Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Ο Κένταυρος ολοκληρώνει την πορεία των δρομολογήσεων προκειμένου να υποδεχτεί για ένατο συνεχόμενο Αύγουστο τους πολυπληθείς φίλους των προφορικών αφηγήσεων, οι οποίοι κατακλύζουν τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας κάθε χρόνο.
Ένα πλούσιο πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος απαρτίζει τη φετινή διοργάνωση του 2019 που αποτελεί τον καρπό συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος», της Πήλιον Όρος και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» ομώνυμης με το φεστιβάλ. Στο διάστημα από 4-11 Αυγούστου 2019 και για οκτώ ολόκληρες ημέρες.

Κεντρικός άξονας είναι πάντα αυτός των προφορικών ιστορήσεων με ειδικά θεματικά αφιερώματα, για το 2019 μικρασιάτικα λαϊκά παραμύθια συνοδεύονται από μουσικές, τραγούδια και σκοπούς της μάνας Μικρασίας, το ρεμπέτικο συναντά τα παραμύθια, παραμυθιακές παραλογές ανανεώνουν την παράδοση σε μια προοπτική συνέχειας, ραψωδίες της Ομηρικής Οδύσσειας ακούγονται και μυθολογίες πανάρχαιες από κοιτίδες σβησμένων πολιτισμών γίνονται αντικείμενο αναστοχαστικής διεργασίας, ενώ θα ακουστούν ιστορίες από αφιέρωμα στο θέμα «Μύθοι – θρύλοι – έπη» της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης για την τρέχουσα χρονιά. Έντεκα επιλεγμένοι χώροι όπως παραδοσιακοί ξενώνες και παλιά αρχοντικά, αυλές σχολείων, προαύλια εκκλησιών και ξωκλησιών, καλντερίμια και αυλές παλιών καφενείων περιμένουν μαζί με αυλές οικιών φιλόξενων αϊγιωργίτικων οικογενειών να αναδειχτούν σε ατμοσφαιρικές γωνιές φιλοξενίας για μικρούς και μεγάλους. Το φετινό πρόγραμμα απαρτίζεται αποκλειστικά από 25 Έλληνες αφηγητές, παλιότερους και νεότερους, ατομικούς, αλλά και τρεις ομάδες αφήγησης καθώς και εκκολαπτόμενους πρωτοεμφανιζόμενους. Εννιά δημιουργοί από το Πήλιο, τον Βόλο, την Αθήνα και τον Πειραιά παρουσιάζουν στις παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις εμπνεύσεις μέσω ποικίλων υλικών όπως σκίτσο, ζωγραφική, κόμικ, πλεκτική κόμπων, κατασκευές από ξύλο, κόσμημα, κεραμικά, χαρτοκατασκευές και λαϊκή γαστρονομία.

Το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών έτοιμο να συμβάλει στις θεωρητικές αναζητήσεις για τα λαϊκά παραμύθια και την αφήγησή τους με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις πανεπιστημιακών και ειδικών και η γιορτή της προφορικής λογοτεχνίας ξεδιπλώνει πλευρές από τον κόσμο της αφηγηματικής τέχνης για όσους φιλομαθείς ή εν δυνάμει αναδυόμενους προσφέροντας τρία βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια με ενδιαφέρουσες θεματικές προσεγγίσεις. Οι εκδηλώσεις απλώνονται στον Άγιο Γεώργιο, την Άνω Γατζέα και την Αγία Τριάδα, και η μουσική συνοδεία των αφηγηματικών παραστάσεων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος με την παρουσία πέντε μουσικών και ενός τριμελούς μουσικού σχήματος, ενώ δρομολογείται και ανοιχτή πρόσκληση για την παρουσίαση γαστρονομικών προτάσεων σχετικών με το περιεχόμενο των γευστικών προτιμήσεων του μυθολογικού Κένταυρου.
Το 9ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Κανταρτζή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το