Ελλάδα

«Φιγούρα» με τα κλοπιμαία έκανε ο… Εσκομπάρ των Ρομά στο TikTok – Έδινε στον σκύλο του και χρυσές λίρες!

Ο 40χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές σε σπίτια, με λεία άνω του μισού εκατ. ευρώ, νόμιζε ότι ήταν «αόρατος» για την αστυνομία. Έκανε μεγάλη ζωή με τα κλεμμένα, τα οποία επιδείκνυε με περίσσια θρασύτητα στο TikTok, βάζοντας τον σκύλο του να μασάει από 500ευρα μέχρι… χρυσές λίρες, όπως βλέπετε και στη χαρακτηριστική φωτογραφία.

Μάλιστα, τις δύο αυτές χρυσές λίρες που φαίνεται να δίνει στο σκύλο του, τις είχαν αφαιρέσει από δύο σπίτια στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα, εκτός από τα χρήματα και τα κοσμήματα, αφαίρεσαν συνολικά 60 χρυσές λίρες Αγγλίας, συνολικής αξίας άνω των 55.000 ευρώ.

Ο «Εσκομπάρ» Ρομά αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι» και ιδιαίτερα δύσκολος στην παρακολούθηση. Όπως βλέπετε στο νέο φωτογραφικό υλικό, που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr, η βίλα του σε απομονωμένο σημείο της Κορίνθου ήταν «ζωσμένη» με πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, παγίδες συναγερμού και κάμερες παντού, από την είσοδο της κατοικίας μέχρι τα παράθυρα και στους εσωτερικούς χώρους.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήλεγχε τα πάντα και όλους, καθώς φοβόταν το ενδεχόμενο να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Είχε εγκαταστήσει δύο καταγραφικά κλειστού κυκλώματος καταγραφής εικόνας και ήχου με δύο οθόνες παρακολούθησης υψηλής ανάλυσης. Διέθετε μέχρι και αυτοκίνητα διαφυγής, όπως και ειδική ανθρώπινη κρύπτη εντός της οικίας του, συγκεκριμένα στην κρεβατοκάμαρα του, όπως αποκάλυψε το protothema.gr στο χθεσινό ρεπορτάζ.

 

Ο «Εσκομπάρ» των Ρομά και η δράση της συμμορίας

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα, κατάφεραν να εξαρθρώσουν εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας μπούκαραν σε σπίτια παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες.

Με περίσσιο θράσος, αγνοούσαν τα συστήματα ασφαλείας (κάμερες – συναγερμούς) και «ξάφριζαν» όσα χρήματα και κοσμήματα αξίας έβρισκαν.

Δεν δίσταζαν, μάλιστα, να διαφημίσουν τα κλοπιμαία τους σε βίντεο που ανέβαζαν στο TikTok. Μάλιστα, όπως θα δείτε στο σχετικό βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr, διακρίνεται το κατοικίδιο του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης να προσπαθεί να μασήσει… ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, που του είχε δώσει το αφεντικό του, για να πάρει «like» θαυμασμού από τους followers του.
Ο “Έσκομπαρ” των Ρομά …τάϊζε τον σκύλο του με 500ευρα

Σε ένα άλλο βίντεο, οι Ρομά κάνουν επίδειξη των κλοπιμαίων τους, παραθέτοντας σειρά από δεκάδες χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ, σχολιάζοντας: «Τα πήραμε ρεεε…».
eskobar-roma-5
Επίδειξη δύναμης έκαναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μέσω των σοσιαλ μίντια διαφημίζοντας… τα κλεμμένα

Σε άλλη φωτογραφία, μέσα από το σπίτι του αρχηγού της οργάνωσης, φαίνεται ξεκάθαρα και η ειδική κρύπτη διαφυγής που είχε φτιάξει.

Λεία άνω του μισού εκατ. ευρώ

Στη συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, στις 9 Μαρτίου σε Αρκαδία, Κορίνθια και στην Αττική, συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, όλοι τους Ρομά ηλικίας 21 έως 40 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών, νομοθεσίας περί όπλων και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης έχουν προκύψει τουλάχιστον 42 περιπτώσεις κλοπών, με την εγκληματική οργάνωση να έχει αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τουλάχιστον 560.000 ευρώ.

Οι Ρομά κακοποιοί ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 στο νόμο Αρκαδίας, ενώ εξετάζεται η δράση τους στο νομό Κορινθίας, Αττικής και της Εύβοιας.

Το αρχηγικό μέλος, με πλούσιο ποινικό παρελθόν, διέμενε σε ανύποπτη παραθαλάσσια γειτονιά στην Κόρινθο. Το σπίτι με την υψηλή περίφραξη θύμιζε φρούριο. Ζωσμένο με κάμερες ασφαλείας και παγίδες συναγερμού, πράγμα που δυσχέραινε το αστυνομικό έργο για την έρευνα της οργάνωσης, μιας και εφάρμοζε τεχνικές αντιπαρακολούθησης. Στρατολογούσε τα υπόλοιπα μέλη και αποφάσιζε ποιους στόχους-σπίτια θα χτυπούσαν κάθε φορά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ο αρχηγός της οργάνωσης προσπάθησε να διαφύγει μέσω της αυτοσχέδιας κρύπτης, που υπήρχε «καμουφλαρισμένη» στην κρεβατοκάμαρά του.

Η μεθοδολογία

Η συμμορία, της οποίας τα μέλη έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, έδειχνε ενδιαφέρον για μεγάλες μονοκατοικίες και διαμερίσματα με εύκολη πρόσβαση. Για την παραπλάνηση των Αρχών είχαν πολλά διαφορετικά επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία τα έκρυβαν επιμελώς, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους και η σύλληψή τους. Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας της οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν πινακίδες κυκλοφορίας από άλλα οχήματα και τα τοποθετούσαν στα δικά τους, στη συνέχεια με αυτά διέπρατταν τις κλοπές και διέφευγαν.

Όταν τέλειωναν το έργο τους τις πετούσαν μακριά, εξασφαλίζοντας κάποια κάλυψη τόσο στην δράση τους όσο και στη διαφυγή τους. Στη συνέχεια απομακρύνονταν μακριά από την περιοχή της κλοπής, άλλαζαν μέχρι και νομό και προσπαθούσαν να αποφεύγουν τα μπλόκα της Αστυνομίας. Γι’ αυτόν τον λόγο τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιφορτιστεί να επιτηρούν τον δρόμο διαφυγής τους και να τους ενημερώνουν, όπου χρειαστεί, για παρουσία Αστυνομίας.

Χαρακτηριστικά, τον Φεβρουάριο του 2023, διέφυγαν αστυνομικό έλεγχο στην περιοχή της Φυλής στα Άνω Λιόσια Αττικής, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το «επιχειρησιακό» τους όχημα σε καταυλισμό Ρομά της περιοχής.

Το «μπάζωμα» της σιδηροδρομικής γραμμής

Η λεία τους ήταν χρήματα, χρυσά κοσμήματα, ρολόγια και χρυσές λίρες Αγγλίας. Το σύνολο των κλοπιμαίων το διοχέτευαν σε κλεπταποδόχους στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια στη γύρω περιοχή της Ομόνοιας Αττικής. Χρησιμοποιούσαν «αδήλωτες» τηλεφωνικές συνδέσεις -ghost numbers- και μίλαγαν με ψευδώνυμα στις συνομιλίες τους.

Ήταν ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλούσαν μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών και πολλές φορές προς επίδειξη έδειχναν με καμάρι τη λεία τους και τον πολυτελή τρόπο διαβίωσής τους.

Ο υπαρχηγός της οργάνωσης, με τα παρανόμως αποκτηθέντα χρηματικά ποσά που του αναλογούσαν, χρηματοδοτούσε την ανέγερση-κατασκευή οικίας σε οικόπεδο-«φιλέτο» που είχε αγοράσει. Η θρασύτητά του είχε φτάσει στο σημείο, να καλύψει με μπάζα μέρος της απενεργοποιημένης σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να φτιαχτεί αυτοσχέδια διάβαση με πρόσβαση στο οικόπεδό του.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε οικίες τους, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, πλήθος ρολογιών και χρυσών κοσμημάτων, οκτώ οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, 19 κινητά τηλέφωνα, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείών, πυροβόλο όπλο και μαχαίρια.΄

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το