγκο εργασιών και πωλήσεων στα επιπλοποιεία και τα ξυλουργεία στη Μαγνησία. Αυτή την αύξηση μπορούμε να την υπολογίσουμε γύρω στο 20% και την αποδίδουμε σε μια σειρά από λόγους. Πρώτον, υπήρξε φέτος μεγάλη ζήτηση από τα νησιά των Σποράδων, όπως τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, για ανακαινίσεις και συντηρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδοχείων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες στη φιλοξενία τους. Δεύτερον, με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος από την άποψη της ψυχολογίας με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις άλλες που αναμένονται να γίνουν, δημιουργείται μια κινητικότητα από τον κόσμο που θέλει να ανανεώσει τα έπιπλά του ή από νέα ζευγάρια που παντρεύονται και θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες του σπιτιού τους. Τρίτον και το δώρο που δόθηκε τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν τις εκλογές, επηρέασε θετικά στην κατανάλωση».
Ο κ. Μόσχος υπογράμμισε πως, ενώ καταγράφεται μια αύξηση στον όγκο δουλειάς, την ίδια στιγμή υπάρχει έλλειψη σε βοηθούς επιπλοποιών και ξυλουργών, που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι απαραίτητοι. Έχουμε συναδέλφους που ψάχνουν να βρουν τέτοιους τεχνίτες ως βοηθούς και δεν μπορούν να βρουν στην αγορά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το