Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Αυξάνεται η απόσταση με την Τουρκία – Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Εκτενείς αναφορές στην Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης σε Ελλάδα και Κύπρο, έκανε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union).

«Η Τουρκία είναι και θα είναι πάντα ένας σημαντικός γείτονας. Αλλά ενώ είμαστε κοντά στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται. Ναι, η Τουρκία βρίσκεται σε μια ταραγμένη γειτονιά. Και ναι, φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, για τους οποίους τους υποστηρίζουμε με σημαντική χρηματοδότηση. Αλλά κανένα από αυτά δεν δικαιολογεί προσπάθειες εκφοβισμού των γειτόνων της», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Τα κράτη μέλη μας, η Κύπρος και η Ελλάδα, μπορούν πάντα να βασίζονται στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων κυριαρχίας τους», τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Η επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα τουρκικά λιμάνια τις τελευταίες ημέρες είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία του απαραίτητου χώρου για διάλογο. Η αποφυγή μονομερών ενεργειών και η επανάληψη συνομιλιών με πραγματική καλή πίστη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ο μόνος δρόμος για σταθερότητα και μόνιμες λύσεις».

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό
«Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά καιρό. Η μετανάστευση ήταν πάντα γεγονός για την Ευρώπη – και θα είναι πάντα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων, έχει ορίσει τις κοινωνίες μας, εμπλουτίζει τους πολιτισμούς μας και διαμόρφωσε πολλές από τις ζωές μας. Και αυτό θα ισχύει πάντα», τόνισε.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η μεταναστευτική κρίση του 2015 προκάλεσε πολλές βαθιές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών – με κάποιες από αυτές τις ουλές να θεραπεύονται ακόμη και σήμερα. Έχουν γίνει πολλά από τότε. Αλλά λείπουν πολλά. Εάν είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς – χωρίς συμβιβασμούς στις αρχές μας – εμείς μπορεί να βρούμε αυτή τη λύση. Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα υποβάλει το νέο σύμφωνό της για τη μετανάστευση», είπε.

«Θα ακολουθήσουμε μια ανθρώπινη προσέγγιση. Η διάσωση ζωών στη θάλασσα δεν είναι απλώς προαιρετική. Και αυτές οι χώρες που εκπληρώνουν τα νομικά και ηθικά καθήκοντά τους ή είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα διασφαλίσουμε μια στενότερη σχέση μεταξύ του ασύλου και της επιστροφής. Πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που έχουν το δικαίωμα διαμονής και εκείνων που δεν έχουν. Θα αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, την εμβάθυνση των εξωτερικών συνεργασιών και τη δημιουργία νομικών οδών. Και θα διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που έχουν το δικαίωμα να μείνουν είναι ενσωματωμένα και να αισθάνονται ευπρόσδεκτα», περιέγραψε τις κατευθυντήριες γραμμές του πολυαναμενόμενου Συμφώνου Μετανάστευσης.

Για τη Μόρια
Σε σχέση με τη Μόρια είπε: «Οι εικόνες του καταυλισμού στη Μόρια είναι μια επώδυνη υπενθύμιση της ανάγκης να ενωθεί η Ευρώπη. Όλοι πρέπει να ανεβούν εδώ και να αναλάβουν την ευθύνη – και η Επιτροπή θα κάνει ακριβώς αυτό. Η Επιτροπή επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο για έναν κοινό πιλότο με τις ελληνικές αρχές για ένα νέο στρατόπεδο στη Λέσβο. Μπορούμε να βοηθήσουμε στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες για τους πρόσφυγες. Αλλά θέλω να είμαι σαφής: εάν ανεβούμε, τότε περιμένω και όλα τα κράτη μέλη να εντείνουν».

«Σκέφτομαι τον Suadd, τον έφηβο Σύριο πρόσφυγα που έφτασε στην Ευρώπη ονειρεύεται να γίνει γιατρός. Μέσα σε τρία χρόνια της απονεμήθηκε μια αναγνωρισμένη υποτροφία από το Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία. Σκέφτομαι τους Λιβύους και τους Σομαλούς πρόσφυγες γιατρούς που προσέφεραν τις ιατρικές τους δεξιότητες τη στιγμή που η πανδημία έπληξε τη Γαλλία. Αξιότιμοι βουλευτές, αν σκεφτούμε τι έχουν ξεπεράσει και τι έχουν επιτύχει, τότε πρέπει απλώς να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μαζί το ζήτημα της μετανάστευσης».

Πρώτη φορά στις Βρυξέλλες
Την πρώτη της βαρυσήμαντη ομιλία πραγματοποιεί αυτήν την ώρα στο Ευρωκοινοβούλιο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Πρόκειται για την εισήγησή της για την «Κατάσταση της Ενωσης» (State of the Union), στην οποία ο εκάστοτε Πρόεδρος παρουσιάζει τα σχέδιά του για την χρονιά που έρχεται, τις προτεραιότητες και τις άμεσες ενέργειες, αλλά και τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του. Η ομιλία καθιερώθηκε μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας και πρώτος Πρόεδρος της Κομισιόν που βρέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας των ευρωβουλευτών ήταν ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Παραδοσιακά, η ομιλία αυτή πραγματοποιείται στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει κάθε Σεπτέμβριο η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Φέτος, λόγω κορονοϊού, η μεταφορά της έδρας ματαιώθηκε, οπότε η ομιλία της πρώτης γυναίκας Προέδρου Κομισιόν πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Να αυξηθούν οι αρμοδιότητες της Ε.Ε. στην υγεία»
Η Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στον Ρώσο φυσικό Αντρέι Ντιμίτριεβιτς Ζαχάρωφ που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1975 και σήμερα το όνομά του έχει το βασικό βραβείο του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Ζαχάρωφ είχε μιλήσει για την αδήριτη πίστη του στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. «Τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη έδειξε τη δύναμή της. Την είδαμε με τους γιατρούς και τους νοσοκόμους, με όλους τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής. Ξεκινάω την ομιλία, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους αυτούς», είπε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το