Οικονομία

Forbes: Λιγότεροι και πιο «φτωχοί» οι δισεκατομμυριούχοι το 2019

Tο περιοδικό Forbes δημοσιοποίησε την ετήσια λίστα του με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη για το 2019, από την οποία προκύπτει ότι αυτό τον χρόνο οι ζάμπλουτοι του κόσμου λιγόστεψαν και μαζί με αυτούς και τα έσοδά τους.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων φτάνει φέτος τους 2.153, έχοντας υποχωρήσει σε σχέση με τους 2.208 του 2018. Η αθροιστική περιουσία του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων αγγίζει τα 8,7 τρισ. δολάρια, από 9,1 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Είναι η πρώτη μείωση στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων και τον συνολικό τους πλούτο από το 2016 και μόλις η δεύτερη στο διάστημα των τελευταίων 10 ετών. Ένας αριθμός-ρεκόρ 994 ατόμων έχουν μειωμένη περιουσία σε σχέση με το 2018 – πέρυσι μόλις 360 μέλη της λίστας είχαν δει την περιουσία τους να μειώνεται. Η μέση καθαρή αξία της φετινής κατάταξης είναι 4 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 4,1 δισ. δολάρια του 2014. Από το σύνολο των δισεκατομμυριούχων, 1.450 είναι αυτοδημιούργητοι.

«Η κατάταξη των δισεκατομμυριούχων αποδεικνύει ότι ακόμη και οι πλουσιότεροι του πλανήτη δεν έχουν ανοσία στις δυνάμεις της οικονομίας και τη μεταβλητότητα των παγκόσμιων αγορών. Ακόμη, ωστόσο, και με τα ισχυρά αντίθετα ρεύματα, οι εφευρετικοί και αεικίνητοι επιχειρηματίες βρίσκουν τρόπους να γίνουν πλούσιοι», σχολιάζει η Luisa Kroll, βοηθός αρχισυντάκτη του τμήματος πλούτου του Forbes.

Ποιοι βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, στην πρώτη θέση του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται ο πολυ-δισεκατομμυριούχος Jeff Bezos, έχοντας αυξήσει την περιουσία του στα 131 δισ. δολάρια, δηλαδή 19 δισ. δολάρια περισσότερα από πέρυσι.
Ο Bill Gates, που μετρά τον περισσότερο χρόνο στο Νο 1 της κατάταξης από οποιοδήποτε άλλο μέλος της λίστας, παρέμεινε φέτος στη 2η θέση με περιουσία 96,5 δισ. δολαρίων, αυξημένη σε σχέση με τα 90 δισ. δολάρια του περασμένου έτους. Η άνοδος της μετοχής της Amazon ώθησε την περιουσία του Bezos, κάνοντας τη διαφορά ανάμεσα στους δύο πλουσιότερους ανθρώπους τη μεγαλύτερη από το 2001.

Η περιουσία του Warren Buffett υποχώρησε κατά 1,5 δισ. δολάρια στα 82,5 δισ. δολάρια εξασφαλίζοντάς του, παρόλα αυτά, την τρίτη θέση.
Ο Bernard Arnault, διατήρησε τη θέση του ως το 4ο πλουσιότερο φυσικό πρόσωπο στον κόσμο, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 4 δισ. δολάρια, στα 76 δισ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Μεξικανός κροίσος των τηλεπικοινωνιών Carlos Slim Helu.

Ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg υποχώρησε τρεις θέσεις, στο Νο 8, καθώς η περιουσία του μειώθηκε κατά 8,7 δισ. δολάρια.
Οι Top 20 της λίστας του 2019 έχουν συνολική περιουσία – αθροιστικά – 1,2 τρισ. δολάρια, όσο ακριβώς και το 2018, ποσό που αποτελεί ωστόσο και πάλι ρεκόρ. Σε ποσοστό, η περιουσία των 20 “κροίσων” αντιπροσωπεύει το 14% του συνόλου της περιουσίας όλων των 2.153 δισεκατομμυριούχων. Το “κατώφλι” της λίστας των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι φέτος τα 38,8 δισ. δολάρια, 200 εκατ. δολάρια χαμηλότερο σε σχέση με το περασμένο έτος.

Η συνολική περιουσία του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump έμεινε αμετάβλητη στα 3,1 δισ. δολ., ωστόσο ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους αναβαθμίζεται στη θέση 715, έναντι της θέσης 766 το 2018. Η άνοδός του αντανακλά τη μείωση περιουσιών “ανταγωνιστών” του εντός της λίστας.

Οι «νέες είσοδοι» και οι «αποχωρήσεις»
Οι νεοεισερχόμενοι στο «πάνθεον» των δισεκατομμυριούχων το 2019 είναι συνολικά 195. Η Κίνα έχει τη μερίδα του λέοντος, με 44, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, με 39 και η Βραζιλία έρχεται τρίτη, με 18.
Η Κίνα, ωστόσο, είχε και τις περισσότερες αποχωρήσεις από τη λίστα, με 102 πρώην δισεκατομμυριούχους που υποβιβάστηκαν σε… πολυεκατομμυριούχους.
Αξιοσημείωτες νέες είσοδοι είναι εκείνες του Safra Catz, CEO της Oracle, του Daniel Ek, συνιδρυτή και CEO του Spotify, καθώς και του Dani Reiss, CEO της Canada Goose.

Συνολικά 247 που βρίσκονταν στη λίστα του 2018 δεν βρίσκονται στην φετινή, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τις αποχωρήσεις από το 2017 στο 2018.
Εξ όσων αποχώρησαν ξεχωρίζουν οι Domenico Dolce και Stefano Gabbana, σχεδιαστές μόδας και συνιδρυτές της Dolce & Gabbana, ο David Einhorn, πρόεδρος της Greenlight Capital και ο Victor Fung, πρόεδρος της Li & Fung, καθώς όλοι τους βρίσκονταν στη λίστα για 18 συναπτά έτη.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ηγούνται ως προς τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων πολιτών ανά χώρα, με 607, ακολουθούμενες από την Κίνα με 324 ( από 372 το περασμένο έτος), τη Γερμανία, με 114 (από 123 το 2018), την Ινδία με 106 (από 119) και τη Ρωσία με 98 (από 102).
Αθροιστικά, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι διατηρούν συσσωρευμένο πλούτο $3,1 τρισ., με εκείνους της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού να αθροίζουν $2,5 τρισ., εκείνους της Ευρώπης $2,25 τρισ., ενώ οι ομόλογοί τους της αμερικανικής ηπείρου πλην των ΗΠΑ ακολουθούν, με $550 δισ. Οι δισεκατομμυριούχοι Μέσης Ανατολής και Αφρικής αθροίζουν 218 δισ. δολάρια.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το