Τοπικά

Φεύγουν στο εξωτερικό νέοι Βολιώτες με καλές επιδόσεις, επειδή δεν πέτυχαν εκεί που ήθελαν

«Έχουμε κλείσει ραντεβού σχεδόν για όλο τον Σεπτέμβριο βλέποντας υποψηφίους που έγραψαν καλά, αλλά δεν πιάνουν τις σχολές που θα ήθελαν και γι’ αυτό στρέφονται για σπουδές στο εξωτερικό» τονίζει το στέλεχος του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Βόλου κ. Αγγελική Καραμπατζάκη υπογραμμίζοντας την τάση που έχει δημιουργηθεί φέτος να φεύγουν για το εξωτερικό οι 18άρηδες, επειδή δεν πέτυχαν εκεί που ήθελαν.

Βέβαια αυτό υπήρχε και άλλα χρόνια, αλλά φέτος είναι πιο έντονο για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός πως πολλοί υποψήφιοι για τις πολυτεχνικές σχολές δυσκολεύτηκαν στα μαθηματικά, δεν έγραψαν καλά και αναγκάζονται να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, ώστε να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Το δεύτερο είχε να κάνει με τη μείωση των θέσεων εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές που είχε ως αποτέλεσμα, να γράψουν καλά, αλλά όχι τόσο όσο απαιτούσαν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές Ιατρικής.

«Έχουμε αρκετούς υποψηφίους που σε γενικές γραμμές σημείωσαν καλές επιδόσεις, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσαν να εισαχθούν στις Σχολές της επιθυμίας τους. Πρόκειται κυρίως για υποψηφίους που θέλουν να σπουδάσουν Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο. Έτσι, αν και εισάγονται σε κάποια άλλη σχολή, δεν θα την παρακολουθήσουν και θα πάνε εξωτερικό για σπουδές» σημείωσε η κ. Καραμπατζάκη.

Ωστόσο, η επιλογή της χώρας, του Πανεπιστημίου, ακόμη και της πόλης προδιαθέτει ψάξιμο, καλή ενημέρωση. «Εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος για να δώσουμε κατευθύνσεις σε αυτούς τους μαθητές που αναζητούν ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Τους ενημερώνουμε για τις δυνατότητες που έχουν, πώς είναι ακριβώς αυτή τη στιγμή η κατάσταση και ποιες επιλογές μπορούν να κάνουν» ανέφερε η κ. Καραμπατζάκη που πρόσθεσε πως «ένα ραντεβού διαρκεί τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες, αφού γίνεται πλήρης ενημέρωση στον υποψήφιο και τους γονείς που συνήθως τον συνοδεύουν».

Μάλιστα σημείωσε πως τα ερωτήματα των υποψηφίων έχουν αυξηθεί ειδικά μετά το Brexit, αφού η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί ένα παραδοσιακό προορισμό για σπουδές στους Έλληνες υποψηφίους που δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η κ. Καραμπατζάκη συμπλήρωσε πως το ΚΕΣΥΠ επαναλειτουργεί εδώ και τρεις ημέρες με τις ολιγοήμερες διακοπές μέσα στον Αύγουστο και τα αιτήματα για ραντεβού είναι συνεχή, καθώς υπάρχουν και φετινοί μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου που θέλουν ένα επαγγελματικό προσανατολισμό για την επιλογή της σχολής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το