Τοπικά

Φαίδρα Παπαναστασίου “Μεγάλωσαν οι φοβίες των παιδιών”

Υπό την καθοδήγηση της ψυχολόγου Φαίδρας Παπαναστασίου, η οποία τα τελευταία εννέα χρόνια δουλεύει ψυχοθεραπευτικά με παιδιά, εφήβους και ενήλικες, το απόγευμα της Κυριακής στον χώρο που λειτουργεί στο κέντρο του Βόλου, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό σεμινάριο για τις τεχνικές διαχείρισης του άγχους, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το τοπικό τμήμα Οδηγισμού της Νέας Ιωνίας. Η Βολιώτισσα επιστήμονας θα μιλήσει για τα συμπτώματα που εκδηλώνει ένα παιδί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα μία αγχώδης συμπεριφορά.

Η κ. Παπαναστασίου, η οποία στο παρελθόν διατέλεσε μέλος του Σώματος Οδηγών, δέχθηκε με χαρά την πρόταση συνεργασίας, ιδιαίτερα δε αφού θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί αρκετό κόσμο στον καιρό της πανδημίας. «Το πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνει μόνο ομιλία. Οι άνθρωποι που θα κληθούν να μιλήσουν, θα μοιραστούν ορισμένα πράγματα για τη ζωή τους. Ο καθένας θα καταθέσει ένα κομμάτι από την εμπειρία του και μέσα από βιωματικές ασκήσεις θα δούμε πώς αυτές οι τεχνικές μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές μας ανάγκες».
Το θέμα μοιάζει επίκαιρο, ιδιαίτερα με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η εμφάνιση του κορωνοϊού. «Πλέον καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των ανθρώπων που προσεγγίζουν έναν ειδικό και τον χώρο της ψυχοθεραπείας, αφού τα επίπεδα άγχους είναι πολύ ψηλά. Όπως συμβαίνει πάντοτε σε μια νέα κατάσταση που δεν γνωρίζεις. Όλο αυτό που συμβαίνει με την Covid-19 έχει προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Αυξήθηκαν τα περιστατικά με αγχώδεις διαταραχές, όπως και οι φοβίες στα παιδιά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, λόγω του εγκλεισμού και των περιοριστικών μέτρων», επισήμανε η κ. Παπαναστασίου, η οποία στη συνέχεια εξήγησε ότι τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο άγχος σε σχέση με τους ενήλικες: «Ισχύει αυτό, γιατί στα παιδιά οι αντιδράσεις είναι αφιλτράριστες. Οι ενήλικες έχουμε μάθει να κρύβουμε το άγχος και τους φόβους μας. Πολλές φορές νομίζουμε ότι μας κάνει να δείχνουμε αδύναμοι. Δεν έχουμε μάθει να είμαστε ευάλωτοι. Ένα παιδί που ακόμη δεν έχει περάσει ό,τι ένας ενήλικας, το διαχειρίζεται και το εκφράζει διαφορετικά».
Στη συνέχεια η ειδικευμένη ψυχοθεραπεύτρια ανέφερε τα συμπτώματα που υποδηλώνουν άγχος: «Διακρίνουμε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, στον ύπνο και στη συμπεριφορά του παιδιού, που υποδηλώνουν την προσπάθειά του να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί μία κατάσταση που ίσως δεν καταλαβαίνει και δεν μπορεί να αντιληφθεί. Τα παιδιά δεν έχουν το συναισθηματικό λεξιλόγιο για να εξηγήσουν αυτό που τους συμβαίνει. Οπότε παρατηρούμε εάν τροποποιούνται αυτές οι συμπεριφορές ή εάν έχουμε την εμφάνιση εκρήξεων θυμού».
Όσο για το πώς αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις; «Το πρωταρχικό είναι η επικοινωνία. Ως γονείς οφείλουμε να έχουμε δομήσει μία καλή και ποιοτική επικοινωνία με το παιδί μας και να του δείχνουμε ότι είναι αποδεκτό ότι μπορεί να μας μιλήσει, γιατί πολύ συχνά και οι ενήλικες αγχωνόμαστε όταν το παιδί μας περνάει μία δύσκολη κατάσταση. Και φυσικά πρέπει να απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό, να βρίσκουμε ένα υποστηρικτικό δίκτυο που θα μπορεί να μας καθοδηγήσει, και να γίνονται πιο στοχευμένες και εποικοδομητικές κινήσεις, που θα βοηθούν παιδί και οικογένεια στο σύνολο», κατέληξε η κ. Παπαναστασίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το