Πολιτισμός

«Φωνή» σε αυτούς που δεν έχουν… Ενδιαφέρουσες προβολές ταινιών-ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Τσαλαπάτα 

Πραγματοποιήθηκε προχθές η κινηματογραφική βραδιά με επιλεγμένες ταινίες από το πρόγραμμα του 9ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου-Ethnofest στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα. Η εκδήλωση έγινε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με το Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (IAKA) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο κ. Κωστής Καλαποθάκης, μουσειολόγος, υπεύθυνος για το πρόγραμμα των κινηματογραφικών προβολών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, τόνισε πως «οι προβολές του 9ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΠΙΟΠ με το Ethnofest και το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Βόλος με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα αποτελεί τον δεύτερο σταθμό. Οι προβολές είχαν αρχίσει τον Φεβρουάριο στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, τον Απρίλιο συνεχίζονται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και ο κύκλος θα κλείσει τον Μάιο στην Κόρινθο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου».

Από την πλευρά της η κ. Πηνελόπη Παπαηλία, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ότι είναι η τέταρτη χρονιά των προβολών του Ethnofest, τα δύο πρώτα χρόνια πραγματοποιήθηκε στο «Αχίλλειον» και τα επόμενα δύο στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα.
«Το Ethnofest είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι ένας τρόπος δημοσιοποίησης των ανθρωπολογικών προβλημάτων και θεωριών που αγγίζουν ένα ευρύτερο κοινό. Φέτος έχουμε μία θεματική ενότητα για την υγεία και επιλέξαμε να κάνουμε μία ειδική συζήτηση και να προβάλλουμε τη δική μας κοινωνική προσέγγιση σε θέματα υγείας και ασθένειας».
Να σημειωθεί ότι μετά από την προβολή της ταινίας «Σχετικά με τη βαρύτητα», η κοινωνική ανθρωπολόγος-διδάσκουσα στο Τμήμα ΙΑΚΑ κ. Σούλα Μαρινούδη και ο ψυχίατρος κ. Λυκούργος Καρατζαφέρης συνομίλησαν με το κοινό με ανθρωπολογικές προσεγγίσεις για την αναπηρία, την ψυχική υγεία και την ασθένεια γενικότερα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Διαμαντής, μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Βερολίνου και συντονιστής προγράμματος του Ethnofest, ο οποίος κάνει πρακτική άσκηση στο ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για την ιδιαιτερότητα του Φεστιβάλ: «Αποτελεί το μοναδικό φεστιβάλ εθνογραφικού κινηματογράφου που σημαίνει ότι οι ταινίες-ντοκιμαντέρ χρησιμοποιούν τη μέθοδο της εθνογραφίας, δηλαδή κάνουν μεγάλες έρευνες, οι οποίες κρατούν από 1 μήνα έως 2-3 χρόνια. Οπότε η έρευνα είναι ποιοτική και είναι πολύ διαφορετικά τα δεδομένα και η σχέση των ανθρώπων που κινηματογραφούνται».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δώσουμε φωνή σε αυτούς που δεν έχουν φωνή. Ασχολούμαστε με μειονότητες, με πολιτικά ζητήματα, ασκώντας κριτική σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το