Τοπικά

Φοιτήτρια κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο

Με απόλυτη επιτυχία, διεξήχθη το Σάββατο, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ο Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης, στον οποίο συμμετείχαν σπουδαστές και σπουδάστριες της Βυζαντινής Μουσικής, κάθε ηλικίας, από πολλά μέρη της Ελλάδας.
Την κριτική επιτροπή απάρτισαν οι: Παύλος Φορτωμάς, Άρχων Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, Δημήτριος Χριστοδούλου, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Δημητριάδος, Κυριαζής Νικολέρης, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος τΜτΧΕ και Πέτρος Μπλάνας, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος.

Οι συμμετέχοντες προήλθαν από τις παρακάτω σχολές ανά την Ελλάδα:

Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου.
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.
Δημοτικό Ωδείο Θηβών.
Ωδείο Βυζαντινής Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ακαδημία Ψαλτικής “Ειρμός” Θεσσαλονίκης.
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Καστορίας “Ο Άγιος Μηνάς”.
Ωδείο Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας.
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων “Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός”.
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου ”Ο Άγιος Αχίλλιος”.
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού.
Και μία ατομική συμμετοχή από νομό Τρικάλων.

Το Α΄ Βραβείο του Δ΄ Επιπέδου, απονεμήθηκε στη Βάια Φαντίδου, μαθήτρια του Ωδείου Ι.Μ. Βέροιας, Ναούσης & Καμπανίας, με δάσκαλο τον Σωτήριο Ζερδαλή, φοιτήτρια στο Χημικό τμήμα του Α.Π.Θ.
Κύρια χαρακτηριστικά του διαγωνισμού ήταν η άνοδος του αριθμού και του επιπέδου των διαγωνιζομένων, καθώς και η αυξανόμενη συμμετοχή διαγωνιζομένων από όλη την Ελλάδα, πράγμα που δηλώνει την ορθότητα και την αποδοχή του εγχειρήματος, το οποίο έχει λάβει πλέον την μορφή καταξιωμένου θεσμού.

Ο Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη, ο οποίος μετέφερε τον έπαινο και τις θερμές πατρικές ευχές του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το