Κόσμος

Facebook: Κατέρρευσε στο χρηματιστήριο – Εχασε 50 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

Τα οικονομικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου τα οποία δημοσίευσε χθες ο ψηφιακός κολοσσός της Facebook, αν μη τι άλλο, ήταν εντυπωσιακά. Πέρα από κάθε πρόβλεψη, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 2,56 δολάρια έναντι 2,53 δολ., έσοδα 21,08 δισ. δολάρια έναντι 20,89 δισ. και 1,66 δισεκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς χρήστες έναντι 1,65 δισεκατομμύρια.

Παρ’ όλα αυτά, όταν άνοιξε το χρηματιστήριο, η μετοχή της Facebook υπέστη καθίζηση, υποχωρώντας κατά 8% και καταγράφοντας απώλειες άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τι συνέβη; Ο Μάικ Άισακ των «New York Times» είχε μερικές απαντήσεις ως προς το τι τρόμαξε τους επενδυτές:

Οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 12 δισ. δολάρια στο τρίμηνο. Υψηλότερες δαπάνες συνεπάγονται χαμηλότερα κέρδη για την εταιρεία λόγω της συρρίκνωσης των περιθωρίων.
Επίσης, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν, αυξήθηκαν με ρυθμό 25%. Ρυθμός χαμηλότερος των προηγούμενων ετών, όταν η ετήσια αύξηση ξεπερνούσε το 30%. Όπως λέει ο Isaac: «Το τρένο με τα χρήματα δεν μπορεί να τρέχει με τελική ταχύτητα για πάντα».
Ωστόσο υπάρχουν και άλλα πράγματα που τρόμαξαν τους επενδυτές: Το 98% των εσόδων της Facebook προέρχεται από τη διαφημιστική δαπάνη. Και ενώ η πλατφόρμα της εταιρείας λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής κατόπιν κυβερνητικών πιέσων, τα έσοδα από διαφημίσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση.

Επίσης, η πλειονότητα των εσόδων προέρχεται από την κύρια πλατφόρμα του Facebook – όχι από το Instagram, το Messenger ή το WhatsApp. Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, υπάρχει ζήτημα συγκέντρωσης, κάτι που σημαίνει ότι υπερβολικά υψηλό ποσοστό των εσόδων του προέρχονται από μία μόνο πηγή και από μία μοναδική πλατφόρμα – δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά το προϊόν.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το