Πολιτισμός

Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Ν.Αγχίαλο με χορευτικά σύνολα από τα Βαλκάνια και τη Λατινική Αμερική

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου η Νέα Αγχίαλος θα γεμίσει με χρώματα, μουσικές και παραδοσιακές στολές στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί για τρεις συνεχείς ημέρες με τη συμμετοχή έξι χορευτικών συνόλων από το εξωτερικό και οχτώ τοπικών.  Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στις 8 το βράδυ με παρέλαση των συνόλων στην πλατεία Αγχιάλου και θα συνεχίσουν στο χώρο όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η γιορτή κρασιού. Τα χορευτικά σύνολα του εξωτερικού θα έρθουν από τη Βραζιλία, την Παραγουάη, τον Παναμά, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές στο Επιμελητήριο Μαγνησίας ο κ. Νίκος Τσούκας από τη “Μαγνήτων Κιβωτός”  χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής.  “Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φιλία των λαών και οι επαγγελματίες να ανεβάσουν το πολιτιστικό επίπεδο ενώ με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν τον τουρισμό στην περιοχή” δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Ν.Αγχιάλου Βασίλης Ασδεράκης ανέφερε ότι είναι πολύ χαρούμενος για την ανταπόκριση των χωρών στο φεστιβάλ καθώς υποβλήθηκαν πολλές αιτήσεις.  “Οι χώρες θα δώσουν ένα μοναδικό θέαμα”  είπε ενώ σημείωσε πως στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί μαζί με την αποστολή της Βραζιλίας και ένας επίτιμος καλεσμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης υπογράμμισε τις δυνατότητες διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου και τόνισε ότι ο πολιτισμικός τουρισμός δίνει ανάπτυξη στους επαγγελματίες και στην αγορά. “Ο πολιτισμός φέρνει εμπόριο, δουλειές και εισοδήματα”  είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως δεν θα μπορούσε να λείπει το Επιμελητήριο από αυτή τη διοργάνωση.

Σκοπός της διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η ενδυνάμωση της ειρήνης, της φιλίας, της συναδελφοποίησης των λαών, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων κάθε χώρας.
Το κίνητρο του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει την πολιτιστική παράδοση των διάφορων χωρών και περιοχών, και να δώσει την ευκαιρία στα μέλη των ομάδων να γνωριστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μακρόχρονη φιλία. Ταυτόχρονα παρουσιάζει στους κατοίκους της περιοχής μας τον πολιτισμό και τα ήθη άλλων χωρών, μέσα από μια πανδαισία όμορφων ήχων, χορών και φορεσιών. Επίσης οι ξένες αποστολές κατά την παραμονή τους στη Νέα Αγχίαλο θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στον Βόλο, τον Αλμυρό και το Πήλιο πριν αναχωρήσουν για άλλες χώρες της Ευρώπης συμμετέχοντας και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν αρκούνται στην παρουσίαση των ξένων συγκροτημάτων στη Ν.Αγχίαλο, αλλά οργανώνουν παρουσιάσεις στον Βόλο, τον Αλμυρό και τη Μακρινίτσα για την φετινή χρονιά.  Οι επιμέρους σκοποί του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει και να ανταλλάξει απόψεις πολιτιστικών θεμάτων συγκεντρώνοντας άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων μαζί, να ενισχύσει επαρκώς από τους νέους την κατανόηση άλλων πολιτισμών, την ανάπτυξη μιας ανεκτικής στάσης στις πολιτισμικές διαφορές και τον σεβασμό για τις εθνικές ιδιαιτερότητες με μοναδικές μορφές αυτής της αυτοέκφρασης και καλλιτεχνικής υλοποίησης. Επίσης να καθιερώσει και να ενισχύσει τις διεθνείς επαφές με κοντινές ή μακρινές χώρες του εξωτερικού, να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και να δημιουργηθούν συνθήκες για τη στενή επικοινωνία των συμμετεχόντων ομάδων, όπως επίσης και να ψυχαγωγήσει και να εμπλουτίσει τις πολιτισμικές γνώσεις των κατοίκων της Ν.Αγχιάλου και ευρύτερης περιοχής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το