Τοπικά

Φλέβα «κόκκινου χρυσού» στην Κοκκίνα – Τα δύο αδέρφια Θανάσης και Χρήστος Γεωργακόπουλος παράγουν φυσικό χυμό ρόδι

Οι καινοτόμες αγροτικές πρακτικές που έχουν υιοθετήσει δύο αδέρφια από την Κοκκίνα δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον. Η απόφαση προ 12ετίας των Θανάση και Χρήστου Γεωργακόπουλου, 45 και 49 ετών αντίστοιχα, να στραφούν στη δενδροκομία, αφού αναγνώρισαν τις προοπτικές της καλλιέργειας ροδιάς, αποδείχθηκε καθοριστική. Στην οικοτεχνία που λειτουργούν στη γενέτειρά τους, παράγουν και κυκλοφορούν στην αγορά δεκάδες τόνους φυσικό χυμό ρόδι σε ετήσια βάση, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του… κόκκινου χρυσού.

Το ρόδι είναι θρεπτικό, με υπέροχη γεύση και ωφελεί πολλαπλά όσους το καταναλώνουν χαρίζοντας υγεία και ομορφιά. Όμως, φέρνει και… καλοτυχία, αφού είναι ένα φρούτο που μπορεί να δώσει κέρδος στους αγρότες που το εμπιστεύονται. Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση των δύο οικοτεχνών, οι οποίοι τόλμησαν κάτι διαφορετικό σε ένα μικρό και σχετικά απομονωμένο χωριό της πεδινής Μαγνησίας με λίγους περισσότερους από 200 μόνιμους κατοίκους.


Αρχικά το 2007 η οικογένεια Γεωργακόπουλου φύτεψε ροδιές σε μία έκταση δέκα στρεμμάτων κι ενώ στο παρελθόν η καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας είχε τον πρώτο λόγο στις δραστηριότητες των δύο αδερφών, οι οποίοι συνέχιζαν την οικογενειακή παράδοση που είχε δημιουργήσει πολλές δεκαετίες πριν ο πατέρας τους Γιώργος Γεωργακόπουλος.
Ο Θανάσης και ο Χρήστος, που μένουν μόνιμα στον Αλμυρό (μετακόμισαν την εποχή που πήγαιναν στο Γυμνάσιο) και καθημερινά κάνουν το δρομολόγιο προς Κοκκίνα, άρχισαν να έχουν παραγωγή από τον δεύτερο χρόνο, διαθέτοντάς την σε χονδρεμπόρους. Στη συνέχεια στράφηκαν στο λιανικό εμπόριο, μέχρι που πήραν την απόφαση να παρασκευάζουν τον χυμό, που είναι 100% φυσικός, χωρίς προσθήκη νερού ή ζάχαρης. Τα δύο αδέρφια καταψύχουν τον χυμό, αντί να τον παστεριώνουν και να προσθέτουν συντηρητικά. Έτσι διατηρούν αναλλοίωτες τις ιδιότητες του φρεσκοστυμμένου χυμού. Το προϊόν γρήγορα βρέθηκε στα ράφια τοπικών σούπερ-μάρκετ και άλλων καταστημάτων, συχνά μάλιστα κι εκτός συνόρων της Μαγνησίας, φτάνοντας έως τη Λάρισα και τη Χαλκίδα. Η εξαιρετική ποιότητα του φυσικού χυμού που παρασκευάζουν και εμφιαλώνουν οι ίδιοι στην πιστοποιημένη μονάδα τους, αποδείχθηκε το σημείο-κλειδί για να βρουν το εμπορικό «μονοπάτι» που αναζητούσαν οι δύο παραγωγοί, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επιχείρησή τους.

«Μεγαλώσαμε σε αγροτική οικογένεια. Αγαπάμε τη γη και γι’ αυτό ασχολούμαστε μέχρι και σήμερα. Δεν μας ενδιαφέρει, άλλωστε και κάτι διαφορετικό», εξομολογήθηκε ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε την αγάπη του για το επάγγελμα που ακολουθεί μία ζωή. Όσο για τον λόγο που τα δύο αδέρφια επέλεξαν να καλλιεργήσουν ροδιές; «Θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, παράλληλα με τις άλλες καλλιέργειες που είχαμε, όπως σιτηρά, όσπρια και βιομηχανική ντομάτα που τη διακόψαμε οριστικά το 2016. Φυτέψαμε την ποικιλία «Wonderful», που βγάζει γλυκόξινα ρόδια και είναι ιδανική για χυμό. Ξεκινήσαμε σε μικρή κλίμακα, δέκα στρέμματα για την ακρίβεια, ενώ τα δέντρα καρποφόρησαν τον δεύτερο χρόνο. Τα πρώτα χρόνια δίναμε χονδρική σε εμπόρους. Έπειτα αρχίσαμε τη λιανική πώληση, μέχρι που το 2012 δειλά-δειλά στύψαμε τα πρώτα φρούτα, αρχικά για τις οικογένειές μας. Δοκιμαστικά δίναμε σε φίλους και γνωστούς. Ο χυμός άρεσε όμως. Στη συνέχεια φτιάξαμε την οικοτεχνία, βγάλαμε την ετικέτα και όλα πήραν τον δρόμο τους. Από πρόπερσι καλλιεργούμε συνολικά 33 στρέμματα και μέχρι το 2021 ευελπιστούμε πως η παραγωγή θα φτάσει τους 60 τόνους χυμού, από τους 25 που παρήγαμε το 2018 σε τρεις συσκευασίες των 250, 500 και 1.000 ml», εξήγησε ο 49χρονος αγρότης.
Οι αδερφοί Γεωργακόπουλοι δεν σταματούν εδώ, με τα όνειρά τους για το μέλλον να μην έχουν ταβάνι. Κάτι που αποτελεί κανόνα σε κάθε… success story, που εκτυλίσσεται στην ύπαιθρο. Και παρόλες τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, η καινοτόμα επιχείρηση που έχουν στήσει στην Κοκκίνα δείχνει ικανή να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη τη… φλέβα του κόκκινου χρυσού που ανακάλυψαν οι δύο αγρότες στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. «Έχουμε μάθει να προχωράμε μπροστά και με τα βήματα που πρέπει. Τρόποι για να πατήσεις… γκάζι στον αγροτικό τομέα υπάρχουν πολλοί. Αρκεί να έχεις όρεξη και θέληση», κατέληξε ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, ενθυμούμενος τις πολύτιμες συμβουλές που του έδινε ο πατέρας του όσο ήταν εν ζωή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το