Τοπικά

Ευρωπαϊκή διάκριση για το 8ο Γυμνάσιο Βόλου με εργασία ομάδας ρομποτικής για τα πυρηνικά απόβλητα

Σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση πέτυχε η ομάδα ρομποτικής του 8ου Γυμνασίου Βόλου, η οποία συμμετείχε σε πρόγραμμα e-twinning και εκπόνησε εργασία για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων.
Στο πλαίσιο του πρότζεκτ που είχε τίτλο «Eu-Robotic Stem», το σχολείο συνεργάστηκε με το 13ο ΓΕΛ Λάρισας και το Ercyies College από την Τουρκία.
Το πρότζεκτ έγινε στο πλαίσιο της δράσης e-twinning για το Stem.
Η ομάδα ρομποτικής στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2015 και πλέον διαθέτει περίπου 20 μαθητές. Δύο μέρες την εβδομάδα και από δύο ώρες, μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, οι μαθητές μυούνται στα μυστικά της ρομποτικής και της σύγχρονης τεχνολογίας αξιοποιώντας και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους από την πληροφορική, τη φυσική, τα μαθηματικά και την τεχνολογία-μηχανική.

Δημιουργός και υπεύθυνος της ομάδας που έχει συμμετάσχει σε περιφερειακούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς, είναι ο καθηγητής πληροφορικής κ. Νίκος Σαμαράς, ο οποίος με το μεράκι του εμπνέει τους μαθητές στη μύησή τους σε ένα κάτι διαφορετικό και καινοτόμο, το οποίο έρχεται από το μέλλον, όπως είναι η ρομποτική.
«Από το 2015 έχουμε δημιουργήσει την ομάδα με στόχο να μάθουμε στα παιδιά, ό,τι αφορά στην εκπαιδευτική ρομποτική» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε πως «οργανωνόμαστε για να συμμετάσχουμε και σε διάφορα προγράμματα, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς».

Η ομάδα ρομποτικής συμμετείχε πέρυσι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων συνδυάζοντας τη ρομποτική με την έρευνα και τον προγραμματισμό.
«Εξετάσαμε πώς διαχειρίζεται ο άνθρωπος τα πυρηνικά απόβλητα με τη συνδρομή της ρομποτικής και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ρομποτικές κατασκευές που να μιμούνται τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ με τα άλλα σχολεία σχεδιάσαμε με διαγωνιστική πίστα. Η εργασία μας έλαβε την ελληνική και ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας, μια σημαντική ανταμοιβή των παιδιών για τον κόπο τους».

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην ομάδα e-twinning, ήταν οι εξής: Γιώργος Βογιατζιδόπουλος, Γιάννης Κουτσερής, Δημήτρης Καραγιάννης, Γρηγόρης Αϊδαλής, Στέργιος Κουσκουρίδας, Γιάννης Σταματίου, Κυριαζής Νικολέρης, Αρσένης Σταυρακούδης, Ιωάννα Βασίλεβα, Κωνσταντίνος Δεμίρης, Κωνσταντίνος Κρανάς και Αναστάσης Μιχαηλίδης.
Με την αξιοποίηση της κριτικής, υπολογιστικής σκέψης οι μαθητές λύνουν διάφορα προβλήματα. Ο μαθητής Δημήτρης Καραγιάννης ανέφερε πως «μάθαμε πολλά πράγματα για τη μηχανική, τον προγραμματισμό που θα μας βοηθήσουν στην ζωή μας».

Από την πλευρά του ο Κυριαζής Νικολέρης τόνισε πως «είμαι τρίτο χρόνο στην ομάδα και έχω λάβει σημαντικές γνώσεις για τη δομή και την κατασκευή των ρομπότ, γνώσεις που θα με βοηθήσουν και στον στόχο μου που είναι να ασχοληθώ μελλοντικά με τον προγραμματισμό υπολογιστών».
Ο Στέργιος Κουσκουρίδας είπε πως «η ευρωπαϊκή διάκριση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και κατάθεσης ιδεών για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και το θέμα της διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα».
«Η ρομποτική με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην επεξεργασία και αντιμετώπιση προβλημάτων, ενώ απέκτησα καινούριες γνώσεις στα μαθηματικά, την πληροφορική. Επίσης μάθαμε να συνεργαζόμαστε» επισήμανε ο Γιώργος Βογιατζιδόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το