Τοπικά

Φάρμα στο Πήλιο με σπάνια πτηνά

Εδώ και επτά χρόνια μία Ρωσίδα με ουκρανική υπηκοότητα, η Svetlana Khodarova, επέλεξε το Πήλιο για να «χτίσει» τη ζωή της. Λίγο έξω από τις Μηλιές λειτουργεί με πολύ μεράκι τη φάρμα της, όπου εκτρέφει σπάνιες ράτσες πτηνών απ’ όλον τον κόσμο, ενώ στο εργαστήρι οικοτεχνίας που έχει, μεταποιεί τα προϊόντα που καλλιεργεί η ίδια.

Ο σεβασμός της για τη φύση, αλλά και η απλόχερη αγάπη της γι’ αυτό που επέλεξε να κάνει στο Πήλιο, είναι τα μυστικά που κάνουν τη Farma Palatia να ξεχωρίζει. Η Φωτεινή, όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι ντόπιοι (έτσι άλλωστε μεταφράζεται το όνομά της από τη ρωσική γλώσσα), λατρεύει να ασχολείται με τη γη. Δεν διστάζει να παραδεχθεί τη… συνταγή της επιτυχίας της, που δεν είναι άλλη από την αφοσίωσή της στη δουλειά που επέλεξε να κάνει.
Όσο ζούσε στην Οδησσό της Ουκρανίας είχε σπουδάσει ηθοποιία, αλλά ερχόμενη στη χώρα μας κατέληξε να γίνει αγρότισσα, όπως ήταν άλλωστε και το κρυφό της όνειρο και να ασχοληθεί παράλληλα με την πτηνοτροφία. Με τον καιρό εμβάθυνε τις γνώσεις της στην εκτροφή των πουλερικών και προσφέροντας στα πτηνά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, καταφέρνει η φάρμα της να ξεχωρίζει από αρκετές άλλες αντίστοιχες μονάδες.

«Για πρώτη φορά βρέθηκα στην Ελλάδα την Πρωτοχρονιά του 2000. Από πάντοτε ήθελα να ζήσω στη φύση. Έτσι πήρα την απόφαση να φτιάξω τη φάρμα, ενώ παράλληλα ξεκίνησα το εργαστήρι οικοτεχνίας. Φτιάχνω γλυκά, ενώ παρασκευάζω και άλλα προϊόντα, όπως μέλι και λάδι με σαφράν ή τρούφα, αλλά και αγνό παρθένο ελαιόλαδο», σημείωσε σε άπταιστα ελληνικά. Στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που επέλεξε το Πήλιο ως βάση της επιχείρησής της: «Πιο παλιά επισκεπτόμουν πολύ τακτικά την περιοχή. Το Πήλιο είναι πολύ όμορφο και συνδυάζει μοναδικά βουνό και θάλασσα. Έχω πάει σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, αλλά σταμάτησα εδώ. Με κέρδισε η φύση. Πήγαινα από τις Μηλιές στην Τσαγκαράδα μέσα από τα μονοπάτια. Περπατούσα κοντά στις 2,5 ώρες. Το έκανα δυο-τρεις φορές την εβδομάδα. Βλέπεις απίστευτη ομορφιά σ’ αυτόν τον τόπο. Τα πουλιά που κελαηδάνε, τα πεσμένα φύλλα το φθινόπωρο, τα ρυάκια… Έτσι, επιδίωξα να αγοράσω γη. Βρήκα δύο τεμάχια γης. Από πάνω έφτιαξα τη φάρμα και από κάτω, έχτισα σιγά-σιγά το εργαστήριο. Όλα ξεκίνησαν από το μηδέν».

Πλέον η Farma Palatia εκτείνεται σε δέκα στρέμματα. Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο, αφού περάσουμε τη στροφή προς Μηλιές, λίγο μετά τον οικισμό της Μπούφας. Τον πρώτο καιρό λειτουργίας της φάρμας, η Svetlana Khodarova, δοκίμασε την εκτροφή και άλλων ζώων, προτού καταλήξει στα ορτύκια και στα πουλερικά: «Αρχικά είχα αρνάκια, αλλά και χοίρους, όμως τελικά στράφηκα στην πτηνοτροφία. Έχω τέσσερις ράτσες ορτυκιών, που δίνουν εξαιρετικό κρέας και τα αυγά τους είναι πολύ νόστιμα και ωφέλιμα, χήνες, πάπιες, αλλά και μεγάλη ποικιλία πουλερικών. Ορισμένα είναι σπάνια και γι’ αυτό στέλνω σε όλη την Ελλάδα. Κύριο μέλημά μου είναι να διατηρώ την καθαρότητα των φυλών που εκτρέφω».
Η ιδιοκτήτρια της φάρμας έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για ορισμένα από τα είδη των πτηνών που εκτρέφει, τα οποία πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, ξεχωρίζουν μέχρι και για τα… χρωματιστά αυγά τους! «Στη φάρμα έχω για παράδειγμα όρνιθες που γεννούν μπλε αυγά. Τέτοια ράτσα είναι η Araucana, που τη δημιούργησαν Ινδιάνοι της Χιλής τον 19ο αγώνα, ενώ οι κότες Ameraucana δίνουν αυγά με πράσινο κέλυφος. Υπάρχουν επίσης οι Marans, γαλλική φυλή που παράγει εξαιρετικά σκούρα σε απόχρωση αυγά, σαν σοκολάτα», εξήγησε με χαμόγελο, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα ιδιαίτερα πουλερικά που εκτρέφει: «Είναι τα λευκά παγώνια, οι κότες Bresse, που έχουν το πιο ακριβό κρέας στον κόσμο, αλλά και η ράτσα Cemani με ρίζες από την Ινδονησία, που είναι μαύρη σε όλα. Φτερά, κρέας, τα πάντα».
Και μέσα σ’ όλα αυτά, βρίσκει χρόνο να παρασκευάζει και ρωσικά γλυκίσματα με φρούτα Πηλίου. Η πεστίλη είναι το καμάρι της Ρωσίδας αγρότισσας: «Είναι ένα γλυκό πολύ διάσημο στην πατρίδα μου. Γίνεται με αποξηραμένα φρούτα και μέλι. Είναι μία λιχουδιά που έγινε διάσημη την εποχή του Ιβάν του Τρομερού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το