Πολιτισμός

«Ευτράπελες ιστορίες για πονηρές γρηές»

Στο μαγευτικό Πήλιο, στον αυλόγυρο της Αγίας Μαρίνας Μηλεών, η γνωστή συμπολίτισσά μας «παραμυθού» Μάρω Αισώπου θα μας ταξιδέψει και φέτος σε καιρούς αλλοτινούς. Φέτος όμως δεν θα είναι το κουβάρι της με την κόκκινη κλωστή που θα μας οδηγήσει σε μαγικά παραμύθια, αλλά ένα σεντούκι απ’ όπου θα ανασύρει ιστορίες… Ιστορίες από την Ελλάδα, τη Γαλλία και το Πουέρτο Ρίκο, τις οποίες έψαξε, βρήκε, «ξόμπλιασε» και μοιράζεται με το κοινό της.
Η Μάρω Αισώπου επέλεξε κάτι διαφορετικό για φέτος. Μέσα από τις «Ευτράπελες ιστορίες για πονηρές γρηές» μπορούμε να δούμε τη μια από τις τρεις εκφάνσεις της γυναίκας, όπως μας είναι γνωστές από την αρχαία μυθολογία. Πρόκειται για τη γνωστή μητριαρχική τριάδα: Της κόρης, της γυναίκας και της γρηάς, που μέσα από αυτό το πλαίσιο ελέγχει βασικές λειτουργίες, όπως είναι ο έρωτας, η γέννηση, η ανατροφή και ο θάνατος.

Καθώς λοιπόν τα παραμύθια, οι μύθοι και οι ιστορίες είναι μεταξύ άλλων και ένας χώρος αναμνήσεων της μητριαρχίας, η λέξη «γρηά» που χρησιμοποιεί δεν έχει απαξιωτικό χαρακτήρα. «Είναι η συμβολική μορφή της Μητέρας – Θεάς, της Κυρα Μάνας, της Μεγάλης Μητέρας όλων, που έχει ζήσει και αποθησαυρίσει τη σοφία και την πείρα της ζωής, που την κάνει χαριτωμένη πονηριά και την χρησιμοποιεί για να τα βγάλει πέρα στις δυσκολίες της ζωής», σημειώνει η γνωστή αφηγήτρια, για να προσθέσει: «Ας μην ξεχνάμε ότι όλα ο άνθρωπος μπορεί να τα νικήσει, όταν κινητοποιήσει αυτές τις δυνάμεις που του χαρίστηκαν. Κι αν στα λαϊκά παραμύθια οι ήρωες νικούν δράκους και γίγαντες, μάγισσες κακές και λάμιες, οι «γρηές» που δεν έχουν τα «ανάκαρα» να αναμετρηθούν σωματικά με το κακό, τι άλλο κάνουν, παρά επινοούν τρόπους δικούς τους ευρηματικούς, συχνά απλοϊκούς, ίσως και αστείους, αλλά αποτελεσματικούς, για να επιζήσουν και να ζήσουν και τον Χάρο να νικήσουν».
Αυτές λοιπόν οι προαιώνιες γρηές – σύμβολα θα ζωντανέψουν μέσα από τη χαρισματική αφήγηση της Μάρως Αισώπου, θα μας κάνουν να γελάσουμε με τα παθήματα και τα κατορθώματά τους και θα μας δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας πως «τη ζωή την κατακτούμε παλεύοντας με όλες μας τις δυνάμεις».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 8 Αυγούστου στον αυλόγυρο της Αγ. Μαρίνας Μηλεών, στις 8.30 το βράδυ. Χωρίς μικρόφωνα και φώτα, με τα κεράκια μόνο στα σιδερένια μανουάλια, κάτω από τα αιωνόβια δέντρα και με τη θέα της θάλασσας. Εντάσσεται στις εκδηλώσεις «Φιλιππίδεια 2018», που διοργανώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς».

Όσο για το πώς τα παραμύθια της Μάρως Αισώπου εξελίχθηκαν σε αγαπημένη συνήθεια για αρκετό κόσμο στις Μηλιές; Η ίδια θυμάται πώς ξεκίνησαν όλα πριν από τέσσερα χρόνια. «Τότε μια παρέα φίλοι καθίσαμε στο πεζούλι της Αγίας Μαρίνας κι εκεί μου ζήτησαν να τους αφηγηθώ παραμύθια, γνωρίζοντας την ενασχόλησή μου με αυτά. Τελειώνοντας, μία εξ αυτών, η Όλγα σηκώθηκε και είπε: «Τέρμα, καθιερώνεται. Του χρόνου όλοι πάλι εδώ». Και πήγαμε και τον άλλο χρόνο με την αγάπη που «Κάστρα καταλεί και τα βουνά γκρεμίζει» και τον παράλλο με το «Χρυσοφεγγαράκι» να κάνει συντροφιά με το φεγγαράκι τ’ ουρανού και μεγάλωσε η παρέα. Άρχισαν να έρχονται και φίλοι από αλλού και να ζούμε μαγικές στιγμές στην Αγία Μαρίνα τα βράδια αυτά του καλοκαιριού. Να είμαστε καλά για πολλά χρόνια ακόμη να κοινωνούμε τις προαιώνιες αλήθειες των παραμυθιών», κατέληξε με νόημα η Βολιώτισσα αφηγήτρια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το