Τοπικά

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου – Σε διεθνή έκδοση το «Ethnic Food Festival»

Στην ετήσια έκδοση ευρωπαϊκής ΜΚΟ, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από 60 εκατομμύρια εκπαιδευόμενους σε όλη την Ευρώπη συμπεριλήφθηκε το «Ethnic Food Festival» που συντόνισε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Βόλου καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση στην κατηγορία καλής πρακτικής για την προώθηση της διαπολιτισμικής διάστασης στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Το ΣΔΕ Βόλου που αριθμεί 80-90 μαθητές διεξάγει πρακτικές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πολυπολιτισμικότητας έχοντας μαθητές από την Αλβανία, το Πακιστάν και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Αυτή την περίοδο διεξάγει και πρόγραμμα με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την «Άρσις» όπου φοιτητές βοηθούν τους πρόσφυγες στα θέματα εκπαίδευσης μέσα από διάφορες πολιτιστικές διαδρομές που αναπτύσσονται.

Ο χώρος στέγασης του σχολείου

Ο διευθυντής του ΣΔΕ Βόλου κ. Λίνος Βίγλας δήλωσε: «Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που το πρότζεκτ «Ethnic Food Festival» που συντόνισε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου σε συνεργασία με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας και Καρδίτσας, την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου, το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Βόλου, συμπεριλήφθηκε στην ετήσια έκδοση της European Association for the Education of Adults (EAEA) με τίτλο GRUNDTVIG AWARD, excellence in adult education, Cooperations and Partnerships, 2018. Το πρότζεκτ που υλοποιήθηκε το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2017 κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση στην κατηγορία National and regional projects ως παράδειγμα και καλή πρακτική προώθησης της διαπολιτισμικής διάστασης στην εκπαίδευση ενηλίκων. Η European Association for the Education of Adults είναι μια ευρωπαϊκή ΜΚΟ με πάνω από 120 μέλη σε περισσότερες από 40 χώρες, αντιπροσωπεύοντας 60 εκατομμύρια εκπαιδευόμενους σε όλη την Ευρώπη».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η EAEA προωθεί τη δια βίου μάθηση και την πρόσβαση και συμμετοχή στη μη τυπική εκπαίδευση ενηλίκων για όλους, αποτελώντας τη φωνή της μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, η EAEA αναδεικνύει και βραβεύει την καινοτομία και την αριστεία στην εκπαίδευση ενηλίκων. Αφιερώνουμε τη διάκριση αυτή σε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν στην υλοποίηση του Ethnic Food Festival, μα πάνω από όλα, την αφιερώνουμε στους εκπαιδευόμενους που με λίγα υλικά, αλλά πολλή αγάπη και ψυχή συνέβαλαν στη μεγάλη αυτή επιτυχία».
Ο μέρος όρος ηλικίας των εκπαιδευόμενων έχει μειωθεί γύρω στα 35 χρόνια, ενώ πριν μερικά χρόνια ήταν γύρω στα 50. Μάλιστα για την ερχόμενη σχολική χρονιά έχουν γίνει ήδη 25 εγγραφές μαθητών, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει. Σημειώνεται πως ο μέγιστος αριθμός σε καθεμιά από τις δύο τάξεις είναι οι 45 μαθητές.
Το ΣΔΕ λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια και φαίνεται πως η δεξαμενή των αναγκών δεν θα εξαντληθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το