Πολιτισμός

Φιγούρες της φαντασίας σε «Ασύμβατες τροχιές»

Η φήμη του ζωγράφου Σταμάτη Λάσκου έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα πολλά χρόνια τώρα. Ο Βολιώτης καλλιτέχνης έχει να επιδείξει μία αξιοθαύμαστη εικαστική διαδρομή με ζηλευτές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ οι τοιχογραφίες του έχουν γνωρίσει παγκόσμια καταξίωση. Σε λίγες ημέρες θα εγκαινιάσει στον Βόλο την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Ασύμβατες τροχιές».

Στον πάντοτε φιλόξενο για εκείνον χώρο τέχνης «δ.», θα παρουσιάσει τα τελευταία δείγματα της δουλειάς του. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι προγραμματισμένα για το προσεχές Σάββατο 14 Μαρτίου, σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό της πόλης και όχι μόνο. Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία για τον 35χρονο ζωγράφο, γνωστό και με το ψευδώνυμο Sive, ο οποίος έχει ταυτιστεί απόλυτα με τον ιδιοκτήτη της γκαλερί κ. Θανάση Δουλκέρογλου. Στο άνοιγμα της γκαλερί, άλλωστε, τον Δεκέμβριο του 2015, είχε λάβει μέρος στην ομαδική έκθεση μαζί με άλλους τρεις συντοπίτες του, τους Κώστα Κομνηνό, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλο και Νίκο Ποδιά, ενώ μόλις τον περασμένο Ιανουάριο συμμετείχε στην έκθεση «CityCall» της UrbanAct. «Υπάρχει φοβερή χημεία μεταξύ μας. Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά παρουσία μου στη γκαλερί», παραδέχθηκε.

Κι, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια των «Ασύμβατων τροχιών» έχει αρχίσει, ο Σταμάτης Λάσκος, ο οποίος είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, μίλησε για τη δουλειά που θα παρουσιάσει, με τη ζωγραφική να αποτελεί τον κυριότερο τρόπο έκφρασής του, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής του. Από τις δεκαεπτά εικονογραφήσεις στο περιοδικό «The New Yorker», με το οποίο είχε υπογράψει τετραετές συμβόλαιο το διάστημα 2012-2016, τη συνεργασία με τον αθλητικό κολοσσό της Nike το καλοκαίρι του 2013, την ανάδειξή του σε μία σημαντική φυσιογνωμία της παγκόσμιας street art, μέχρι την πρόσφατη συμμετοχή του στην «Exposition 101», μία διεθνή έκθεση με 101 καλλιτέχνες από 16 χώρες που ξεκίνησε ταυτόχρονα τον προηγούμενο μήνα σε Παρίσι και Βαρκελώνη (το δικό του έργο με τίτλο «Ο τρελός» επιλέχθηκε να βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα), ο Σταμάτης Λάσκος δεν παύει να εκπλήσσει με το επίπεδο της δουλειάς του και να μοιράζεται πάνω στον καμβά τα όνειρα που κάνει, κάθε φορά που πιάνει τα χρώματα στα χέρια του και δημιουργεί.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια διδάσκει εικαστικά στη δημόσια εκπαίδευση. Μάλιστα, την τελευταία τετραετία βρίσκεται στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Βόλου (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), παράλληλα με το μεταπτυχιακό που παρακολουθεί στο τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ολοκληρώνοντας μόλις το πρώτο εξάμηνο των σπουδών του. «Τα καλλιτεχνικά ταιριάζουν πάρα πολύ σ’ ένα τέτοιο σχολείο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος, έχοντας μεταπηδήσει στην Ειδική Αγωγή από την πρώτη στιγμή που επέστρεψε στον Βόλο από τη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσε μέχρι και το 2016.

Για τις «Ασύμβατες τροχιές», που θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Απριλίου, ο καλλιτέχνης είπε: «Θα είναι η πρώτη ατομική έκθεση, η οποία, είναι αλήθεια, πως άργησε κάπως να έρθει. Όμως είχα τον λόγο μου. Για πολύ καιρό κλείναμε μαζί χώρους με έναν καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη, τον Κωστή Δαμουλάκη. Τα έργα που θα παρουσιάσω στον χώρο τέχνης «δ.» καλύπτουν χρονικά την περίοδο από το 2017 μέχρι και τώρα. Ανάμεσα στα έργα θα είναι και «Ο Τρελός». Το έργο με λάδι σε καμβά εκτίθεται στο Παρίσι, στην «Exposition 101», ενώ στον Βόλο θα έχω το αντίστοιχο με κάρβουνο».

Κλείνοντας δε, εξήγησε τον λόγο, που αποφάσισε να ονομάσει έτσι την έκθεση: «Όλο αυτό ξεκίνησε από μία συζήτηση με τον πατέρα μου, που ήταν μαθηματικός. Πιάσαμε μία κουβέντα για τις ασύμβατες γραμμές, οι οποίες δεν τέμνονται και δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Στα Μαθηματικά, λοιπόν, βρήκα τον ορισμό για να δώσω ταυτότητα στα έργα μου. Έψαχνα να βρω λέξεις, ώστε να προσδιορίσω την πραγματικότητα που δεν βλέπουμε και που εκεί βρίσκονται οι φιγούρες της φαντασίας μου. Πρόκειται δηλαδή για δύο πραγματικότητες ασύμβατες. Κάπως έτσι προέκυψαν και οι «Ασύμβατες τροχιές» στον Βόλο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το