Τοπικά

«Φάροι» κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης

Με αφορμή την πρόσφατη δωρεά τροφίμων από εταιρεία τροφίμων έρχεται στο προσκήνιο η κοινωνική προσφορά του Δήμου Σκιάθου, αλλά και των συλλόγων του νησιού όσο και πολιτών που στηρίζουν με τη δράση τους τις άπορες οικογένειες. Η πρόσφατη δωρεά περιλάμβανε 130 κιλά τροφίμων, από την εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Κυπαρισσού, η οποία έλκει την καταγωγή της από τη Σκιάθο. Τα τρόφιμα μοιράστηκαν σε 36 οικογένειες που τα είχαν πραγματική ανάγκη, ενώ ανοικτή έμεινε η πιθανότητα να επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες συνεισφορές.

Για τη σημασία της δωρεάς, για τη δράση των συλλόγων του νησιού και τον ρόλο του Δήμου μίλησε στην «Θ» ο αντιδήμαρχος Σκιάθου κ. Κωσταντίνος Γιαννίτσης. Συγκεκριμένα αναφέρει πως « Η σημαντικότητα της δωρεάς της εταιρείας bofrost έχει να κάνει με την ανάγκη που υπάρχει στον κόσμο. Όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη τόσο ποιο σημαντική είναι η πρωτοβουλία. Αυτές τις εποχές στη χώρα μας τα προβλήματα είναι τόσο πολλά οπότε η σημαντικότητα της κινήσεως ήταν πολύ μεγάλη. Όταν κάποια μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων σου κάνει μια δωρεά, όπως αυτή, τότε εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να τη δεχτούμε και σε συνεργασία με τους συλλόγους του νησιού να τη μοιράσουμε στις κατάλληλες οικογένειες ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να βοηθηθούν».

Στην ερώτηση ποιοι σύλλογοι βοηθάνε αλλά και με ποιο τρόπο ο κ. Γιαννίτσης υποστηρίζει πως «όλοι οι σύλλογοι του νησιού βοηθάνε όσο μπορούν. Ένας πολύ δραστήριος σύλλογος είναι ο πολιτιστικός σύλλογος «η Σκιάθος». Είναι πολύ δραστήριοι και είναι πάντα όπου τους χρειαστούμε, καθώς στην προκειμένη περίπτωση της δωρεάς αυτοί πραγματοποίησαν τη διανομή των τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια ευελιξία να λειτουργούμε σε κάποιες περιπτώσεις. Όλα αυτά γίνονται με τη συνεργασία με τους συλλόγους και τους δημότες».
Ο αντιδήμαρχος Σκιάθου αναφέρθηκε και στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία Δήμου με την ιδιωτική πρωτοβουλία για να στηριχθούν οι οικονομικά αδύναμοι υποστηρίζοντας πως «είναι εξαιρετικής σημασία να συμβαίνει αυτό καθώς ο Δήμος δεν έχει πολλές δυνατότητες να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, είτε γιατί ο νόμος είναι έτσι, είτε γιατί υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις, η πρωτοβουλία σε αυτές τις περιπτώσεις περνάει στον δημότη. Όταν λοιπόν υπάρχουν δραστήριοι σύλλογοι αυτό σημαίνει πως έχεις ένα άμεσο εργαλείο στα χέρια σου και μπορείς να λειτουργήσεις. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο ότι έχουμε πολλούς και ενεργούς συλλόγους». Τέλος ο κ. Γιαννίτσης αναφέρει πως «πρέπει να είμαστε οργανωμένοι ώστε να παρέχουμε την αναγκαία υποστήριξη όπου χρειάζεται. Ευχαριστώ όλους τους συλλόγους για τη βοήθεια τους αλλά και στην προκειμένη περίπτωση την εταιρεία για την πολύτιμη προσφορά της, ήταν μια πολύ ευγενική κίνηση».

Για την κοινωνική δράση του πολιτιστικού συλλόγου η «η Σκιάθος» αλλά και σχετικά με τις πρωτοβουλίες ιδιωτών μίλησε ο πρόεδρος κ. Θ. Τζούμας. Συγκεκριμένα ο κ. Τζούμας αναφέρει πως «οι δραστηριότητες των συλλόγων που συντονίζει ο Δήμος είναι κυρίως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Ο κάθε σύλλογος συμβάλει ανάλογα με τις δυνάμεις του καθώς συγκεντρώνουμε ένα ποσό που γίνεται δωροεπιταγές, ενώ συγκεντρώνονται τρόφιμα έξω από τα μεγάλα σουπερμάρκετ. Μέλη των συλλόγων μοιράζουν όλα αυτά τα τρόφιμα στις άπορες οικογένειες. Αυτό είναι συγκινητικό διότι υπάρχει μια ανταπόκριση και σύμπνοια», ενώ συμπληρώνει ότι «τώρα όσον αφορά στις δικές μας πρωτοβουλίες, δηλαδή του συλλόγου «η Σκιάθος» αυτές είναι πάρα πολλές, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει έμφαση στην υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων του νησιού διότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη στον τομέα αυτό. Ανάμεσα στις σημαντικές πρωτοβουλίες του συλλόγου μας για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων είναι διάφορες δράσεις και συνεργασίες που έχει κάνει ο σύλλογος με εφοπλιστές και ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα που έχουμε τα τελευταία πέντε χρόνια με την υποστήριξη της Hellenic Seaways για τη μετακίνηση των οικονομικά αδύναμων που στο σύνολό τους είναι 83 οικογένειες. Έχουμε εξασφαλίσει για αυτούς σε ετήσια βάση τη δωρεάν μετακίνησή τους. Οι πρωτοβουλίες μας λοιπόν ξεκινούν από τη δωρεάν μετακίνηση των απόρων και φτάνουν μέχρι την παροχή φαρμάκων στο Κέντρο Υγείας του νησιού και την πληρωμή εξόδων νοσηλείας για εγχειρίσεις , ενώ όλες επιτυγχάνονται μέσω συνεργασιών μας με φορείς και ιδιώτες».
Τέλος ο κ. Θ. Τζούμας αναφέρει πως «στο έργο μας αρωγοί έχουν υπάρξει και πολλοί ιδιώτες οι οποίοι μας βοηθούν πολύ. Τέτοιοι ιδιώτες και μέλη του συλλόγου είναι ο κ. Αλεξανδρίδης ο οποίος παρέχει τις γιορτές περίπου 200 κιλά κρέας στις άπορες οικογένειες, η κ. Όλγα Μάνου που μας στηρίζει παρέχοντας άλευρα αλλά και η κ. Ρίκα Βοσνιάδη που μας υποστηρίζει κάθε χρόνο. Όλοι μας προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στα μικρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα που εμφανίζονται» καταλήγει.

Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το