Ελλάδα

Φίσερ: Η λιτότητα της Μέρκελ ηττήθηκε – Ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα της προκαλέσει κινδύνους

Φίσερ

Με αρκετό σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο Γιόσκα Φίσερ τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό η Μέρκελ έχει ήδη ηττηθεί λόγω του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος.

Με άρθρο του στο Project Syndicate, ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων και υπουργός Εξωτερικών της αντικαγκελαρίας της Γερμανίας την περίοδο 1998-2005, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών «ξεκάθαρη ήττα για τη Μέρκελ και τη βασισμένη στη λιτότητα στρατηγική της για την υποστήριξη του ευρώ». Κατά τον Φίσερ το αποτέλεσμα στις ελληνικές εκλογές ήταν «προβλέψιμο», ενώ επισήμανε πως αν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τη νέα ελληνική κυβέρνηση πετύχουν, «το αποτέλεσμα θα είναι ένας συμβιβασμός που θα σώσει τα προσχήματα και για τις δύο πλευρές, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει».

Ένας τέτοιος συμβιβασμός, ισχυρίζεται ο κ. Φίσερ «θα οδηγούσε σε de facto χαλάρωση της λιτότητας με σημαντικούς εσωτερικούς κινδύνους για την Άνγκελα Μέρκελ, αν και λιγότερους από ότι μια διάσωση της ευωζώνης». Ο κ. Φίσερ προεκλογικά έγραφε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα των Αθηνών θα μπορούσε να πυροδοτήσει τεράστια πολιτική κρίση, η οποία να μεταπηδήσει στην Ιταλία και αργότερα στη Γαλλία, στη δεύτερη και τρίτη οικονομία της ευρωζώνης».

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το