Τοπικά

Φιλοξενία 167 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου «Θ»

παιδικοί σταθμοί

Δυνατότητα φιλοξενίας 167 συνολικά παιδιών θα έχουν για την επόμενη σχολική χρονιά οι τέσσερις Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Βόλου, εκ των οποίων το 30% θα αφορά παιδιά εκτός προγράμματος της ΕΕΤΑΑ. Οι αιτήσεις για την υποβολή δικαιολογητικών από τις μητέρες που δεν έχουν δυνατότητα ένταξης στο επιδοτούμενο πρόγραμμα θα αρχίσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στην ΕΕΤΑΑ. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στην ΚΕΔΕ το σχέδιο για την αναθεώρηση του «Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών», προκειμένου οι δημοτικές αρχές να εκφράσουν την άποψή τους.

Οι τέσσερις Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Βόλου λειτουργούν στη συνοικία της Νεάπολης, την Άλλη Μεριά, το Κατηχώρι και τα Λεχώνια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ αναμένεται να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτήσεων για την επόμενη σχολική χρονιά, για τα παιδιά που οι μητέρες τους θα καταθέσουν αίτηση εκτός προγράμματος ΕΕΤΑΑ. Και αυτό, καθώς ένας αριθμός παιδιών θα φιλοξενηθεί στους Παιδικούς Σταθμούς Κατηχωρίου και Άλλης Μεριάς, στους οποίους δύσκολα συμπληρώνεται ο αριθμός των προς φιλοξενία παιδιών.
Να αναφερθεί ότι ήδη από την ΕΕΤΑΑ έχει ανοίξει η διαδικασία έγκρισης εκ νέου των δομών που θα ενταχθούν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα την περίοδο 2015-2016 και μέχρι τις 31-8-2015 αναμένεται ότι θα έχουν κατατεθεί εγκαίρως όλα τα δικαιολογητικά ώστε για μια ακόμη χρονιά να εγκριθούν οι δομές της Κ.Ε.Κ.Π.Α.-Δ.Ι.Ε.Κ. στο σύνολό τους. Οι αιτήσεις των επωφελουμένων θα γίνονται δεκτές από τις 5 έως τις 18 Αυγούστου απευθείας προς την ΕΕΤΑΑ.
Επίσης, 720 συνολικά παιδιά πρόκειται να φιλοξενηθούν την επόμενη σχολική χρονιά στα έξι ΚΔΑΠ του Δήμου Βόλου, καθώς και 182 παιδιά στο ΚΔΑΠμεΑ, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται το χρονικό διάστημα από 5 έως 18 Αυγούστου.

Κανονισμός Λειτουργίας
Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στην ΚΕΔΕ το σχέδιο για την αναθεώρηση του «Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών», προκειμένου οι δημοτικές αρχές να εκφράσουν την άποψή τους. Στο νέο σχέδιο εξαλείφεται η διαφοροποίηση ανάμεσα στους «δημότες» και τους «κατοίκους» ενός Δήμου. Σύμφωνα με το ισχύον «Πρότυπο» (τελευταία αλλαγή το 2002), οι «δημότες» είχαν προτεραιότητα όσον αφορά στην εγγραφή του νηπίου στο δημοτικό παιδικό σταθμό, γεγονός που βοηθούσε στην ανάπτυξη πελατειακής σχέσης με τους τοπικούς άρχοντες, ενώ πρακτικά δεν ήταν προς όφελος των πολιτών που συχνά κατοικούν σε άλλη περιοχή από αυτήν που ψηφίζουν. Επίσης, στο νέο σχέδιο διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών έως τις 5.00 το απόγευμα (από τις 4.00 μ.μ. που ήταν πριν), με δυνατότητα να παραταθεί για δύο ακόμα ώρες εφόσον υπάρχει προσωπικό.
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά αναφέρεται ότι για την εγγραφή νηπίου σε δημοτικό παιδικό σταθμό πρέπει να δίδεται βεβαίωση ότι εργάζονται και οι δύο γονείς, ενώ προφανώς την ανάγκη του δημοτικού παιδικού σταθμού έχουν σαφώς και οι άνεργοι γονείς, αλλά και οι μη εργαζόμενοι εφόσον υπάρχουν θέσεις. Στο συγκεκριμένο σχέδιο υπουργικής απόφασης, επίσης, δεν καθορίζεται ενιαίο και υποχρεωτικό σύστημα μοριοδότησης για την επιλογή των νηπίων που θα εγγραφούν κατά προτεραιότητα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Σύμφωνα πάντα με το προτεινόμενο «Πρότυπο», οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα πρέπει να κλείνουν υποχρεωτικά τον Αύγουστο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το