Τοπικά

Φοριαμοί 25 ετών με ονόματα φιλοσόφων, λογοτεχνών, ολυμπιονικών

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνουν φέτος οι φοριαμοί που είναι τοποθετημένοι στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου και οι οποίοι διευκολύνουν τους μαθητές, καθώς εκεί μπορούν να εναποθέσουν από την τσάντα και τα βιβλία τους μέχρι και κάποιο κολατσιό.
Ο κάθε μαθητής από τη φοίτησή του στην Α’ τάξη μέχρι και να αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο, δηλαδή για τρία χρόνια, έχει το δικό του μεταλλικό ντουλάπι λαμβάνοντας φυσικά και το αντίστοιχο κλειδί. Εκεί αφήνει την τσάντα, τα βιβλία και άλλα αντικείμενα που χρειάζεται.
Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου έχει ακόμη μια ιδιαιτερότητα, καθώς υπάρχουν αίθουσες μαθημάτων και όχι τμημάτων. Άρα οι μαθητές μέσα στο εξάωρο μετακινούνται από αίθουσα σε αίθουσα ανάλογα με το μάθημα που διδάσκονται. Επομένως εξυπηρετούνται στο να αφήνουν στον φοριαμό τους τα βιβλία που δεν χρειάζονται για μια συγκεκριμένη διδακτική ώρα απαλύνοντας και τη σωματική καταπόνηση από το σήκωμα της βαριάς τσάντας στην πλάτη.
Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης τόνισε πως το 1ο Γυμνάσιο ανήκει από το 1998 στο πρόγραμμα εφαρμογής πειραματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε το πρόγραμμα με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε Νομό είχε επιλεγεί ένα σχολείο. Στη Μαγνησία επιλέχθηκε για το πρόγραμμα το 1ο Γυμνάσιο Βόλου και από τότε λοιπόν υπάρχουν οι φοριαμοί.
«Οι μαθητές τοποθετούν στα ντουλαπάκια τις τσάντες, τα βιβλία τους και ό,τι άλλο χρειαστούν. Έτσι δεν επιβαρύνονται σωματικά κουβαλώντας την τσάντα, αφού στο σχολείο μας έχουμε αίθουσες μαθημάτων, οπότε αλλάζουν συχνά αίθουσες. Επίσης οργανώνονται καλύτερα, ενώ μαθαίνουν και ιστορία, καθώς στους διαδρόμους που βρίσκονται οι φοριαμοί έχουν δοθεί ονόματα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, λογοτεχνών και ολυμπιονικών. Συνολικά έχουμε 500 ντουλαπάκια που επαρκούν για τους 400 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας».
Στη «Θ» μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από τους φοριαμούς τρεις μαθήτριες.
Η Αλεξάνδρα Δημακοπούλου ανέφερε πως «τα ντουλαπάκια είναι πολύ χρήσιμα, καθώς ερχόμαστε το πρωί και αφήνουμε εκεί την τσάντα μας, οπότε δεν επιβαρύνουμε την πλάτη μας, και μεταβαίνουμε στην αίθουσα μόνο με τα βιβλία του μαθήματος που θα διδαχθούμε εκείνη την ώρα. Επίσης τη μέρα που έχουμε γυμναστική, αφήνουμε κάποια ρούχα στο ντουλαπάκι, ώστε να μπορούμε να αλλάξουμε. Και στα τρία χρόνια που είμαστε στο σχολείο ο κάθε μαθητής έχει το ίδιο ντουλαπάκι».
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Λένια Σιγανού σημείωσε πως «χρησιμοποιώ το ντουλαπάκι μου αφήνοντας την τσάντα και λαμβάνοντας στο χέρι μόνο τα βιβλία που θα χρειαστώ την ανάλογη διδακτική ώρα. Επίσης για το μάθημα των εικαστικών αφήνω εδώ τα μπλοκ, τα μολύβια, τα χρώματα. Ακόμη στην αρχή της χρονιάς μας είχαν ζητήσει να φέρνουμε τα βιβλία των προηγούμενων τάξεων οπότε και αυτά τα αφήνω εκεί. Είναι πολλαπλή η χρησιμότητα του φοριαμού. Ακόμη και ένα νερό, κολατσιό, μπορεί να αφήσουμε εκεί».
Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Λαμπρινή Λόση ανέφερε πως «ο φοριαμός με έχει βοηθήσει αρκετά. Εκεί αφήνω τα υλικά για το μάθημα των καλλιτεχνικών, ακόμη και την ομπρέλα μου, ενώ το διακόσμησα με ένα χαλάκι που πήραν δώρο. Επίσης έχω τοποθετήσει και μια μολυβοθήκη. Το ντουλαπάκι το ανοίγω σχεδόν κάθε μέρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το