Τοπικά

Φορτηγά μετέφεραν Κυριακάτικα ύποπτα στερεά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Βόλου – Παραδόθηκε βίντεο στον Εισαγγελέα

Φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό που  δείχνει τη μεταφορά στερεών απορριμμάτων, πιθανότατα βιομηχανικής προέλευσης, στον ΧΥΤΑ Βόλου με φορτηγά αυτοκίνητα, κατατέθηκε χθες στην Εισαγγελία Βόλου από τους έξι ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Βόλου. Η υπόθεση αφορά εναπόθεση απορριμμάτων πριν από ένα περίπου χρόνο και συγκεκριμένα ημέρα Κυριακή, κατά την οποία ο ΧΥΤΑ είναι κλειστός και δεν λειτουργεί.

Σε ανακοίνωσή τους οι «έξι» αναφέρουν ότι το υλικό αυτό εστάλη από άγνωστο αποστολέα σε στικάκι (USB) στον δημοτικό σύμβουλο Ιάσονα Αποστολάκη. Το υλικό αυτό κοινοποιήθηκε προς κάθε αρμόδια Δημόσια Αρχή για περαιτέρω ενέργειες.

Όπως τόνισαν οι «έξι» ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, Ελένη Ανδρέου Μεϊκοπούλου,   Ι. Αποστολάκης, Κ. Γαργάλας, Μ.  Δραμητινός, Φωτεινή Κοκκινάκη και Γ. Μολοχίδης, «η κίνηση αυτή κρίθηκε από εμάς υποχρεωτική και απολύτως επιβεβλημένη καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο υλικό, η υπόθεση αφορά στην υγεία των πολιτών αλλά και στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Η εικόνα απορριμμάτων που δεν προσομοιάζουν οπτικά σε συνήθη αστικά απόβλητα και με άγνωστη, σ’ εμάς αλλά και σε ειδικούς, τη σύνθεσή τους, είναι, κατά την άποψή μας, αιτία επισταμένης διερεύνησης από τις αρμόδιες Αρχές ως προς το είδος τους και άρα τη δυνατότητα εναπόθεσής τους στο χώρο του ΧΥΤΑ.

Επιπλέον με βάση τη δέσμευσή μας για ενημέρωση και διαφάνεια αλλά με σοβαρότητα, απολύτως εξακριβωμένα στοιχεία και χωρίς καμιά διάθεση δημιουργίας πανικού στη τοπική μας κοινωνία, ο δρόμος που επιλέξαμε ήταν μονόδρομος.

Αναμένουμε λοιπόν, όπως πρέπει, τα συγκεκριμένα πορίσματα και κινήσεις των φορέων στους οποίους κοινοποιήθηκαν ήδη ή θα κοινοποιηθούν άμεσα τα στοιχεία, που πλέον είναι και οι μόνοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να δώσουν απαντήσεις επί των προηγουμένων στον Λαό του Βόλου».

«Έμοιαζαν με βιομηχανικά απόβλητα»

Σε δηλώσεις του στη «Θ»Το ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας ανέφερε ότι το βίντεο δείχνει εναπόθεση φορτίων που δεν προσομοίαζαν σε αστικά απόβλητα. «Αυτά που εναποτίθεντο έμοιαζαν  με ένα στερεό  υλικό που έχει τα χαρακτηριστικά βιομηχανικών αποβλήτων».

Τα στοιχεία έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία και θα κοινοποιηθούν σήμερα στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, στην Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και στον αρμόδιο Υπουργό.

Όπως εξήγησε, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι έδειξαν το βίντεο σε ειδικούς οι οποίοι  διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για αστικά απόβλητα αλλά για απόβλητα από επεξεργασία. Ωστόσο οι ίδιοι δεν μπορούν να είναι βέβαιοι γι’ αυτό που βλέπουν στο βίντεο, αν δεν γίνουν και οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Συνεχίζοντας ο κ. Γαργάλας ανέφερε πως, όπως προκύπτει από το υλικό, η μεταφορά γινόταν με φορτηγά αυτοκίνητα.  Ωστόσο, όπως είπε, δεν υπάρχει ευκρίνεια ως προς τις πινακίδες, αλλά υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία που οι αρχές μπορούν να τα αξιοποιήσουν.  «Αυτά μπορούν να οδηγήσουν στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου» πρόσθεσε.

Το υλικό αναφέρεται στο 2015

Τα βίντεο, διάρκειας περίπου 7 λεπτών,  και οι φωτογραφίες φέρουν ημερομηνία πριν από ένα χρόνο.  Τότε πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου Κώστας Γανωτής.

Σύμφωνα με τον κ. Γαργάλα, από το υλικό προκύπτει ότι έχει γίνει εναπόθεση πολλών τόνων. «Από την εικόνα φαίνεται ότι υπήρχε ισχυρή εναπόθεση εκατοντάδων τόνων».  Πρόσθεσε επίσης ότι από τα στοιχεία που δίνει το φωτογραφικό υλικό η εναπόθεση έγινε από πολλά φορτηγά.

Εναπόθεση απορριμμάτων την Κυριακή

 «Δεν μπορούν οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν Κυριακή,  ημέρα που δεν λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, όπως και το βίντεο, να περάσουν στο ντούκου» . Τόνισε επίσης πως πρέπει να γίνουν αναλύσεις για να διαπιστωθεί για τι είδους υλικό πρόκειται. «Οι χημικές αναλύσεις μπορούν να οδηγήσουν κάπου» δήλωσε και πρόσθεσε ότι  «προφανώς, αυτά που φαίνονται στο βίντεο και στις φωτογραφίες δεν είναι αποτέλεσμα δραστηριότητας μίας μόνο ημέρας».

«Από εμάς δεν έχει κοινοποιηθεί τίποτα και αν προκύψει οποιαδήποτε διαρροή δεν θα προέρχεται  από εμάς.  Κάναμε το καθήκον μας, όπως ορίζει ο νόμος και η ηθική μας».

Φορτηγά ξεφόρτωσαν την ίδια ημέρα

Για το υλικό που παραδόθηκε στην Εισαγγελία μίλησε στη «Θ»ΤV και ο αποδέκτης του βίντεο Ιάσονας Αποστολάκης. Εξήγησε ότι επειδή το θέμα αποτελεί αντικείμενο δικογραφίας, δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το υλικό.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι το υλικό δείχνει μεγάλη ποσότητα φερτής ύλης, άγνωστης προέλευσης. «Τα απορρίμματα αυτά έχουν πεταχτεί στον ΧΥΤΑ χύδην. Το υλικό θα μπορούσε να δείχνει και προϊόν από επεξεργασία σιδήρου, ενώ φαίνονται πολλά φορτηγά που εναπόθεσαν τα συγκεκριμένα απορρίμματα την ίδια ημερομηνία και αυτό έγινε ημέρα Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι είναι εύκολο από έναν ελεγκτή να ελέγξει τα δελτία κινήσεως του ΧΥΤΑ για να διαπιστώσει τι μπαίνει και τι βγαίνει σε αυτόν. «Επίσης αυτοί που τα μετέφεραν εκεί θα πρέπει  να έχουν τα απαραίτητα παραστατικά για να δείξουν τι μετέφεραν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.  Πάντως ως συμπέρασμα προκύπτει μία  ¨χαλαρή¨ λειτουργία του ΧΥΤΑ» πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης.

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δεν έχει σχέση το θέμα της εναπόθεσης αποβλήτων από την Τρίπολη με το υλικό που παραδόθηκε στην Εισαγγελία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι σύμβουλοι της ΛΑΣ Θεσσαλίας, στο πλευρό των αγροτών στα μπλόκα

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, βρέθηκαν απο την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των…

25 Ιανουαρίου 2024

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη και Γεωργίας Καραντώνα – Εκπαιδευτικό εργαλείο για την προσέγγιση Ολοκαυτώματος

Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα το βιβλίο «Graphic Novel και Ολοκαύτωμα, Διδακτικές προτάσεις και Εφαρμογές για…

25 Ιανουαρίου 2024

Ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με ομιλητή τον Νίκο Φαραντούρη

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Ιωνίας Βόλου μαζί με την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας, διοργανώνουν…

25 Ιανουαρίου 2024

Σαρώνουν τον βάλτο οι Αρχές, «κλειδί» η καραμπίνα και το κινητό του Μπάμπη

Οι έρευνες για τη δολοφονία του 31χρονου Μπάμπη στο Μεσολόγγι, συνεχίζονται. Πλέον, συμμετέχει και ο…

25 Ιανουαρίου 2024

Απάντηση δήμου Βόλου στη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Ο δήμος Βόλου, σε ανακοίνωση - απάντηση στην ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας αναφέρει: Συμφωνούμε…

25 Ιανουαρίου 2024

Ανακύκλωση στο Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Ευξεινούπολης

Πλαστικά καπάκια, τηγανέλαιο, μπαταρίες, πλαστικό και χαρτί ανακυκλώνουν στο Γυμνάσιο - Λ.Τ. Ευξεινούπολης. Σε σχετική…

25 Ιανουαρίου 2024