Αθλητισμός

FIFA-UEFA παίρνουν την ΕΠΟ στα χέρια τους

Μετά τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα την αναβολή (και όλες τις αντιπαραθέσεις) για τις εκλογές στην ΕΠΟ, FIFA και UEFA αποφάσισαν να πάρουν και επίσημα την κατάσταση στα χέρια τους.

Με σημαία όλων των πλευρών το καλό του ποδοσφαίρου – η κάθε μια, από τις οποίες, διατρανώνει ότι μόνο αυτό την ενδιαφέρει και το υπηρετεί καλύτερα – συνεχίζονται οι διεργασίες (σε προσκήνιο και παρασκήνιο) αλλά και οι αντιπαραθέσεις στην «υπόθεση ΕΠΟ». Οι πληροφορίες για το γίγνεσθαι είναι αρκετές – και πολλές φορές αντικρουόμενες – επιβεβαιώνουν όμως την κινητικότητα που υπάρχει, εντός και εκτός συνόρων.

Χθες (Πέμπτη) η Επιτροπή Ομοσπονδιών της UEFA ασχολήθηκε με το ζήτημα. Το δεύτερο (και πλέον καθοριστικό για τις εξελίξεις)… ημίχρονο θα παιχτεί (βάση της επίσημης εκδοχής) σήμερα (Παρασκευή), στη συνεδρίαση του ΔΣ της FIFA. Αν και κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι όσα θα γίνουν επίσημα γνωστά την Παρασκευή, έχουν ήδη αποφασιστεί (χωρίς αυτό να έχει γνωστοποιηθεί) από το βράδυ της Πέμπτης.

Στην ουσία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η απόφαση της παγκόσμιας συνομοσπονδίας θα είναι ο διορισμός προσωρινής διοίκησης. Ο αριθμός των μελών της, ανάλογα την πηγή, παρουσιάζει πληθωριστικές τάσεις. Άλλοι μιλούν για 9, άλλοι για 12, άλλοι για 15 και άλλοι για 21 άτομα. Εκεί που υπάρχει σχετική ομοφωνία είναι ότι στην απόφαση δε θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα πρόσωπα.

Οι επαφές και η τελική επιλογή τους, θα ξεκινήσει (κατ’ άλλους θα οριστικοποιηθεί) με την έλευση (το αργότερο τη Δευτέρα) στην Αθήνα του εντεταλμένου των διεθνών συνομοσπονδιών (για την «υπόθεση ΕΠΟ»), Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Ο οποίος σε συνεργασία (τουλάχιστον) με τον γραμματέα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Θόδωρο Θεοδωρίδη, θα έχουν «τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο».

Επίσης, οι διαφορετικές πηγές συμφωνούν ότι, FIFA-UEFA έχουν αποφασίσει να συμπεριληφθούν στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή εκπρόσωποι (ένας από κάθε μια) των τεσσάρων ισχυρών ΠΑΕ, δηλαδή ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ. Άνθρωποι με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αναγνώριση, θετική εικόνα και όχι «κλασικοί παράγοντες». Αναφορικά με τη θητεία της αυτή κυμαίνεται από περίπου 6 ως περίπου 12 μήνες.

Δεδομένο θεωρείται ότι οι διεθνής συνομοσπονδίες θα επιβάλλουν και το εκλογικό σύστημα. Η διαφωνία υπάρχει αν αυτό θα είναι ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με την Πολιτεία. Κάποιες πηγές, υποστηρίζουν το πρώτο ενδεχόμενο, άλλες ότι θα γίνει το δεύτερο (με διεύρυνση των εκλεκτόρων αλλά όχι όσο προβλέπει ο «νόμος Ορφανού»).

Εντός των συνόρων, μεταξύ άλλων, η παράταξη «Επιστροφή στο ποδόσφαιρο» (αντιπολίτευση) πραγματοποίησε συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν 32 ΕΠΣ, μεταξύ των οποίων και η ΕΠΣ Ηρακλείου. Συνυπέγραψαν και ένα κείμενο που θα σταλεί σε FIFA-UEFA και τον υφυπουργό αθλητισμού, Στ. Κοντονή. Ζητώντας οι εκλογές να γίνουν με το σύστημα που προβλέπεται στο καταστατικό της ομοσπονδίας. Αν οριστεί προσωρινή διοίκηση, η θητεία της να μην υπερβαίνει το δίμηνο και να επανακαθοριστεί τι ακριβώς σημαίνει και ποια είναι τα όρια του αυτοδιοίκητου.

Πηγή www.sentragoal.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το