Τοπικά

Φάρμακα με δόσεις αγοράζουν οι Βολιώτες λόγω οικονομικής αδυναμίας

Με δόσεις πληρώνουν πλέον αρκετοί Βολιώτες για την αγορά των φαρμάκων όταν σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας παρουσίασαν αύξηση 30%.
Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης παρευρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όπου τονίστηκαν τα ζητήματα μεταξύ άλλων και πόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι πολίτες για τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, μεταξύ αυτών και για την αγορά φαρμάκων.
Όπως προκύπτει πιο συγκεκριμένα από τη μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στη συνέλευση, την περίοδο 2010-15 οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας – δηλαδή οι άμεσες καταβολές από τον οικογενειακό προϋπολογισμό – παρουσίασαν αύξηση κατά 30%, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που άφησε η δημόσια δαπάνη για την υγεία, η οποία μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 13% λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Θα πρέπει να επισημανθεί βεβαίως, ότι ο μέσος όρος μηνιαίας δαπάνης ανά νοικοκυριό για την υγεία το 2015 παρουσίασε μείωση κατά 26,1%, σε απόλυτα μεγέθη, σε σχέση με το 2008 (107 ευρώ έναντι 142,1 ευρώ το 2008). Παρά ταύτα, το ποσοστό τους στο σύνολο των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών είναι υψηλότερο σε σχέση με το 2008. Όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τη μειωμένη αγοραστική αξία των νοικοκυριών, την αυξημένη συμμετοχή των ασθενών στη δαπάνη του φαρμάκου αλλά και την ανελαστικότητα της δαπάνης για τις συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών Υγείας.

Ειδικότερα, τα 2/3 της συνολικής δαπάνης κατευθύνονται για την κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών και το υπόλοιπο προορίζεται για τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Όπως διαπιστώνει το ΙΟΒΕ, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το βάρος των δαπανών των νοικοκυριών μετατοπίστηκε κυρίως προς την κάλυψη της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ μικρή μείωση σημειώθηκε στις δαπάνες για τις οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 2009-2015 οι δαπάνες τόσο για φάρμακα όσο και για νοσοκομειακή περίθαλψη ενισχύθηκαν κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω αυξημένης συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, στην πρώτη περίπτωση.

Ο κ. Ματσιόλης ανέφερε πως η κρίση έχει προκαλέσει ακραίες καταστάσεις στην κοινωνία. Υπάρχουν ασθενείς που λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν μπορούν να ακολουθήσουν εξολοκλήρου την αγωγή που τους δίνει ο γιατρός και τη σταματούν. Επίσης αρκετοί Βολιώτες, αλλά είναι και πανελλαδικό φαινόμενο, αγοράζουν τα φάρμακα με το δελτίο, με δόσεις, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό και το μεταθέτουν για μετά. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το