Κόσμος

Οι φωνές απόγνωσης από το Χαλέπι: Τα βίντεο που δημοσιεύουν οι απελπισμένοι κάτοικοι

Ανθρωποι απελπισμένοι. Που πεινούν, κινδυνεύουν από τις βόμβες. Και αποχαιρετούν τη ζωή.

Τα μηνύματα που δημοσίευσαν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι του Χαλεπίου συγκλονίζουν. Με τις μάχες να συνεχίζονται, στράφηκαν στα social media, καλώντας σε βοήθεια από την πολιορκημένη πόλη. Πολλοί από αυτούς λένε ότι το μήνυμα αυτό, μπορεί να είναι το τελευταίο τους.

Ο Guardian δημιούργησε ένα βίντεο με μερικά από αυτά τα μηνύματα. «Προς όποιον μπορεί να με ακούσει. Εδώ είμαστε εκτεθειμένοι σε γενοκτονία», λέει η Λίνα Σάμι. «Πάνω από 50.000 πολίτες που επαναστάτησαν ενάντια στον δικτάτορα αλ Ασαντ κινδυνεύουν με εκτελέσεις ή να πεθάνουν από βόμβες», προσθέτει. «Αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο βίντεό μου. Σώστε το Χαλέπι. Σώστε την ανθρωπότητα», καταλήγει η νεαρή γυναίκα.

«Τόσες μάχες… Είναι η πιο δύσκολη, σοβαρή, τρομακτική σφαγή στην ιστορία. Ελπίζω να μας βοηθήσετε», λέει στην κάμερα ο Αλάμντο.

«Είναι μία αποκάλυψη Χρησιμοποιούνται όλα τα είδη όπλων σε μία περιοχή μικρότερη των 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με 80.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και γυναίκες», καταγγέλλει άλλος άνθρωπος από το Χαλέπι.

Από τις πιο σπαρακτικές εκκλήσεις είναι εκείνη που δημοσίευσε ο Αχμάντ Αλκατίμπ. «Μας σφαγιάζουν. Μας σκοτώνουν. Λιμοκτονούμε. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν μας έχει μείνει τίποτα. Πού είστε; Σώστε μας!», φωνάζει στην κάμερα ένας ηλικιωμένος.
Το βράδυ της Τρίτης η Νουρ Ντιν αλ Ζίνκι, μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις των ανταρτών στη Συρία, με ισχυρή παρουσία στο Χαλέπι, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι έπαψαν οι μάχες στο ανατολικό Χαλέπι, μετά την έναρξη μιας επιχείρησης απομάκρυνσης των ανταρτών. Οι μαχητές διαφόρων οργανώσεων των ανταρτών «άρχισαν να φεύγουν και κατόπιν αυτού οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ανεστάλησαν», είπε.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το