Οικονομία

Financial Times: Ελλάδα, Ρωσία και Ουκρανία κινδυνεύουν με χρεοκοπία

σημαία
Η συνάφεια ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία φαίνεται και από την ανάλυση που κάνει ο φημισμένος αναλυτής Μοχάμεντ Ελ-Εριάν σε άρθρο του στους Financial Times της Δευτέρας. Τοποθετεί και τις δύο χώρες στο επικίνδυνο σκαλί πριν από την πτώση λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους που κουβαλούν.

Για την περίπτωση της Ελλάδας αναφέρει πως τα επίπεδα χρέους της είναι υπερβολικά και η σύνθεσή τους έχει μετατοπιστεί προς μια λιγότερο ευέλικτη μορφή (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υποχρεώσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Η υψηλή ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι άπιαστο όνειρο, η ανεργία παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, και η «κόπωση προσαρμογής» έχει τεθεί πλέον ως βάρος μεταξύ των πολιτών της χώρας και την πολιτική τάξη. Επιπλέον, οι πρόωρες εκλογές και η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο νικητής, αυξάνουν τις ανησυχίες ενός Grexit».

Όπως σημειώνει ο Ελ-Εριάν, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καλμάρει τις ανησυχίες δίνοντας έμφαση όχι στο Grexit, αλλά στην εξασφάλιση της μετριοπάθειας από την Ευρωζώνη και τη γερμανική λιτότητα. Ωστόσο, οι επενδυτές δικαιολογημένα έχουν τρομάξει από την υψηλή πιθανότητα ενός γεγονότος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελ-Εριάν χρησιμοποιεί για την ανάλυσή του την εκτόξευση που έχει παρατηρηθεί στα ελληνικά ομόλογα (3ετές, 5ετές και 10ετές) και προσθέτει πως όσο οι ανησυχίες θα συνεχίσουν να υφίστανται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα οι επενδυτές να κηρύξουν «αποχή» από τα ελληνικά ομόλογα. Έτσι οι προκύπτουσες οικονομικές «εξαρθρώσεις» θα υπονομεύσουν την οικονομία της χώρας και θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ένα Grexit.

Zero Hedge: Ελλάδα, Ρωσία και Ουκρανία κινδυνεύουν με χρεοκοπία

Αναζητώντας τους χαλαρούς κρίκους μιας προβληματικής αλυσίδας. Πάντα θα συμβαίνει – το βαβελικό χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα είναι φτιαγμένο με τη λογική των αντιθέσεων: κάποιοι επιβιώνουν, κάποιοι βρίσκονται στο χείλος της πτώσης και πάλι από την αρχή. Το Zero Hedge και ο αναλυτής Τάιλερ Ντάρντεν τοποθετεί τρεις χώρες στη δεύτερη κατηγορία: εκείνων που έχουν μπροστά τους το φάσμα μιας χρεοκοπίας. Πρόκειται για την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ιδιαιτέρως για τη δική μας περίπτωση αναφέρει πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανή, αλλά αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μια τριμερή αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι ο ένας εκ των τριών αντίμαχων-δανειστών. Όπως επισημαίνει το άρθρο, έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάλυση που έκανε ο Θεόδωρος Πελαγίδης για το Ινστιτούτο Brookings, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ανοιχτά έναν πολιτικό κίνδυνο. Τουτέστιν να καταλήξει σε μια επιλογή εξόδου από το ευρώ με τη λογική ότι οποιαδήποτε άλλη λύση επέλεγε θα οδηγούσε πολιτική αυτοκτονία. Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Πελαγίδη αυτή η πιθανότητα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν αναλυτή.

Επιπροσθέτως θα πρέπει να υποσημειωθεί και η δράση της ΕΚΤ που έχει αρχίσει να ασκεί πίεση στους Έλληνες πολιτικούς προειδοποιώντας τους ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, εκτός και αν η τελική αξιολόγηση του Φεβρουαρίου από την πλευρά της Τρόικα ολοκληρωθεί επιτυχώς (με ότι αυτό σημαίνει για τις απαιτήσεις των δανειστών.

Το άρθρο του Zero Hedge σημειώνει: «Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό. Υπάρχουν δύο τρόποι για να εξεταστεί αυτό: είτε η ΕΚΤ θα προσφέρει ένα άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή εκβιάστηκε να δεχθεί «προς το παρόν» ένα συμβιβασμό και να συμφωνήσει με τους όρους διάσωσης ή ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα εξοργιστούν από μια κραυγαλέα απόπειρα σφετερισμού της ελληνικής κυριαρχίας (ό,τι έχει μείνει από αυτήν) και κατ’ επέκταση της εξουσίας του.

Από τις τρεις χώρες που φλερτάρουν με το «κόκκινο» η Ρωσία φαίνεται η λιγότερη πιθανή να έχει υποφέρει από πραγματικές δυσκολίες πληρωμής, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τις μελλοντικές εξελίξεις των τιμών της ενέργειας και του ρουβλιού. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ουκρανία που εξαρτώνται άμεσα από ξένους δημόσιους δανειστές οι οποίοι δεν θα είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να επιτρέψουν αποκλίσεις από τους όρους του δανεισμού.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Με δεδομένες τις πολιτικές και οικονομικές πραγματικότητες στην Ουκρανία και την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κάποια ακραία σενάρια. Θα πρέπει κανείς να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στα CDS spreads και οι αποδόσεις των ομολόγων κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης θα έχει επιπτώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες».

Ακόμη και σε αυτή την ακραία περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα κινδυνεύει πιο άμεσα. Γράφει ο Ντάρντεν: «Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να είναι πιο επίκαιρο στην Ελλάδα λόγω της σύνδεσης του με την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ, σε σχέση με μια δυνητική κατάρρευση της Ουκρανίας που σχετίζεται και με άλλους ευρύτερους κινδύνους».

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το