Ελλάδα

Φίλης σε Ιερώνυμο: «Οχι» σε μονομερείς ενέργειες στα Θρησκευτικά

Στη δυνατότητα συνεργασίας και συναντίληψης στο πλαίσιο διακριτών ρόλων και προς την κατεύθυνση συναινετικής επίλυσης όποιων ζητημάτων ανακύπτουν μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας, επικεντρώθηκαν στη συνάντησή τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

«Κλειδί» σε αυτό αποτελεί η προσωπική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Παιδείας και η συνέχιση λειτουργίας της Επιτροπής Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, η οποία έχει συσταθεί από την εποχή κατά την οποία υπουργός Παιδείας ήταν η ‘Αννα Διαμαντοπούλου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που ανέκυψε μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Μακαριώτατος είπε ότι διοικεί την Εκκλησία με το Ευαγγέλιο, το Σύνταγμα και τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας που ψήφισε η Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους, τον 590/1977. Ο ίδιος ο καταστατικός χάρτης επιτάσσει συνεργασία για τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση της νεότητας Εκκλησίας και κράτους. Ενδιαφέρονται και οι δύο, προσέθεσε, να προαχθεί ο άνθρωπος και εκεί συναντώνται.

Ο κ. Φίλης, από τη μεριά του, χαρακτήρισε ειλικρινή και γόνιμη τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία και τη σχέση της με την Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι ρόλοι είναι διακριτοί και τόνισε ότι «θέλουμε να υπάρξει συνεργασία, όχι ευκαιριακή αλλά μόνιμη, εφ’ όλων των ζητημάτων».

Αναφερόμενος στο θέμα των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι υπάρχει συναντίληψη και δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. «Πιστεύουμε ότι η αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που έχει τεθεί και από εκπαιδευτικούς και από τα αρμόδια όργανα της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, μπορεί να επιτευχθεί» σημείωσε και συμπέρανε πως «οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και να δούμε τι σημαίνει η διδασκαλία των Θρησκευτικών στη σημερινή πραγματικότητα, με σεβασμό στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης του καθενός».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας -Πολιτείας, τους οποίους, όπως είπε, σεβόμαστε και στο πλαίσιο αυτών επιδιώκουμε τη συνεργασία προς όφελος όλου του ελληνικού λαού.

Τέλος, όσον αφορά τον ρόλο της Εκκλησίας, τόνισε ότι είναι ηθικός και αγαθός και διαβεβαίωσε πως θα «έχουμε συνεργασία προς όφελος του ελληνικού λαού».

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή συνάντηση έγινε στον απόηχο των δηλώσεων της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης των διαδικασιών για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά. Οι θέσεις της προκάλεσαν την οργή του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος τόνισε ότι «ο καθένας δεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει και αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά θα πρέπει να αλλάξουμε και το Σύνταγμα».

Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Νικολ. Τρίγκα) και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να ρίξουν τους τόνους, μετά και τη χθεσινή προσπάθεια της ίδιας της κυρίας Αναγνωστοπούλου, η οποία υποβάθμισε το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί κανείς να πει μια κουβέντα και παραποιούνται τα λόγια του». Το βέβαιο είναι ότι ο Ν. Φίλης σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ανοίξει «πόλεμο» με την Εκκλησία, αντίθετα επιθυμεί να έχει ορθάνοιχτες τις γέφυρες του διαλόγου ακόμη και όταν υπάρχουν αντιθέσεις. Οσον αφορά στο πρόβλημα που προέκυψε με το θέμα των Θρησκευτικών, περιέχεται στη σημερινή ατζέντα και θα συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να βιαστεί να νομοθετήσει επί του θέματος, με δεδομένο ότι δεν θέλει να αιφνιδιάσει κανέναν, ενώ υπάρχει χρόνος για ουσιαστικό διάλογο, αφού πλέον θα υπάρξει πρόβλεψη για την επόμενη σχολική χρονιά. Για τη φετινή χρονιά ίσχυσε η εγκύκλιος που εκδόθηκε στην αρχή του 2015 (23 Ιανουαρίου) από τον Ανδρέα Λοβέρδο, η οποία προέβλεπε να δηλώνουν οι γονείς ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και ότι για λόγους θρησκευτικής συνείδησης πρέπει να απαλλαχθεί από το μάθημα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτή η εγκύκλιος θεωρείται «προβληματική» και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ετσι τους επόμενους μήνες θα αναζητηθεί διαφορετική ρύθμιση, κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει με δεδομένο ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό.

Αποφασισμένος να διατηρήσει χαμηλούς τόνους για το θέμα που προέκυψε είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, αφού χθες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κομοτηνή δήλωσε ότι «το θέμα των Θρησκευτικών και όλα τα εκκλησιαστικά θέματα πρέπει με σοβαρότητα να αντιμετωπιστούν. Εγινε μια μικρή συζήτηση, αλλά τελείωσε, έκλεισε αυτό το θέμα. Οι άνθρωποι λέμε πολλά. Ερχονται οι θεσμοί, το Κράτος, το Σύνταγμα, η Πολιτεία, που μαζί με την Εκκλησία θα τα αντιμετωπίσουν».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το