Παραπολιτικά

Φορολογική εξόντωση μισθωτών

Όσοι δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί, οδηγούνται σε φορολογική εξόντωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δελτίο του ΣΕΒ, το 92,5% των συνολικών εσόδων του δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων πληρώνεται από το 33% των φορολογούμενων, που δηλώνει ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.
Το υπόλοιπο 67% των φυσικών προσώπων δηλώνει κατά μέσο όριο ετήσιο εισόδημα 3.055 ευρώ, δηλαδή 255 ευρώ τον μήνα και πληρώνουν μέσο ετήσιο φόρο 114 ευρώ ή 9,5 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για δηλούμενα εισοδήματα που, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας. Και αυτό όταν το συνολικό εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία τα φυσικά πρόσωπα, είναι 74 δισ. ευρώ, όταν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ανέρχεται σε 155 δισ. ευρώ και όταν το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στα 175 δισ. ευρώ.
Επιπλέον με το ύψος των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, καυσίμων κ.ά.), το κράτος, όπως τονίζει ο ΣΕΒ, απομυζά σημαντικό ποσοστό του εισοδήματος των φορολογουμένων, χωρίς να απολαμβάνουν αξιόλογες δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, ασφάλεια κ.ά.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το