Τοπικά

Φόρος τιμής στην πολυδιάστατη προσωπικότητα του Κίτσου Μακρή

Ελάχιστο δείγμα τιμής σε μία πολυδιάστατη προσωπικότητα της πόλης, του Κίτσου Μακρή, ο οποίος έζησε στον Βόλο το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αποτέλεσε η χθεσινή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για τα 30 χρόνια από τον θάνατό του.
Εκατοντάδες Βολιώτες βρέθηκαν χθες στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος», όπου παρακολούθησαν το αφιέρωμα στον σπουδαίο λαογράφο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 71 ετών τον Δεκέμβριο του 1988, έχοντας πολλά ακόμη να προσφέρει τόσο στη λαογραφία, όσο και την πνευματική ζωή του τόπου.
Το σίγουρο βέβαια είναι πως άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ερευνητών του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Τους κόπους μίας δύσκολης και επίπονης δουλειάς, που διήρκησε μισόν αιώνα, έχοντας αρωγό και πολύτιμη συνεργάτιδα, τη γυναίκα του Κυβέλη Ζημέρη. Με το έργο του άνοιξε νέους δρόμους, ενώ όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, θυμούνται ακόμη τον «σοφό ερευνητή», που άφησε μία ανεκτίμητη κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οφείλει επίσης πολλά στον Κίτσο Μακρή, αφού μετά τον θάνατό του, η οικογένειά του δώρισε στο ακαδημαϊκό ίδρυμα το σπίτι του για να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο ερευνών. Από το 1997 στεγάζει το ομώνυμο Λαογραφικό Κέντρο, που λειτουργεί ως παράρτημα της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης και προσφέρει οργανωμένη πρόσβαση στη συλλογή του λαογράφου.

Η Μηλίτσα Καραθάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των επτά φορέων που συνεργάστηκαν για το αφιέρωμα στον σπουδαίο Θεσσαλό λαογράφο, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Ο Κίτσος Μακρής υπήρξε πρωτοπόρος, ένας ακούραστος ερευνητής της λαϊκής εικαστικής τέχνης και πρώτος εκείνος ανέσυρε από την αφάνεια και την κατέστησε αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας και μελέτης. Αφιέρωσε τη ζωή του στη διερεύνηση και την αποτύπωση. Άκουσε με κατάνυξη τη φωνή των έργων του λαού, για να επισημάνει τα χαρακτηριστικά και τις ρίζες και να τα προσφέρει όλα αυτά στο φως της επιστημονικής ιστοριογραφίας».
Η βραδιά συνεχίστηκε με την προβολή αποσπασμάτων από παλαιότερη συνέντευξη του Μακρή στην εκπομπή «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ, αλλά κι ενός βίντεο που περιείχε τη ζωή του σε εικόνες και επιμελήθηκε η κόρη του Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη. Ακολούθησαν οι ομιλίες καταξιωμένων ακαδημαϊκών και μελετητών. Όλοι όσοι τον έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί του, είχαν να πούνε μία καλή κουβέντα για τον Κίτσο Μακρή, έναν ξεχωριστό επιστήμονα, μα πάνω απ’ όλα σπουδαίο στην καρδιά και την ψυχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το