Τοπικά

Φοιτητές στη «Θ» για το δυστύχημα των Τεμπών – Θα ψηφίσουν πολύ περισσότεροι νέοι που αδιαφορούσαν και απείχαν

 

Φοιτητές του Βόλου μιλούν στη «Θ» και εξηγούν πόσο θα επηρεάσει τους νέους και τις αποφάσεις τους ενόψει εκλογών το δυστύχημα των Τεμπών. Προηγουμένως εκφράζουν θλίψη και θυμό, ενώ αναρωτιούνται: «Έχουμε φτάσει σε σημείο να βλέπουμε τον ντελιβερά πότε έρχεται, σε πιο φανάρι είναι, σε ποια οδό είναι και γίνονται τέτοια δυστυχήματα με τρένο που υποτίθεται ότι είναι το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς;».

Ρεπορτάζ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ*

-Μυρτώ Ασημακοπούλου (19 ετών, φοιτήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών): Πιστεύω ότι το συμβάν αυτό έχει επηρεάσει καθοριστικά όλη την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Τους έχει αγγίξει όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά και στον τρόπο σκέψης και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν και ερμηνεύουν το περιβάλλον γύρω τους. Αυτό, σε συνδυασμό με τον θυμό και την ανάγκη έκφρασής του που προκλήθηκε από την ανευθυνότητα, με την οποία το κράτος διαχειρίστηκε κάτι τόσο σοβαρό, όσο είναι η ασφάλεια στις μετακινήσεις, δημιουργεί μια έντονη διάθεση πολιτικής έκφρασης. Και πιστεύω ότι όχι μόνο θα επηρεάσει την ψήφο τους, αλλά θα κάνει πολύ περισσότερους νέους που αδιαφορούσαν και απείχαν, να πάνε να ψηφίσουν.
-Φένια Παπαδούλη (20 ετών, φοιτήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών): Το έγκλημα που συνέβη στη δύση του προηγούμενου μήνα στα Τέμπη ήταν η σφαλιάρα που ξύπνησε ακόμα και τους πιο ανενεργούς πολιτικά συμπολίτες μας. Έφερε στο φως την ανεκδιήγητη κακοδιαχείριση του σιδηροδρόμου πρώτα και κύρια από την τωρινή κυβέρνηση, αλλά και από τις προηγούμενες, με τρόπο που δεν μπορεί κανένας πια να αμφισβητήσει. Όσοι δεν κλαίνε, ωρύονται από οργή. Άνθρωποι παραδοσιακά απολιτίκ βρέθηκαν στον δρόμο και έγιναν η φωνή των νεκρών ζητώντας δικαιοσύνη, καθώς ούτε αυτοί δεν πείστηκαν από το αφήγημα του καθαρά ανθρώπινου λάθους. Έτσι οδηγήθηκαν αναπόφευκτα σε έναν περίπατο στον κόσμο της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας. Την ίδια στιγμή η δυσκολία της κυβέρνησης στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος είναι φανερή. Οι οθόνες μας γέμισαν κροκοδείλια δάκρυα και συγγνώμες κενού περιεχομένου χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια για απόδοση ευθυνών. Η «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» αποδείχθηκε πλέον ακατάλληλη για αντικειμενική κρίση, και ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Μεταφορών θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές που πλησιάζουν. Συνολικά λοιπόν είμαι πεπεισμένη πως το δυστύχημα που πήρε μακριά τους φίλους μας, θα επηρεάσει σημαντικά τα εκλογικά αποτελέσματα.
-18χρονος φοιτητής Γεωπονίας θα προσθέσει σχετικά: Πιστεύω ότι το δυστύχημα στα Τέμπη θα είναι καθοριστικής σημασίας για την απόφαση των νέων στις επερχόμενες εκλογές. Οι νέοι είναι θυμωμένοι και οργισμένοι και αυτή την οργή τους θα τη δείξουν με την ψήφο τους, γιατί υπεύθυνοι θεωρούν ότι είναι οι πολιτικοί των τελευταίων χρόνων.
Δύο ακόμη εκπρόσωποι της νέας γενιάς εκφράζουν θλίψη και οργή με αφορμή τις τραγικές στιγμές στα Τέμπη:
-Νάσια Καπνιά (φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών): Όλο αυτό που συνέβη, πραγματικά ήταν ένα δυσάρεστο γεγονός για όλους μας, καθώς χάθηκαν τόσες ζωές και κυρίως νέα παιδιά, φοιτητές και μη, οι οποίοι ταξίδευαν με τον πιο «ασφαλή» τρόπο στις μέρες μας. Δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψουμε. Είδαμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε κινητοποιηθεί όλοι, μικροί και μεγάλοι. Διαμαρτυρόμενοι για τα συστήματα ελέγχου και ασφάλειας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά τελικά, γιατί αυτοί που έπρεπε να ταρακουνηθούν ούτε καν πτοήθηκαν. Μιλάμε για ένα απαρχαιωμένο σύστημα, το οποίο θα έπρεπε να έχει εξελιχθεί εδώ και τουλάχιστον 23 χρόνια. Λυπάμαι γι’ αυτό που συνέβη, καθώς μέσα στο «μοιραίο» αυτό τρένο, όπως το αποκαλούν υπήρχαν, άτομα τα οποία γνώριζα. Νομίζω πως υπάρχουν και τα κατάλληλα λόγια να το περιγράψουν. Είναι απαράδεκτο εν έτει 2023 οι μεταφορές μας να παρακολουθούνται και να χειρίζονται από ένα και μόνο άτομο και ένα κλειδί το οποίο δεν γύρισε ποτέ… Δεν νομίζω πως θα επιλέξω ξανά το τρένο ως μέσο μεταφοράς, εγώ, που δεν επέβαινα σε αυτό εκείνο το βράδυ είτε αλλάξει η κατάσταση είτε όχι. Περιμένω πολλά να διορθωθούν και να αλλάξουν…
-Νίκος Μαρούγκας (σπουδαστής σε ΙΕΚ Μαγειρικής που ζει στον Βόλο): Είναι ντροπή να ζεις το 2023 και να γίνονται τέτοια δυστυχήματα με τόσο λάθος τρόπο, γιατί την ευθύνη δεν την έχουν αυτοί που οδηγούσαν τα τρένα ή αυτοί που τα έλεγχαν, όταν δεν έχει γίνει αναβάθμιση στα συστήματα όλα των τρένων για να βλέπουν τα πάντα ηλεκτρονικά. Ζούμε στο 2023, έχουμε φτάσει σε σημείο να βλέπουμε τον ντελιβερά πότε έρχεται, σε πιο φανάρι είναι, σε ποια οδό είναι και γίνονται τέτοια δυστυχήματα με τρένο που υποτίθεται ότι είναι το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς. Πολλοί το προτιμούν γιατί είναι και φτηνό και γρήγορο και δυστυχώς πεθαίνουν άνθρωποι, άλλοι τόσοι τραυματίες, χάνονται παιδιά. Είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα. Νιώθεις ότι η Ελλάδα σε πληγώνει. Ντροπή για μένα είναι όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας, νιώθω απογοήτευση και από την άλλη μεριά θεωρώ ότι είμαι τυχερός που είμαι καλά και ότι είναι θαύμα που ζω ακόμα σε αυτή τη χώρα, γιατί όσοι ζουν αυτή τη στιγμή επιβιώνουν από θαύμα δεν είναι ότι ζουν καλά. Ζουν απλά για να ζουν.
*Οι Γιώργος Βαϊσμένος, Βιολέττα Θεοδοσίου, Στέφανος Νακόπουλος είναι σπουδαστές του Τμήματος Δημοσιογραφίας στο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το