Άρθρα, Τοπικά

Φοιτητική στέγη: Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και φοιτητές

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού
– κατασκευαστή
PPK Constructions

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών για τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, ξεκινά και η «μάχη» της αναζήτησης φοιτητικής στέγης. Ήδη υποψήφιοι των πανελληνίων συγκέντρωσαν τα απαραίτητα μόρια για τις σχολές που επιθυμούν να φοιτήσουν και είναι σίγουρη η εισαγωγή τους. Κατ΄επέκταση σίγουρη είναι και η πόλη που θα διαμείνουν για να σπουδάσουν και ήδη μαζί με τους γονείς του έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας. Ωστόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν κάποιες συμβουλές τόσο κατά την αναζήτηση διαθέσιμου σπιτιού όσο και κατά την επίσκεψη στα σπίτια προς ενοικίαση ή αγορά.
Σημειώνεται ότι αρκετοί γονείς επιλέγουν να επενδύσουν τις οικονομίες τους στην αγορά κάποιου σπιτιού προκειμένου να διαμείνει το παιδί τους που σπουδάζει καθώς σκέφτονται ότι μελλοντικά θα περάσουν στην ίδια πόλη και τα μικρότερα παιδιά τους ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να το αξιοποιήσουν το ακίνητο και προς ενοικίαση σε άλλους φοιτητές. Μάλιστα, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση είναι σημαντικό να επιλέγουν καινούργια σπίτια καθώς πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, τη στατικότητα καθώς και την αισθητική.

Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και φοιτητές:

-Μην αναζητείτε σπίτι μόνο στο κέντρο της πόλης ή όσο πιο κοντά γίνεται στη σχολή. Συνήθως τα σπίτια που βρίσκονται στο κέντρο είναι παλαιότερα και πιο ακριβά συγκριτικά με αυτά που θα βρείτε διαθέσιμα εκτός κέντρου
– Ελέγξτε τη γειτονιά. Πριν καταλήξετε σε κάποιο σπίτι δείτε αν σε κοντινή απόσταση υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες, σούπερ μάρκετ ή τράπεζα.
– Όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι, κάντε το τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον προσανατολισμό του σπιτιού αλλά και αν η περιοχή όπου βρίσκεται είναι ήσυχη.
– Προσπαθήστε να διαπιστώσετε αν υπάρχουν βλάβες ή κακοτεχνίες που χρήζουν επιδιόρθωσης, αν είναι όντως βαμμένο το σπίτι και αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που δεν έχει αναφέρει ο ιδιοκτήτης.
-Ρωτήστε για τους μελλοντικούς σας γείτονες για να μάθετε αν π.χ. κάνουν συχνά πάρτι και δημιουργούν φασαρία.
-Ενημερωθείτε για πρόσφατες εργασίες επισκευής ή ανακαίνισης που έχουν γίνει στο σπίτι.
-Ρωτήστε για την ποιότητα κατασκευής και αν πρόκειται για αγορά προχωρήστε σε τεχνικό έλεγχο του ακινήτου από ειδικό.
– Υπόγεια, σοφίτες, δώματα ή πάρα πολύ παλιές κατοικίες θα είναι σίγουρα φθηνότερες αλλά προσέξτε να επιλέξετε ένα σπίτι που θα σας παρέχει ασφάλεια.
– Μην καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα δείτε υπό το φόβο ότι θα ενοικιαστεί αμέσως. Δείτε όσο περισσότερα σπίτια μπορείτε για να έχετε επιλογές που θα καλύψουν όσες περισσότερες ανάγκες έχετε.
– Διαπραγματευτείτε την τιμή. Ειδικά σε περίπτωση ενοικίασης και μάλιστα μακροπρόθεσμης πολλοί ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να κατεβάσουν λίγο την τιμή του ακινήτου τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα το έχουν νοικιασμένο για όσο γίνεται περισσότερο και να είναι σίγουροι ότι θα λαμβάνουν σίγουρα το ενοίκιο.
– Ενημερωθείτε για τα πάγια έξοδα όπως τους λογαριασμούς κοινοχρήστων, νερού και άλλων ΔΕΚΟ.
-Σε περίπτωση που απευθυνθείτε σε κάποιο μεσιτικό γραφείο, προσέξτε να είναι νόμιμο και αξιόπιστο ενώ καλό είναι αν ενημερωθείτε έγκαιρα για την αμοιβή του μεσίτη πριν καταλήξετε σε κάποιο σπίτι.
-Προσοχή σε πολλές αγγελίες του διαδικτύου που παρουσιάζουν ακίνητα με εξωφρενικά χαμηλό μίσθωμα.
-Δώστε προκαταβολή αν βρείτε κάποιο σπίτι που σας αρέσει για να δεσμεύσετε τον ιδιοκτήτη ή τον κατασκευαστή.
-Μελετήστε τους όρους του συμβολαίου πριν υπογράψετε.
-Να υπογράψετε συμβόλαιο και να μην αρκεστείτε σε κάποια προφορική συμφωνία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το