Τοπικά

Φόρος 9.000 ευρώ περίπου σε ιδιοκτήτη ελαιοπερίβολου στο Πήλιο

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Πήλιο παραμένουν εγκλωβισμένοι και όμηροι της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2019 (απόφαση 1268/19), σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκαν οι παλαιότερες οριοθετήσεις οικισμών. Μάλιστα ιδιοκτήτες καλούνται σήμερα να πληρώσουν και μεγάλα ποσά στην Εφορία, καθώς ακίνητά τους λογίζονται εντός σχεδίου, ενώ είναι εκτός…

Την ώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί την ανάθεση μελέτης προϋπολογισμού 310.000 ευρώ για την οριοθέτηση των 105 οικισμών του Πηλίου, ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, ενώ άλλοι καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά στην Εφορία, καθώς ακίνητά τους λογίζονται ως εντός σχεδίου, αν και βρίσκονται εκτός… Όπως είναι γνωστό, το ανώτατο δικαστήριο είχε κρίνει το 2019, ότι στα όρια των οικισμών του Πηλίου δεν πρέπει να συμπεριληφθούν «αραιοδομημένα τμήματα πέριξ του συνεκτικού ιστού, στα οποία υπάρχουν μεμονωμένα κτίσματα» ούτε επιτρέπεται «επανακαθορισμός των ορίων οικισμού με βάση νέα πραγματική κατάσταση, η οποία προέκυψε μετά τον αρχικό καθορισμό τους». Ουσιαστικά, αυτό που το δικαστήριο έκρινε, είναι ότι οι επεκτάσεις που είχαν εγκριθεί προ δύο δεκαετιών με νομαρχιακή απόφαση, ήταν πολύ μεγάλες και οδήγησαν στην αλλοίωση της οικιστικής φυσιογνωμίας του Πηλίου. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, που προβλέφθηκε στον Ν. 4915/22, τα νέα όρια θα πρέπει να εγκριθούν με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ η μελέτη θα ανατεθεί μέσω του ΤΕΕ και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Το υπουργείο, επίσης, θα αναθέσει μελέτη για τον καθορισμό οδικού δικτύου σε κάποιες περιοχές όπου υπάρχουν έντονες οικιστικές πιέσεις (η ύπαρξη αναγνωρισμένης οδού συνεπάγεται δικαίωμα στη δόμηση). Πρόκειται για μέσο ελέγχου… ή απελευθέρωσης της εκτός σχεδίου δόμησης σε μια περιοχή.

Όμηροι, εγκλωβισμένοι και οφειλέτες…
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Πήλιο και συγκεκριμένα των Δήμων Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Ρήγα Φεραίου είναι εγκλωβισμένοι με βάση την απόφαση του ΣτΕ εδώ και τρία χρόνια και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, άλλοι δηλώνουν όμηροι και άλλοι, όπως 54χρονος ιδιοκτήτης από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου, οφειλέτης. Ο άτυχος ιδιοκτήτης ελαιοπερίβολου καλείται από την Εφορία να καταβάλει το ποσό των 9.000 ευρώ περίπου ως φόρο, καθώς τμήμα του ελαιώνα του έχει χαρακτηριστεί εντός σχεδίου και έχει υπολογιστεί πως έχει αντικειμενική αξία 80.000 ευρώ περίπου… Ο 54χρονος ιδιοκτήτης τραβάει τα μαλλιά του, καθώς καλείται να πληρώσει το ποσό που του έχει καταλογιστεί, σε δέκα διμηνιαίες δόσεις (περίπου 800 ευρώ η δόση), ενώ είναι μισθωτός…
Σύμφωνα με δήλωση φορολογίας ψιλής κυριότητας που είχε κάνει στις 8 Φεβρουαρίου 2022, από το ελαιοπερίβολο έκτασης 2.853,63 τ.μ. μη αρδευόμενο, τμήμα 1.555.18 τ.μ. βρισκόταν εντός ορίων οικισμού και τμήμα εκτάσεως 1.298,45 τ.μ. εκτός. Ο ιδιοκτήτης προέβη στις 12 Απριλίου φέτος σε διόρθωση της δήλωσής του, καθώς εκ παραδρομής είχε δηλωθεί στην προηγούμενη ότι το τμήμα των 1.555.18 τ.μ. βρισκόταν εντός των ορίων του οικισμού. Ωστόσο, από την Εφορία του βεβαιώθηκε φόρος 9.000 ευρώ περίπου, καθώς το επίμαχο τμήμα του ελαιοπερίβολου που χαρακτηρίστηκε εντός οικισμού, υπολογίστηκε με αντικειμενική αξία ως οικόπεδο… Η Εφορία δεν το έλεγξε και τώρα καλείται να πληρώσει σε δέκα διμηνιαίες δόσεις τον φόρο που του έχει καταλογιστεί. Η διορθωτική του δήλωση πρέπει να ελεγχθεί μέχρι της 12 Ιουλίου 2022, εντός τριμήνου δηλαδή από την υποβολή της, διαφορετικά θεωρείται ότι σιωπηρώς απορρίπτεται. Ο δικηγόρος του τον συμβούλευσε να προβεί σε ενδικοφανή προσφυγή, ωστόσο, τη δόση της οφειλής πρέπει να την καταβάλει κανονικά κάθε δίμηνο… Ο ίδιος δηλώνει στη «Θ» αγανακτισμένος και υποστηρίζει ότι και να το πουλήσει το ελαιοπερίβολο, καθώς είναι αγρόκτημα και όχι οικόπεδο, όπως θεωρήθηκε λόγω της μη ύπαρξης οριοθέτησης του οικισμού, η αξία του δεν φθάνει το ποσό του φόρου που του καταλογίστηκε…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το