Ελλάδα

Φόρος… πέντε αστέρων σε ξενοδοχεία, κλαμπ & κοσμηματοπωλεία

hotels
Ενα θετικό «σήμα» εξέπεμψε χθες, αργά το απόγευμα από το Παρίσι, το Brussels Group προς το Μέγαρο Μαξίμου που ανέμενε το νέο «ραπόρτο» για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Η «διαρκής» -από το Σάββατο και έως και την Τετάρτη- συνεδρίαση του Brussels Group (δηλαδή της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των εταίρων) είχε ήδη οδηγήσει σε σαφή συμπεράσματα για βασικές ενότητες-ολόκληρα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης.
Αλλωστε, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανά τρεις ώρες «ανανεωμένη» πληροφόρηση για την εξέλιξη της κουβέντας, στην οποία παρεμβαίνει αν χρειαστεί -ανάλογη διαδικασία ακολουθούν δε και οι ομοτράπεζοι των θεσμών στη βίλα Σαΐντ.
Αυτά γίνονται σε παρασκηνιακό εν πολλοίς επίπεδο, καθώς δεν έχει ακόμη φτάσει ουδείς (ένθεν κακείθεν) στον στόχο του, με πρώτο «σταθμό» τώρα πια το Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας. Ωστόσο εκεί, στο Brussels Group, οι ίδιες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι «κλείδωσε» σειρά σημαντικών αποφάσεων αλλά και (κατ’ αρχάς) διαφωνιών. Μάλιστα η πορεία των διαπραγματεύσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Ολες οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε συμφωνία για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,2% για το 2015 με ένα «ερωτηματικό» δίπλα που αφορά στο αν καταλήξει στο 1,5% είτε για το 2015 είτε για το 2016 -αυτό συνδέεται απόλυτα με τη συζήτηση που έγινε εκεί και την αναλυτική παρουσίαση που έκανε ο Γ. Χουλιαράκης για τη βιωσιμότητα του χρέους και τα «παρακλάδια» του.
Κοινοτικές και ελληνικές πηγές συμφωνούν επίσης ότι καταγράφηκε πλήρης συμφωνία για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τις οποίες και περιέγραψε η κ. Κ. Σαββαΐδου, η οποία αναφέρθηκε στον νέο Οργανισμό της Εφορίας -ενώ άρτι αφιχθείσα χθες το βράδυ από το Παρίσι μίλησε σε συνέδριο στην Αθήνα, όπου προανήγγειλε στρατηγικού χαρακτήρα αντεπίθεση ενημέρωσης για τη συμμόρφωση των πολιτών ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και την είσοδό τους σε ψηφισμένες ρυθμίσεις (δεν απέκλεισε δε διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιότερων ετών και κυρίως για επιχειρήσεις που δεν… υπάρχουν σήμερα).
Μέσα στον φορολογικό «χάρτη» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, συζητήθηκε και στο Παρίσι, μετά την «κατανόηση» της πρότασης να μην «πειραχθεί» γενικώς ο ΦΠΑ στα νησιά, η επιβολή ενός νέου έξτρα φόρου σε πολυτελή (όπως… πέντε αστέρων) ξενοδοχεία, κλαμπ, κοσμηματοπωλεία κ.ά. σε δημοφιλείς κοσμοπολίτικους προορισμούς στο νησιωτικό πλέγμα του Αιγαίου κατ’ αρχάς.
Πρόκειται για μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και άλλες φοροεισπρακτικού χαρακτήρα -για παράδειγμα η κυβέρνηση ανέλυσε το πώς θα αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ μέσω της «κάρτας συναλλαγών» των καταναλωτών με τα καταστήματα αλλά και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, π.χ. γιατρούς, υδραυλικούς κ.ά.
Οχι πλήρης αλλά μερική συμφωνία -αφού ένας από τους τρεις εταίρους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατήρησε επιφυλάξεις- υπήρξε για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Οι πληροφορίες λένε ότι διάφορες «αγκυλώσεις» φαίνεται πως μπαίνουν στην άκρη και ότι άπαντες συμφώνησαν πως θα εξευρεθεί το νομικό μοντέλο το οποίο επιζητεί η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το