Τοπικά

Φόροι και εισφορές «πνίγουν» τους εμπόρους του Βόλου

Στην πληρωμή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών διοχετεύεται το 60% έως το 80% του τζίρου ενός εμπόρου, όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Παρκ» από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Σαμαρά την περίοδο 2012-2015κ. Γιώργος Μαυραγάνης.

Ο δικηγόρος και πρώην υφυπουργός μίλησε με θέμα « Η μείωση της φορολογίας και πώς αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη». Το θέμα της φορολογίας ενδιαφέρει τα μέγιστα τους εμπόρους και τους επαγγελματίες της Μαγνησίας
«Στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης και έντονου διεθνούς ανταγωνισμού, όταν η Ελλάδα έχει τόσο υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, σίγουρα δεν προσφέρεται κίνητρο για να έρθει κάποιος να επενδύσει» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε πως «Παράλληλα οι φορολογούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οικονομίες για να τις καταναλώσουν και έτσι να τονωθεί η εμπορική αγορά. Το αποτέλεσμα είναι η πραγματική οικονομία να «πνίγεται» από τους φόρους και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν παραδείγματα που ένας έμπορος αναγκάζεται να διαθέσει μέχρι και το 80% του τζίρου του για την εξόφληση των φόρων και των εισφορών. Και να πρέπει με το 20% να πληρώσει το ενοίκιο, να πληρώσει τους υπαλλήλους και να ζήσει ο ίδιος. Σε γενικές γραμμές το 60-80% του τζίρου απορροφάται γι’ αυτές τις υποχρεώσεις».

Ο κ. Μαυραγάνης έθεσε ως απόλυτη αναγκαιότητα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Αυτό μπορεί να συμβεί, όπως είχαμε κάνει και εμείς με τη μείωση των φόρων στην εστίαση. Το αντίδοτο είναι να βρεθεί ένα ισοδύναμο. Για αυτό δεσμεύεται και ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τονίζει την ανάγκη μείωσης των φόρων με ένα ισοδύναμο, όπως είναι το νοικοκύρεμα στα οικονομικά των συγκοινωνιών. Το ισοδύναμο χρειάζεται στην πρώτη φάση εφαρμογής της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Στη δεύτερη φάση θα έρθουν και τα έσοδα από τη γενικότερη ανάπτυξη που θα αποφέρει η μείωση της φορολογίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος είπε πως «ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν το επιχειρείν, είναι η υψηλή φορολογία δεδομένου ότι η πτώση του τζίρου από την αρχή της κρίσης αγγίζει ακόμη και το 70% για τον εμπορικό κόσμο. Και όλο αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για τις νέες επενδύσεις, όσο και για την επιβίωση των μικρομεσαίων. Θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε μειωθεί η φορολογία. Σε αυτό το πλαίσιο καλέσαμε τον κ. Μαυραγάνη με την εμπειρία που διαθέτει για να μας ενημερώσει σχετικά. Αναμφίβολα η μείωση της φορολογίας είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη».
Τη χθεσινή συζήτηση συντόνισε η πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μ. Μακρή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το