Τοπικά

Φοιτητές από 12 χώρες της Ευρώπης επισκέφθηκαν το Σέσκλο “Θ”

gynaikeios sinetairismos
Το εργαστήριο του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Σέσκλου «Το Φτάσμα» επισκέφτηκαν χθες 32 φοιτητές, μέλη της AEGEE (Association des États Généraux des Étudiants de l’ Europe), μίας πανευρωπαϊκής οργάνωσης νέων, η οποία με 13.000 και πλέον μέλη σε 40 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, θεωρείται η μεγαλύτερη διεπιστημονική ένωση φοιτητών στην Ευρώπη. Τα μέλη του Συνεταιρισμού, τα οποία δραστηριοποιούνται από το 2008, παρασκεύασαν παραδοσιακές βλάχικες πίτες, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την πλούσια γαστρονομική παράδοση του Σέσκλου. Η Μαγνησία αποτέλεσε τον τελικό σταθμό της αποστολής της AEGEE στην Ελλάδα, που ξεκίνησε από τη Σερβία, συνέχισε στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά τη χθεσινή επίσκεψη στο Σέσκλο, το ταξίδι των Ευρωπαίων φοιτητών στη χώρα μας θα ολοκληρωθεί στο Πήλιο.
Η Κατερίνα Τσιάκα-Βούλγαρη, γραμματέας του «Φτάσματος» εδώ και οκτώ χρόνια δραστηριοποιείται στον Συνεταιρισμό από τα πρώτα βήματά του. Χθες ανέλαβε τον ρόλο της οικοδέσποινας, αναλαμβάνοντας την ξενάγηση των επισκεπτών. «Ήταν από πολλές χώρες. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω την Ουγγαρία, την Ολλανδία και την Ουκρανία, μέχρι και από την Τουρκία, ενώ υπήρχαν αρκετοί Ισπανοί και Σέρβοι. Παρασκευάσαμε δύο είδη πίτας, τη βλάχικη αλμυρή γαλατόπιτα και την παραδοσιακή τυρόπιτα, την απλωτή που λέμε εμείς. Τις δοκίμασαν και ενθουσιάστηκαν. Θα ανεβάσουμε και βίντεο στο Youtube με τις εντυπώσεις των παιδιών», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Τσιάκα-Βούλγαρη, για να καταλήξει: «Μετά από εμάς επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου, ήταν μία ξεχωριστή ημέρα για το χωριό μας. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που είχαμε επισκέπτες από το εξωτερικό στο εργαστήριο του «Φτάσματος». Προηγήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο Αμερικανοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Είχαν έρθει στον Βόλο στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη μεσογειακή διατροφή».
Η γραμματέας του Συνεταιρισμού είναι μία από τις 12 γυναίκες που απασχολούνται εκεί. «Όταν έγινε ο Συνεταιρισμός είχαμε 44 μέλη, πλέον συνεχίζουμε δώδεκα», σημείωσε η ίδια, για να θυμηθεί στη συνέχεια το πώς προέκυψε η ονομασία «Φτάσμα»: «Το 2008 έγινε ένας διαγωνισμός μαγειρικής και το πρώτο βραβείο κατέληξε σε μία Σεσκλιώτισσα, η οποία έφτιαξε φτάσμα, όπως λένε οι ντόπιοι το επτάζυμο. Όσες συμμετείχαμε στον διαγωνισμό μετά από λίγες ημέρες συναντηθήκαμε ξανά και τότε γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση του Συνεταιρισμού. Αρχίσαμε ουσιαστικά από το μηδέν. Χωρίς κεφάλαιο μάλιστα, αλλά με πολύ προσωπική δουλειά στήσαμε τα πάντα. Πλέον παρασκευάζουμε πάνω από 20 είδη πίτας, καθώς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως τραχανά, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού, μέχρι και βότανα και αρωματικά φυτά από την περιοχή συσκευάζουμε».
Οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του «Φτάσματος», με την κ. Τσιάκα-Βούλγαρη να εξηγεί τον λόγο: «Οι Βλάχοι τιμούσαν τις πίτες και αποτελούσαν χαρακτηριστικό έδεσμα. Ήταν και εύκολο φαγητό που το έπαιρναν μαζί τους. Τις έφτιαχναν στα χειμαδιά με απλά υλικά, ενώ η παρασκευή τους ήταν εύκολη. Όλο αυτό εμείς το εξελίξαμε, ενώ στην πορεία ανακαλύψαμε και νέες συνταγές. Για παράδειγμα φτιάχνουμε την τσουκνιδόπιτα, που δεν συναντιέται πουθενά αλλού ή την αλμυρή βλάχικη γαλατόπιτα, μία ακόμη κατ’ εξοχήν βλάχικη συνταγή».
Το διάστημα 2008-2011 οι γυναίκες του Συνεταιρισμού λειτούργησαν ταβέρνα, ενώ από φέτος άνοιξαν παραδοσιακό ψητοπωλείο στο κέντρο του Σέσκλου. «Τα πρωινά είμαστε στο εργαστήριο και τα απογεύματα ψήνουμε, κυρίως για τους ανθρώπους του χωριού μας», τόνισε, για να συμπληρώσει: «Μετά το κλείσιμο της ταβέρνας πριν από μία πενταετία, αποφασίσαμε να πορευθούμε με πιο αργά βήματα. Πρωταρχικός στόχος μας παραμένει να κρατηθούμε όρθιες στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και σιγά-σιγά να διευρύνουμε τον κύκλο των καταστημάτων που διαθέτουμε τις πίτες και τα υπόλοιπα προϊόντα μας. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο και διερωτώνται: «Γιατί;». Κάποιοι άλλοι, λένε: «Γιατί όχι;». Εμείς ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία. Πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και προχωράμε βήμα-βήμα. Αν δεν παλέψεις, δεν θα πετύχεις. Το επιχειρείν στην Ελλάδα της κρίσης δεν είναι εύκολο πράγμα. Όμως, στην περίπτωσή μας υπάρχουν και άλλες παράμετροι που λαμβάνουμε υπόψη. Για παράδειγμα τον χειμώνα που μας πέρασε, προσφέραμε το δεκατιανό σε 60 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σέσκλου. Η τιμή ήταν συμβολική. Ένα ευρώ το δίναμε. Με κάποια εδέσματα ζημιωνόμασταν οικονομικά, αλλά δεν το βλέπαμε μόνο εμπορικά. Εν τέλει προσφέραμε ένα σωστό πρωινό στα παιδιά μας. Στο «Φτάσμα» εφαρμόζουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά με συναίσθημα».
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το