Πολιτισμός

«Φεστιβάλ Βόλου» από 6 Σεπτεμβρίου και για έναν μήνα

Το Φεστιβάλ Βόλου στην 6η του διοργάνωση αισθάνεται περισσότερο από ποτέ την ευθύνη να προάγει τον σύγχρονο πολιτισμό και να υπερασπίσει τις συλλογικές αξίες των τεχνών εν μέσω των παλινωδιών που τις συγκλονίζουν (το κείμενο γράφτηκε τον Φεβρουάριο 2021, καθώς οι εξελίξεις του ελληνικού κινήματος #metoo ήταν καθημερινές και κλιμακούμενες). Για αυτούς τους λόγους η ομάδα διοργάνωσής του σχεδίασε και θέτει σε εφαρμογή συνέργειες στρατηγικής σημασίας με έτερους πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας, προκειμένου να δείξει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για επαφή, εξωστρέφεια και δικτύωση, η οποία αντίστοιχα θα αντικατοπτρίζεται και στο πρόγραμμα εκδηλώσεών του. Εκδηλώσεις που θα φέρουν το κοινό πιο κοντά σε ζητήματα διερεύνησης της έμφυλης ταυτότητας, διεπιστημονικά φόρουμ που θα διερευνούν την έννοια της μετάβασης στη νέα πολιτιστική εποχή, εκπαιδευτικά εργαστήρια που αφουγκράζονται τις νέες ανάγκες που εμφανίζονται στον χώρο του πολιτισμού και δράσεις των οποίων το περιεχόμενο διερευνά αυτές τις ανάγκες, καλλιτεχνικές προτάσεις διερεύνησης της εθνικής ταυτότητας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την εθνική ανεξαρτησία, καθώς και πλήθος καινοτόμων δράσεων εμβληματικών, αλλά και νέων δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού θα αποτελέσουν τη μαγιά του πολιτιστικού πυρήνα που το Φεστιβάλ Βόλου 2021 επιδιώκει να δημιουργήσει.

Ακριβώς αυτή τη νέα πολιτιστική πραγματικότητα θα προσπαθήσει μέσα από τις δράσεις του να επικοινωνήσει ώστε να εξοικειώσει το ευρύ κοινό του με τις σύγχρονες προβληματικές και ευαισθησίες. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη βιολογική ισότητα των πολιτών καθιστά τις περισσότερες δράσεις του προγράμματός του καθολικά προσβάσιμες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η ομάδα εργασίας του Φεστιβάλ Βόλου 2021 ορίζει ως θεματική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης την έννοια της Μετάβασης, με την ελπίδα να διατηρήσει τον προφητικό χαρακτήρα που η θεματική ταυτότητα της προηγούμενης διοργάνωσης απέκτησε (Ιδιωτεία). Να μεταβεί δηλαδή ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός, ο κόσμος του και το κοινό του, σε μία νέα εποχή καλλιτεχνικής έκφρασης, απελευθερωμένος από αγκυλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος.

Με τη διάρθρωση του προγράμματος εκδηλώσεων σε επτά διαφορετικές ενότητες (ημέρες θεάτρου, χορού, εικαστικής δημιουργίας, φωτογραφίας, κινηματογράφου, μουσικής και για πρώτη φορά γαστρονομίας), η ομάδα διοργάνωσης του φεστιβάλ επιθυμεί να χαρτογραφήσει τα διάφορα πολιτιστικά προφίλ του κοινού της πόλης – σε μία προσπάθεια αξιοποίησης των αποτελεσμάτων για μελλοντικές διοργανώσεις – αλλά και να κατευθύνει το κοινό στοχευμένα μέσα στις ενότητες αυτές ιχνηλατώντας παράλληλα τις τάσεις του. Η ένταξη εκδηλώσεων γαστρονομίας – συνυφασμένες με παραστατικό, όσο και εικαστικό χαρακτήρα – στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό αποτελεί στόχο ήδη από την 1η διοργάνωση. Φέτος τέθηκαν σε εφαρμογή καταλυτικές συνεργασίες με ανθρώπους και φορείς του είδους προκειμένου να αναδειχθεί έτι περαιτέρω η έντονη γαστρονομική ταυτότητα της μαγνησιακής γης, για πρώτη φορά όμως ιδωμένη ως πολιτιστικό προϊον.
Ως ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Βόλου 2021 και κυρίως λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ευελπιστούμε να έχουν χαλαρώσει μέχρι τότε, η ομάδα διοργάνωσης του φεστιβάλ επέλεξε οι επτά ενότητες να συντελούνται διαδοχικά από Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Το Φεστιβάλ «σκαρφάλωσε» στην 26η θέση της λίστας του υπουργείου Πολιτισμού
Αξίζει να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ Βόλου για άλλη μια χρονιά σκαρφάλωσε θέσεις στη λίστα των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, φτάνοντας στη θέση #26 βάζοντας με αυτόν τον τρόπο για τα καλά τον Βόλο στις πόλεις της περιφέρειας όπου ο πολιτισμός κατέχει περίοπτη θέση, ενώ με τον σχεδιασμό του συνεχίζει να αναβαθμίζει σταθερά το πολιτιστικό προφίλ της πόλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το