Τοπικά

Φεύγουν για εργασία στο εξωτερικό οι φυσικοθεραπευτές – Αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή 

Δεν είναι μόνο οι γιατροί, οι μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες που τα τελευταία χρόνια αναζήτησαν δουλειά στο εξωτερικό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι φυσικοθεραπευτές που προσπαθούν να βρουν ευκαιρίες καλύτερης απασχόλησης σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ακόμη και στη Μέση Ανατολή.
Τα προβλήματα των φυσικοθεραπευτών από τις μειωμένες εξοφλήσεις από τον ΕΟΠΥΥ, την πληθώρα επιστημόνων στον κλάδο, αλλά της επίπτωσης της οικονομικής ύφεσης με τις χαμηλές αποδοχές, τους αναγκάζουν να εξετάσουν και άλλες λύσεις, εκτός Ελλάδας.
Πριν λίγες ημέρες βρέθηκαν στον Βόλο στο πλαίσιο συνεδρίου ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου φυσικοθεραπευτών κ.κ. Πέτρος Λυμπερίδης και Σπύρος Ρουμελιώτης αντίστοιχα.

Το διοικητικό συμβούλιο του πανελλήνιου συλλόγου φυσικοθεραπευτών συναντήθηκε με την υφυπουργό Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και την υφυπουργό Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Μάλιστα ένα από τα θέματα που τέθηκαν ήταν και το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που δεν δίνεται στους φυσικοθεραπευτές των νοσοκομείων, ενώ εκφράστηκε η αντίδραση του συλλόγου για την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, μια διάταξη που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου αθλητισμού, αλλά γίνονται προσπάθειες να αποσυρθεί. Μάλιστα από τον σύλλογο αναφέρθηκε ότι μετά από συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού συμφωνήθηκε να μην συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο άρθρο στον νόμο.

Παράλληλη η οικονομική κρίση έχει πλήξει αυτά τα χρόνια και τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών.
Ο κ. Λυμπερίδης τόνισε πως «ο σύλλογός μας έχει εγγεγραμμένους 8.500 φυσικοθεραπευτές που ασκούν επαγγέλματα είτε ιδιωτικά είτε στα δημόσια νοσοκομεία. Και αυξάνονται συνεχώς οι φυσικοθεραπευτές. Βέβαια αυτό που έχουμε να πούμε, είναι πως πολλοί συνάδελφοί μας ζητούν συνεχώς βεβαιώσεις, προκειμένου να φύγουν για το εξωτερικό. Έχουμε περίπου 100-150 φυσικοθεραπευτές τον χρόνο που μεταναστεύουν για εργασία στην Αγγλία, στη Γερμανία, την Ελβετία ακόμη και στα Αραβικά Εμιράτα και αυτό είναι μείζον ζήτημα. Οι συνάδελφοι επιλέγουν τη φυγή στο εξωτερικό αφενός, γιατί δεν βρίσκουν δουλειά στην Ελλάδα αφετέρου επειδή, οι αποδοχές, όταν βρίσκουν εργασία, είναι χαμηλές, δηλαδή 400-500 ευρώ. Αν ο φυσικοθεραπευτής επιλέξει να ιδιωτεύσει, να ανοίξει δηλαδή φυσικοθεραπευτήριο, θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ και τους κλειστούς προϋπολογισμούς. Πιο συγκεκριμένα λόγω του rebate και του clow back, εισπράττει στο πλαίσιο της εξόφλησης από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι και 40% λιγότερα από αυτά που θα περίμενε να λάβει. Στην ουσία, λόγω των περικοπών που γίνονται στις επιστροφές, μια συνεδρία φυσικοθεραπείας πληρώνεται πλέον με τέσσερα ευρώ».
Στην Ελλάδα λειτουργούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τέσσερα τμήματα φυσικοθεραπείας. Με την ενοποίηση των ΑΕΙ θα γίνουν και αυτά πανεπιστημιακά τμήματα. «Πάγιο αίτημά μας είναι τα τμήματα φυσικοθεραπείας να εντάσσονται στις σχολές των επιστημών υγείας και πουθενά αλλού. Αυτό έγινε στα ΑΕΙ Δυτικής Αττικής και Θεσσαλίας» επισήμανε ο κ. Λυμπερίδης.

Φωτό: (Από αριστερά: Πέτρος Λυμπερίδης και Σπύρος Ρουμελιώτης)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το