Άρθρα

Φόρος τιμής και ύστατο χαίρε στον αείμνηστο Χαράλαμπο Τσιμά

(Ένα ονοματεπώνυμο – μια ιστορία)

Της Ιουλιέττας Κουντουριώτη

Άξιος καθ’ όλα ο απόδημος διαπρεπής Τσιμάς Χαράλαμπος. Του υπέρ άξιζαν που του είχαν απονεμηθεί τα εύσημα του μέγα ευεργέτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του την πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας. Σπανίζουν έως ανύπαρκτοι αυτού του είδους διαμετρήματος και εκτοπίσματος φιλάνθρωποι. Η δύναμη επιβολής της αγαθοεργίας κατορθώνει το ακατόρθωτο με πάσα παρρησία!
Επιβεβλημένο εκ των πραγμάτων, που του αποδίδονταν οι μέγιστες τιμές, συνοδευόμενες από βραβεία, για τη γενναιόδωρη – γενναιότατη – γενναιόψυχη προσφορά του προς τον συνάνθρωπό του. Δημοφιλής όπου υποστήριζε: Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – την υλική υποδομή – την ίαση νόσων – τα σώματα ασφαλείας – τη σχολική ενίσχυση, προέβαινε στην ανακούφιση των ευπαθών – ευάλωτων – ευπρόσβλητων ομάδων ανήλικων και ενήλικων.
Τον διακατείχαν βαθιά αισθήματα ανθρωπιάς κι εκλεπτυσμένης συμπεριφοράς ευγένειας κι ευπρέπειας. Ενισχύοντας γενικότερα και ειδικότερα με ανιδιοτελείς σκέψεις και ανυστερόβουλες πράξεις την τοπική κοινωνία ως λαοφιλής.

Διαδραμάτιζε ρόλο εξαιρετικά ανθρωπιστικό με απώτερο σκοπό για το ποιον σε ανοδική πορεία της ποιότητας – ποσότητας – έντασης – διάρκειας – διαμόρφωσης, για την αυξητική δυνατότητα του διδακτικού – οξυδερκή – πρόσφορου – συμπαθητικού – ικανοποιητικού – πρόσχαρου – προοδευτικού κοινωνικού συνόλου… Πλείστων αλτρουιστικών ενεργειών, στην ανεκτίμητη αξία του, στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στα ανθρωπιστικά δρώμενα…
Απαρτίζει εμφαντικό παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενεές, για τις ηθικές αρχές και αξίες – εκατέρωθεν παράταξης και τα μέλη που την αποτελούν – έκαστος για την ευαίσθητη απτή υπόσταση ή την αφηρημένη έννοια. Άνθρωπος φωτεινός σηματοδότης, όπου άξιζε να ζήσει περισσότερο και από αιωνόβιος έως υπεραιωνόβιος και λαμπρό υπόδειγμα που ταιριάζει στην υστεροφημία…
Παρότι έζησε δεκαετίες στην Αιθιοπία, εργάστηκε πάρα πολύ σκληρά μέχρι σχεδόν του τέλους της ζωής του, για να φθάσει κάποτε στην τιμητική διάκριση ως κορυφαίου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ως κορυφαίου της αλληλεγγύης. Βασικός δωρητής και στους Αιθίοπες, όπου του απέδιδαν τιμές βασιλιά. Στο κράτος της Ανατολικής Αφρικής με πρωτεύουσα την Αντίς Αμπέμπα (παλαιότερα με την προσωνυμία Αβησσυνία), αγαπήθηκε και τιμήθηκε ως εργοδότης, ομοίως αγαπήθηκε και τιμήθηκε ως ευεργέτης από πλειάδα εργαζομένων του και ευεργετούμενών του.

Αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον είχε ενστερνισθεί και στα πάτρια εδάφη, είχε συμπάσχει ευαγώς με πρόσωπα – πράγματα – καταστάσεις. Στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου – στο να κατευνάζονται ανίατες ασθένειες – στην εκχώρηση τμήματος διαμονής επισκεπτών και φιλοξενούμενων σε πτέρυγα νοσηλείας σε κλινική του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου – στους οίκους ευγηρίας. Υλοποιώντας άρρητες επιθυμίες, τελικής μορφής, σε δεσμευτικές – αναπάντεχες – ανείπωτες αιτίες και αφορμές, με προφανείς θαυμάσιες πρακτικές!
Ένας ενδοξότατος της παλιγγενεσίας και παλιννοστούντων Ελλήνων, είχε δημιουργήσει ένα ενδοξότατο βασίλειο στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας. Κοσμαγάπητος ώσπερ κατάφερνε να παράγει ποικίλα και βέλτιστα συναισθήματα ισχυρού ψυχικού βαθμού, όθεν προκαλούσε φυσιολογικές αντιδράσεις – ευμενείς διαθέσεις – ενδιαφέρον για το κάθε τι και στο καθετί.
Έντασσε την πνευματική διαύγεια – εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού – σωματική αρτιμέλεια και των συντεταγμένων της καθολικής ευεξίας – ευφορίας – αγαστής συμπόνιας.
Πρότυπο: Στο ν’ αφυπνίζει συνειδήσεις, η γνωριμία με τοιούτου βεληνεκούς ευεργεσίες και ούτω δομημένου χαρακτήρα και συγκροτημένης κι εμβέλειας προσωπικότητα!
Χρονικό σημείο και σημαντικό γεγονός το 2019, όπου γνωρισθήκαμε με τον αξιότιμο Τσιμά Χαράλαμπο και την αξιόλογη οικογένειά του (περιλαμβανομένου της συζύγου του – τις τέσσερις θυγατέρες τους – τους τέσσερις γαμπρούς τους – τις έξι εγγονές τους – τον εγγονό τους, συνολικά 17 μέλη μιας σύμμετρης οικογένειας). Μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος των μηνών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και διαμεσολάβησης της οικογένειάς του, μετέπειτα με τον ίδιο, ώστε να ορισθεί η επόμενη ημέρα συναντήσεώς μας και κατόπιν της πρώτης προσεγγίσεώς μας, του φιλοτέχνησα σε μεγάλο μέγεθος την προσωπογραφία του από μνήμης και μάλιστα έπειτα από τρεις μήνες… την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019. Αρχική αιτία και πρώτη αφορμή του υπέροχου ανθρώπου και πρωταρχική εντύπωση του ξεχωριστού προσώπου. Έκτοτε τους επισκεπτόμουν συχνά – πυκνά και με καλοδεχόντουσαν στην πάρα πολύ καλής αισθητικής οικία τους και στην οικογενειακή τους θαλπωρή.

Ως: Φιλότιμοι – φιλόξενοι – πραγματικοί Έλληνες που προσπαθούν με το αθάνατο φιλάλληλο ελληνικό πνεύμα, να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στην καθησύχαση: Του δυσβάσταχτου άλγους – της οικονομικής ανέχειας – της ένδειας των αγαθών, που επικρατεί: Τριγύρω μας – σε κάθε μας βήμα – σε κάθε στροφή – ανά πάσα στιγμή…
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι: Στο προσκήνιο κάθε δυνατού αρσενικού βρίσκεται κάποια ιδιαίτερα ικανή και με υψηλή απόδοση γυναίκα και στην περίπτωσή του συνέβαινε να διαθέτει θήλεος γένους στυλοβάτη. Δεκαετιών έγγαμου βίου με την κ. Τσιμά Στατηρά Ελένη, με μια σύζυγο που ασπάζεται με θρησκευτική ευλάβεια τα: Συζυγικά – γονικά – οικογενειακά – οικιακά καθήκοντα – επαγγελματικές υποχρεώσεις – συμμετέχοντας συγχρόνως και στις αρωγές. Ομοίως, συμβίωναν αρμονικά με: Τα παιδιά τους – τους γαμπρούς τους – τα εγγόνια τους, που υποστύλωναν τις ανθρωπιστικές βοήθειες με άριστα αποτελέσματα κι αίσιες εκβάσεις. Όλα αυτά, σημείωναν και την αριστεία του ως οικογενειάρχη με την αριστεία του ως αγαθοποιού!
Επισήμως κι ανεπισήμως ηγούνταν του «ευ ζην» του με: Εύστοχες νοητικές λειτουργίες και θετικές παρεμβάσεις – γρήγορες και συντονισμένες δράσεις!
Στην υποδειγματική οικογένειά του, κυριαρχούσε ο γνώμονας των ισοσκελή κάθετων και οριζόντιων πλευρών μιας γωνίας των τεσσάρων συ… της: Συζητήσεως – συνεννοήσεως – συνεργασίας, με κοινό παρονομαστή το άδολο κίνητρο της μεταξύ τους αγάπης, μα και για τον συνάνθρωπό τους!
Όπως διατείνεται η ψυχολογία, τα βιώματα προερχόμενα από: Τους γονείς – τους κηδεμόνες – την οικογένεια – τους συγγενείς – το σπιτικό – τα φιλικά πρόσωπα – το σχολείο – τον κοινωνικό περίγυρο, είθισται να καθορίζουν τη μεταγενέστερη εξέλιξη των μελών τους. Στην περίπτωσή τους επετεύχθην η ολοκληρωμένη εφαρμογή αυτού του αμφιλεγόμενου κανόνα, επειδή συγκροτούν την αρτιότερη πτυχή του.

Δικαιολογούνται: Η επιδοκιμασία – επεκτεινόμενη στους επαίνους – διευρυνόμενη στο υψηλότερο σημείο των βραβείων αποδίδοντας τιμές στις προσωπικότητες όπου επιτελούν αξιοθαύμαστες: Ιδέες – αξίες – πράξεις – ιδιότητες – συμπεριφορές – εργασίες – ποιότητες και παραγωγές έργων. Η μονοδιάστατη δίοδος της μέγιστης σπουδαιότητας και της γιγαντιαίας προσφοράς συγκατατάσσονται στην επουράνια έγκριση και συγκαταλέγονται στην επίγεια αποδοχή. Αναδυόμενα τα ιερά και τα όσια από χαρακτήρες που δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών μέσω: Της εκτίμησης – του σεβασμού – της συμπάθειας. Εις εκείνες τις περιστάσεις, εμβολιάζονται με την επιθυμία για την επίτευξη στόχου σε: Ποσότητα – ένταση – διάρκεια. Ο ανθρώπινος παράγων διαθέτει τεράστια ψυχικά αποθέματα ώσπερ ενεργοποιούνται με την κατάλληλη κριτική. Η ηθική αμοιβή δραστηριοποιεί τον συναγωνισμό. Εκατέρωθεν: Οικογενειακής εστίας – εκπαιδευτικού τόπου – κοινωνικού περίγυρου – προσδιορισμένης πολιτείας αποτελεί ηθική επιταγή να επιβραβεύουν την ευγενή άμιλλα των μελών τους. Όταν συνδυασθούν με την ευθυκρισία και την εύστοχη επισήμανση των ελαττωμάτων και των σφαλμάτων προσανατολίζει αναντίλεκτα έκαστο ενδιαφερόμενο στην πρόοδο! Η λαϊκή ρήση χαρακτηριστικά τονίζει: «Ο έπαινος κάνει το καλό καλύτερο και το κακό χειρότερο».

Με μια άριστη: Σύζυγο – μητέρα των απογόνων του – οικοδέσποινα, σε σύμπραξη με: Τα ευγονίας τέκνα τους – τους ευγονία γαμπρούς τους – τα ευγονίας εγγόνια τους, πώς να μην «έχαιρε άκρας υγείας» μα και ευζωίας ο αξιέπαινος και σεβάσμιος: Άνδρας – άνθρωπος – χριστιανός, επάξια συμπαθέστατος και αξιοβράβευτος: Εργοδότης – ήρωας – ευεργέτης Τσιμάς Χαράλαμπος. Δυστυχώς σ’ αυτόν τον κόσμο όταν η ευδαιμονία κορυφώνεται προξενεί κεραυνό εν αιθρία. Εφάμιλλα «τα μεν και τα δε» του, ισάξια του αρμόζει η επέκταση του χρονικού πλαισίου της δημόσιας αναγνώρισης του ηθικού και έντιμου πρόσφορου! «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος». Καλοτάξιδος στον αιώνιο παράδεισο!

Σημείωση: Τιμής ένεκεν, του αφιέρωσα το επόμενο ποίημα:
«Χριστιανός – ήρωας – ευεργέτης»
Από τα χρόνια τα πρώτα
φαινόταν ότι κάτι θα γινόταν,
επιτυχημένος επιχειρηματίας
πληθύς εργατικού δυναμικού
και πληθώρα ευοίωνου υλικού.
Ζούσαν πλούσια και αγωνιζόμενα
ο ίδιος και σε ευρύ σύνολο οι μετέχοντες
καίριων συγκυριών κι εργασιών.
Στην πρόοδο και περιχαρείς να ζούνε:
Μεγάλοι και μικροί, παίδες και γονείς
μεγιστοποιημένη κι αμιγώς η προκοπή.
Ήρθαν κι άλλα χρόνια αρραγή και ευνοϊκά:
Έγγαμου βίου – οικογένειας – οικίας –
συζύγου – παιδιών – γαμπρών – εγγονιών.
Κυκλωμένος και τάχιστος ο βιορυθμός
του: Άρρενος φύλλου – ανθρώπου – χριστιανού,
του: Εργοδότου – ήρωα – ευεργέτου
πραγματικά παράσημα του βίου,
σε Μαγνησία και Αντίς Αμπέμπα
κορυφαία επιβράβευε τα ρεαλιστικά!

Υποσημείωση: Το συγκεκριμένο τιμής ένεκεν αφιέρωμα (το άρθρο και το ποίημα), του τα είχα μελετήσει αρκετά πριν (αρχές του 2020 και μάλιστα περί τα τέλη Ιανουαρίου στα γενέθλιά μου), προπάντων μου επαναλάμβανε τις αξιοσημείωτες ευχές του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το