Ελλάδα

Ευρωεκλογές: Απώλειες σε 49 Περιφέρειες για ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος 100% για ΝΔ (πίνακες & χάρτες)

Oι ευρωεκλογές ολοκληρώθηκαν με ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 9,4 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία και με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μάλιστα οι 9,4 μονάδες αποτελούν τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα στην Ιστορία των Ευρωεκλογών της Ελλάδας, όπως ανέλυσε για το OPEN TV ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO, Κώστας Παναγόπουλος.

Παρόμοια διαφορά υπήρξε μόνο στις Ευρωεκλογές του 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει επί του ΠΑΣΟΚ με 9 μονάδες. Ωστόσο, εκείνη η διαφορά αποτέλεσε «αντανάκλαση» των εθνικών εκλογών που είχαν προηγηθεί και δεν θεωρείται καθαρό αποτέλεσμα Ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον αναλυτή. Όσον αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων και σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Παναγόπουλου, η Νέα Δημοκρατία είχε συσπείρωση 87% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 64%. Αυτό δείχνει πως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν επέστρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί αναλυτές περίμεναν.

Tι δείχνουν, όμως, για τα κόμματα τα ποσοστά, όπως διαμορφώνονται τώρα που η ενσωμάτωση κοντεύει στο 98%;

Το ethnos.gr αναλύει τα δεδομένα της Singular Logic, επιχειρώντας μια διαφορετική «ανάγνωση» των αριθμών. Αναλύοντας τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, παρατηρούμε ότι η ΝΔ όχι μόνο επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν παρουσίασε πτώση σε κανένα νομό στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 σε σχέση με αυτές του 2014. Τα μεγαλύτερα ποσοστά της ΝΔ εμφανίζονται στους νομούς Καστοριάς και Λακωνίας και η μεγαλύτερη άνοδος σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 παρουσιάζεται στη Λευκάδα (34,83%) καθώς επίσης και στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Ανατολικής Αττικής (36,49%) και Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών (39,66%).

Πού βυθίστηκε και πού επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την άλλη τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται στην Άρτα, το Ηράκλειο και την Αχαΐα, ενώ ο μόνος νομός, στον οποίο παρουσιάζεται άνοδος σε σχέση με το 2014 είναι εκείνος των Γρεβενών. Η μεγαλύτερη πτώση για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα σημειώθηκε στην Κέρκυρα, όπου κατρακύλησε συγκριτικά με τις εκλογές του 2014. Είναι χαρακτηριστικό το ποσοστό της πτώσης του (-14,33%).

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «έχασαν» τη Ροδόπη
Αξιοσημείωτο είναι ότι και η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ροδόπης είχαν από τα μικρότερα ποσοστά, 19,81% και 13,78% αντίστοιχα. Στον συγκεκριμένο νομό ήρθε πρώτο με πολύ υψηλά ποσοστά το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (37,81%), που κατέβηκε για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία στις Ευρωεκλογές.

Τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ
Όσον αφορά στα ποσοστά που εξασφάλισε το ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές, εκείνα που εμφανίζουν μεγαλύτερη άνοδο είναι του Λασιθίου και τις Βοιωτίας, ενώ τα μικρότερα ποσοστά καταγράφονται στον νομό Ξάνθης. Μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου 2014, καταγράφεται στους νομούς Έβρου και Ξάνθης, βλέποντας κανείς τα ποσοστά.

Πτώση για τη Χρυσή Αυγή
Αν και σε αυτή την προεκλογική περίοδο το µακεδονικό ζήτηµα ήταν κυρίαρχο, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής υποχώρησαν συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χ.Α. δεν εμφάνισε σε κανέναν νομό άνοδο. Ακόµη και στα νησιά, όπου το προσφυγικό είναι το βασικό θέμα συζήτησης, η Χρυσή Αυγή υποχώρησε. Τα μεγαλύτερα ποσοστά της Χρυσής Αυγής είναι στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Κιλκίς (7,19%), Χαλκιδική (7,16%) και Β’ Δυτικής Αττικής (8,03%), ενώ τα μικρότερα στην Κρήτη – Λασίθι και Ρέθυμνο- και στην Άρτα.

Τώρα μένει να δούμε πώς αυτή η εκλογική συμπεριφορά θα επηρεάσει τις εθνικές εκλογές που βρίσκονται προ των πυλών…

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το