Τοπικά

Φοροδιαφεύγει 1 στους 3 – Έλεγχοι την Τσικνοπέμπτη και το τριήμερο Αποκριάς στον Βόλο

Μία στις τρεις επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης φοροδιαφεύγει, καθώς δεν εκδίδει τα νόμιμα φορολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τους ελέγχους που διενήργησαν εφοριακοί υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, καθώς και της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης.
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν την Τσικνοπέμπτη σε ταβέρνες, πιτσαρίες και τσιπουράδικα του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα επαναληφθούν το τριήμερο της Αποκριάς-Καθαρής Δευτέρας.
Τριμελή συνεργεία εφοριακών κυριολεκτικά «αλώνισαν» το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, καταγράφοντας παραβατικότητα με μη έκδοση αποδείξεων σε ποσοστό 30% περίπου…
Συνολικά για τη Μαγνησία έχουν προγραμματιστεί από την ΑΑΔΕ περίπου 500 έλεγχοι την τρέχουσα χρονιά, από τους οποίους 10 περίπου θα είναι έρευνες στοχευμένες, 100 περίπου θα είναι επιτόπιοι στοχευμένοι έλεγχοι και 300 περίπου θα είναι έλεγχοι στη διακίνηση. Από το σύνολο μάλιστα των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Ποσοστό τουλάχιστον 75% των συγκεκριμένων ελέγχων θα αφορά κατ’ αρχήν ελέγχους της τελευταίας τριετίας σε υποθέσεις για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Το σχέδιο προβλέπει επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και αυτοματοποίησή τους, ενώ περιλαμβάνει ακόμη την προσαρμογή των συστημάτων TAXIS και ELENXIS, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, αλλά και τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης οφειλών έως τις 30 Ιουνίου 2019, ώστε να απεικονίζονται οι οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας για περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών είσπραξης.
Επίσης, προβλέπεται η διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα της ΕΧΑΕ και την ΕΡΓΑΝΗ (όπου δηλώνεται ο αριθμός των απασχολούμενων ανά επιχείρηση), ενώ ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση στην ΑΑΔΕ των εισπράξεων των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις νέες «εξορμήσεις», που θα βάζουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές κ.ά., οι οποίοι θα ελεγχθούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου, που θα διαφοροποιούνται ανά επαγγελματική κατηγορία, ενώ θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και των δηλωθέντων τα τελευταία χρόνια εισοδημάτων τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το