Τοπικά

Ευθυμία Πολύζου-Ξαϊδάρα: Σωστή πρόληψη για τις αλλεργίες

Με τον ερχομό της άνοιξης, ακόμα και με το βροχερό σκηνικό των τελευταίων ημερών, οι αλλεργίες έκαναν την… εμφάνισή τους ταλαιπωρώντας μικρούς και μεγάλους. Σημασία έχει όμως να γνωρίζουν, όσοι αντιμετωπίζουν μία ή περισσότερες αλλεργίες, ότι μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν είτε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είτε με την απευαισθητοποίηση.
Λόγω της άνοιξης, τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι πολύ έντονα, είτε αφορούν στην αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα ή την αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Σύμφωνα με την ειδική αλλεργιολόγο παίδων – ενηλίκων, Ευθυμία Πολύζου-Ξαϊδάρα (διευθύντρια του Αλλεργιολογικού Τμήματος στο Μetropolitan General και υπεύθυνη αλλεργιολόγος στο Νοσοκομείο «Υγεία»), οι κύριοι παράγοντες της αλλεργίας την περίοδο της άνοιξης είναι η γύρη των φυτών που ανθοφορούν, αλλά και η σκόνη που υπάρχει έντονα στην ατμόσφαιρα.
«Οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία πρέπει να παίρνουν τη θεραπεία τους σταθερά είτε αυτή αφορά φάρμακα ή τα εμβόλια απευαισθητοποίησης, προκειμένου να μην έχουν έξαρση των διαφόρων συμπτωμάτων. Πρέπει επίσης να αποφεύγουν να βρίσκονται έξω τις πρώτες πρωινές ώρες, που η γύρη είναι σε μεγάλη πυκνότητα» τόνισε η κ. Πολύζου-Ξαϊδάρα.
Οι αλλεργίες της άνοιξης σχετίζονται με το αναπνευστικό ή με το δέρμα. Τα κύρια συμπτώματα είναι από το ανώτερο αναπνευστικό το μπούκωμα, η καταρροή, το φτέρνισμα.
Από το κατώτερο αναπνευστικό τα συμπτώματα είναι ο βήχας, ο συριγμός και η δύσπνοια.

Η κ. Πολύζου-Ξαϊδάρα επισήμανε και τις διαφορές της αλλεργίας με τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό. «Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό παρουσιάζεται με ξηρό βήχα, πυρετό, κεφαλαλγία, κόπωση. Τα συμπτώματά του παρουσιάζονται κυρίως 2 -14 ημέρες μετά από την έκθεση στον ιό» σημείωσε.
Σχετικά με τη θεραπεία, μετά από την επίσκεψη στον αλλεργιολόγο, ώστε να λάβει καλό κλινικό ιστορικό, κάθε άνθρωπος θα κάνει στην επόμενη φάση τα αλλεργικά τεστ. Τα αλλεργικά τεστ γίνονται μόνο από αλλεργιολόγους, τα οποία θα συμβάλλουν στη συνέχεια στη σωστή διάγνωση. «Στα αλλεργικά τεστ εξετάζουμε τα κύρια αλλεργιογόνα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο είτε αυτά αφορούν γύρη, μύκητες, ακάρεα ή επιθήλια ζώων» ανέφερε η αλλεργιολόγος, ενώ πρόσθεσε ότι οι αλλεργίες παρουσιάζονται σε όλες τις ηλικίες.
«Η αλλεργία εξελίσσεται. Αν ο ασθενής δεν κάνει σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση, καταλήγουν -ειδικά οι αλλεργίες από το αναπνευστικό- στο αλλεργικό βρογχικό άσθμα, που παρουσιάζει μεγάλη έξαρση στην εποχή μας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένας στους τρεις ασθενείς πάσχει από αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Κύρια αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων εκτός από τα φάρμακα, που αποτελούν την πρώτη φάση της αντιμετώπισης, είναι η απευαισθητοποίηση – ανοσοθεραπεία που γίνεται μόνο από αλλεργιολόγους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το