Κατηγορίες: Τοπικά

Φωνή απόγνωσης από τους ξενοδόχους: Τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Καταστροφικά για τον τουρισμό χαρακτηρίζει τα σενάρια τριπλασιασμού του ΦΠΑ, από 6,5% σε 18%, όπως και οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, επισημαίνοντας οτι οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσουν πλήγμα στρατηγικού χαρακτήρα, αρχής γενομένης από την αμέσως επόμενη τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, ήδη μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης προς τους εταίρους για αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το φθινόπωρο, όλα τα συμβόλαια του 2016 με ξένους tour operators είναι “στον αέρα”.

“Δεν είναι δυνατόν, παρά τη θέληση τους να βοηθήσουν στην ανάταξη των δημοσιονομικών της χώρας, για άλλη μια φορά οι ξενοδόχοι να απορροφήσουν τον ΦΠΑ. Την μεγαλύτερη βλάβη θα υποστούν οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που είναι έρμαια των ξένων τουριστικών πρακτόρων”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, ενώ το βασικό μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση των παράνομων καταλυμάτων και η βοήθεια των νόμιμων καταλυμάτων με κάθε δυνατό τρόπο, με την κατάργηση του σήματος νομιμότητας αφαιρείται η δυνατότητα ελέγχου των παρανομούντων και ουσιαστικά με την λήψη μέτρων αύξησης ΦΠΑ θα ενισχυθεί η παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων. Θα επιτευχθεί δηλαδή ακριβώς το αντίθετο.

Ο συνδυασμός της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου, με την μείωση αφίξεων, θα επιφέρει και άλλες συντριπτικά δυσάρεστες συνέπειες, όπως τη μείωση της απασχόλησης. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά, με συνέπεια να αυξηθεί η ανεργία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννη Ρέτσο, την τελευταία διετία τα στοιχεία δείχνουν πώς κάθε 1.000.000 επιπλέον επισκέπτες στη χώρα μας, συνοδεύεται από αύξηση της απασχόλησης κατά 50.000 εργαζομένους. Τον ισχυρισμό αυτό αντικρούει αρμόδια κυβερνητική πηγή που αναφέρει πως «ποτέ δεν παρατηρείται αναλογική μείωση της απασχόλησης, σε ενδεχόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης, καθώς υπάρχει ένα μέγεθος απασχόλησης το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις».

Και οι ξενοδόχοι απαντούν: “Είστε εκτός πραγματικότητας και εκτός αγοράς. Οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών μας φορέων γίνεται μετά από επίσημες έρευνες πιστοποιημένων επιχειρήσεων σε συνεργασία με όλους τους τομείς της οικονομίας, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε συζήτηση για επικείμενες αυξήσεις ΦΠΑ και πολύ περισσότερο να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας, ανησυχίας και ασάφειας. Απαιτούμε το αυτονόητο. Να επιχειρήσουμε ναι μεν, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, χωρίς όμως να δεχόμαστε εμπόδια”.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Καζαντζάκης μέσα από τη ματιά του βιβλίου Νίκης Σταύρου-Γ. Πράτανου – «Έχεις τα πινέλα»

  Της Μαρίας Αλμπανίδου, νομικού MSc Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών, αρθρογράφου, ποιήτριας Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες…

17 Μαρτίου 2024

Ο Αλμυρός ταξιδεύει στην Ευρώπη – Ευρωπαϊκή δράση «eTwinning» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο

Στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού συνεργατικού προγράμματος ηλεκτρονικής αδελφοποίησης «eTwinning», θα συμμετέχει φέτος το 4ο Δημοτικό…

17 Μαρτίου 2024

Ο καθηγητής Θεόδωρος Λιόλιος για τη νέα διεθνή διάκριση της Σχολής Ευελπίδων – video

Για τη νέα διεθνή διάκριση της σχολής Ευελπίδων, μίλησε στο  κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του STAR…

17 Μαρτίου 2024

Ημερίδα στο 8ο ΓΕΛ Βόλου για την εβδομάδα εγκεφάλου – Τα μυστικά της αποτελεσματικής μάθησης για τους εφήβους

Ο καλός ύπνος, η σωστή διατροφή, αλλά και η δημιουργική μάθηση αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για…

17 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 17/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.00 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός -Ζ- (Α1…

17 Μαρτίου 2024

Το εσωτερικό ασκληπιείο

  Της Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Όλοι θέλουμε να αποφεύγουμε τους τοξικούς ανθρώπους.…

17 Μαρτίου 2024