Κόσμος

FAZ: Η ΕΚΤ θα ήθελε να επιβάλει στην Ελλάδα έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων

ekt

Η ανησυχία που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, έφτασε και στη Φρανκφούρτη. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδρίασε την Τετάρτη συζητήθηκε επί μακρόν το ελληνικό ζήτημα και η FAZ έχει αποκλειστικές πληροφορίες γύρω από τις ανησυχίες των τραπεζιτών.

Με τίτλο του ρεπορτάζ «Οι κεντρικοί τραπεζίτες χάσουν την πίστη τους στην Ελλάδα», η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο ακόμα και για έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των ελληνικών τραπεζών. Μια σκέψη η οποία έπεσε στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και δεν ήταν καθόλου φιλολογική ιδέα.

Η ΕΚΤ και το Grexit

Είναι φανερό, σημειώνει το άρθρο, πως η ΕΚΤ βλέπει με αυξανόμενη ανησυχία την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ. Ορισμένοι πολιτικοί μιλούν τώρα -κεκλεισμένων των θυρών- για ένα ενδεχόμενο Grexit ως το πλέον πιθανό σενάριο. «Έχει κανείς την εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να βγουν και αναζητήσουν τον ένοχο στο εξωτερικό», είπε ένας τραπεζίτης που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Ζητήσαμε 6 δις στο Ela, πήραμε 3

Όσο για τα τρία δισ. ευρώ που έλαβε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA, ένας άλλος τραπεζίτης εξοικειωμένος στις διαπραγματεύσεις εξήγησε πως «είναι λιγότερα από όσα μας ζήτησε η Ελλάδα».

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν εισάγει έλεγχο κεφαλαίων;

Το ουσιαστικό, όμως, της ανησυχίας των τραπεζιτών ήταν η αποδυνάμωση των ελληνικών τραπεζών λόγω των μεγάλων εκροών. Από το Δεκέμβριο έχουν φύγει περί τα 20 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις. Στους κύκλους των τραπεζιτών, σύμφωνα με τη FAZ, συζητήθηκε το γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εισάγει ακόμη το έλεγχο κεφαλαίων. «Θα ήταν καλύτερα αν είχαν υπάρξει έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων για να αποτραπεί η αιμορραγία των τραπεζών», ανέφεραν κύκλοι της ΕΚΤ.

Δεν θα ξαναδοθεί ρευστότητα στο ELA χωρίς τα 2/3 του δ.σ. της ΕΚΤ

Οι τραπεζίτες συζήτησαν και κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να λάμβάνουν ενίσχυση μέσω του ELA. Kαι με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη παροχή δεν μπορεί να είναι επ’ αόριστον, αλλά διατίθεται μόνο σε έκτακτες ανάγκες, τόνισαν:

«Δεδομένου ότι η παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι προσωρινή, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 του Δ.Σ της ΕΚΤ που απαιτείται, αυτό θα σημάνει την έξοδο από το ευρώ».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το