Τοπικά

Φορολογικός και ασφαλιστικός μαραθώνιος για τους Βολιώτες

Με φορολογικό και ασφαλιστικό μαραθώνιο, που αρχίζει από τα τέλη του μήνα και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου, θα βρεθούν αντιμέτωποι και οι Βολιώτες, αλλά και οι λογιστές τους. Φορολογούμενοι και λογιστές καλούνται να «τρέξουν» διάφορα θέματα και οι πρώτοι να πληρώσουν ποσά για φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Άρη Παπανδρέου, μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και δύο μέρες μετά, δηλαδή έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση από τις τρεις του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα. «Οι επόμενες δύο δόσεις καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2019 και του Νοεμβρίου 2019, δηλαδή η δεύτερη δόση μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση έως την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου» σημείωσε.
Ο κ. Άρης Παπανδρέου τόνισε ότι έως 31 Ιουλίου πρέπει να γίνει η υποβολή και καταβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για τους υποκείμενους στον φόρο, που τηρούν απλογραφικά βιβλία για τη φορολογική περίοδο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου και για διπλογραφικά βιβλία για τη φορολογική περίοδο Ιουνίου, ενώ πρέπει να καταβληθούν και οι εργοδοτικές εισφορές (πρώην ΙΚΑ), αλλά και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.
Άλλη μία υποχρέωση έως τις 31 Ιουλίου για τα νομικά πρόσωπα είναι η πληρωμή της πρώτης από τις έξι δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Ασφαλιστικές εισφορές
«Επιτέλους ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2018 των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, για να συμπληρώσει ότι «τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, με εμπρόθεσμη ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 30ή Αυγούστου 2019». Να σημειωθεί ότι η καταβολή των ποσών της εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2018 γίνεται σε πέντε δόσεις, με την τελευταία να είναι τον Δεκέμβριο 2019.
Επίσης αναμένεται η ανάρτηση των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιουνίου ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, που πρέπει να πληρωθούν έως 31 Ιουλίου, εκτός αν δοθεί παράταση, λόγω του γεγονότος ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Μαΐου καθυστέρησαν να «πέσουν» στο σύστημα, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση πληρωμής τους έως 15 Ιουλίου.

ΕΝΦΙΑ
Ο κ. Άρης Παπανδρέου επισήμανε ότι αναμένονται τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) εντός του Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η καταβολή των πέντε δόσεων, που θα αρχίσουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από τον Σεπτέμβριο 2019 και θα τελειώνουν τον Ιανουάριο 2020.

Άλλες υποχρεώσεις
Άλλες υποχρεώσεις έως τέλος Ιουλίου είναι:
-Έως αύριο 22 Ιουλίου πραγματοποιείται η υποβολή των καταστάσεων συμφωνητικών που καταρτίστηκαν το τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος,
-Έως τις 29 Ιουλίου πραγματοποιείται η υποβολή των ΑΠΔ και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικών περιόδων 6/2018 έως 3/2019, μελών ή/και διαχειριστών εταιρειών Ο.Ε. – Ε.Ε. – Ε.Π.Ε., που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης έναντι αμοιβής.
-Έως τις 29 Ιουλίου πραγματοποιείται η κατάρτιση του φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και η υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών.
-Έως τις 29 Ιουλίου πραγματοποιείται η υποβολή βεβαιώσεων καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, με απλογραφικά βιβλία, για το φορολογικό έτος 2018.
-Έως τις 29 Ιουλίου πραγματοποιείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε., για το φορολογικό έτος 2018.
-Έως τις 29 Ιουλίου πραγματοποιείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του άρθ. 3 του Κ.Φ.Ε. (εκτός αυτών που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που τηρούν απλογραφικά βιβλία), για το φορολογικό έτος 2018,
-Έως τις 30 Ιουλίου πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης καταβολής εύλογης αμοιβής για τα προϊόντα, που υπάγονται στις διατάξεις του άρθ. 18 του ν. 2121/1993, από τους εισαγωγείς ή τους κατασκευαστές αυτών, για το τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος.
-Έως τις 31 Ιουλίου πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους πλαστικών σακουλών μεταφοράς, για το τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος.
-Έως τις 31 Ιουλίου πραγματοποιείται η υποβολή της έκτακτης περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και πραγματοποιείται η καταβολή της δόσης του φόρου, για τους εκμεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας, μήκους μέχρι δώδεκα μέτρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το