Ελλάδα

Φωνές οινοποιών κατά της κυβέρνησης: Θάβουν το κρασί την ώρα που βγαίνει στη διεθνή αγορά

wine

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν νωρίτερα σήμερα οι οινοπαραγωγοί, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ζητώντας κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί την ώρα που παραμένουν κλειστά σήμερα τα οινοποιεία σε όλη την χώρα.

Πρόκειται για μία συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, ενώ παράλληλα οι οινοπαραγωγοί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου.

‘Όπως υποστήριξαν οι μεγαλύτεροι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, η επιβολή του ΕΦΚ δυναμιτίζει το ελληνικό κρασί και τις εξαγωγές του, σε μια περίοδο που αυτό βγήκε από την αφάνεια, αφού οι προσπάθειες προβολής τριών δεκαετιών άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και οι πωλήσεις στο εξωτερικό ν’ αυξάνονται σημαντικά. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η επιβολή του ΕΦΚ θα οδηγήσει πολλά οινοποιεία, ιδίως μικρά, στο λουκέτο, ενώ τελικά θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία πολύ λιγότερα από τα προσδοκώμενα, αφού θα αυξήσει κατακόρυφα τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία στον κλάδο.

«Σήμερα έχουμε μαζευτεί για να διαμαρτυρηθούμε για την εφαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ο οποίος έχει εφαρμοστεί και άρα βλέπουμε τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οινοπαραγωγοί» δήλωσε o Πρόεδρος Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, Στέλιος Κεχρής εξηγώντας τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους. «Αν είσαι  οινοπαραγωγός που έχει φορολογική αποθήκη, υποχρεούσαι να πληρώνεις τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στις 25 του επόμενου μήνα όταν είναι γνωστό ότι η αγορά δουλεύει με 4-5 μήνες πίστωση, ενώ όταν είσαι μικρός, υποχρεούσαι να προκαταβάλεις τον φόρο της επόμενης χρονιάς μέχρι τι 31/01» και προσθέτει ότι αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό οινοποιείο το οποίο έχει 80.000 λίτρα παραγωγή και ενδεχομένως 20.000 λίτρα αποθέματα από προηγούμενες χρονιές θα υποχρεωθεί να πληρώσει 25.600 ευρώ προκειμένου να μπορεί να πουλάει.
«Ο φόρος θα εισπραχθεί διαδοχικά μέσα στη χρονιά μέχρι να πουληθούν τα αποθέματα και η πληρωμή τους θα γίνει 4-6 μήνες μετά. Αυτός ο μικρός οινοπαραγωγός θα πληρώσει ένα φόρο τον οποίο θα προκαταβάλει και θα τον εισπράξει -αν και εφόσον τον εισπράξει- σε 12-15 ή και περισσότερους μήνες» επισημαίνει ο πρόεδρος των οινοποιών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης υποστήριξε ότι είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα εισπράξει έστω και 20 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ, ενώ πρόσθεσε ότι οι οινοποιοί φαίνεται ότι έπεσαν θύμα της επιτυχίας τους και της ανοδικής πορείας του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε, η αντίθεση στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι για τον ίδιο θέμα αρχής, κι αυτό επειδή δεν είναι δυνατόν να φορολογείται ένα αγροτικό προϊόν με προστιθέμενη αξία. «Το κρασί είναι ένα αγροτικό προϊόν με αλκοόλη. Κι αν σήμερα είναι η παραγωγή του κρασιού που φορολογείται έτσι, αύριο θα είναι το λάδι και μεθαύριο τα ροδάκινα» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Στέλιο Μπουτάρη, ο φόρος -0,20 ευρώ/λίτρο- μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα «βαρύς” για ένα κρασί που φεύγει από τον οινοπαραγωγό με τιμή 12 ευρώ/λίτρο, αλλά η πλειοψηφία των κρασιών που βγαίνουν από τις πόρτες των οινοποιείων έχει τιμή περίπου 1 ευρώ, οπότε σε αυτή την περίπτωση ο ΕΦΚ αναλογεί στο 20%.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον οινοποιείο Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο, ακόμη και τα πιο τέλεια οργανωμένα οινοποιεία, με τον πιο ακριβή εξοπλισμό, δεν είναι δυνατόν να δηλώνουν 100 λίτρα και να πουλάνε 100 λίτρα, αφού πάντα υπάρχουν απώλειες στις ποσότητες (λόγω εξάτμισης, τυχόν διαρροών κτλ). «Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα 20 λεπτά, αλλά και η διαφορά που θα υπάρχει ανάμεσα στην ποσότητα που δηλώνεται και εκείνη που πωλείται, χωρίς να υπολογίζουμε τα πρωτόκολλα παράδοσης ή την επιβάρυνση από τυχόν πρόστιμα. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή,όπου θα πρέπει να προϋπολογίζουμε κι αυτό το κόστος».

Το Σαββατοκύριακο (23 και 24/1), τα οινοποιεία της χώρας διοργάνωσαν ενημερωτικές συσκέψεις, με ανοιχτό το θέμα των αποφάσεων για τοπικές διαμαρτυρίες, σε 9 αμπελουργικές περιοχές (Αμύνταιο, Νάουσα, Δράμα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Αττική, Νεμέα, Αχαΐα, Ηράκλειο), με μεγάλη ανταπόκριση.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το