Τοπικά

Ευοίωνες προοπτικές για τα μικρά μουσεία – Πανελλήνιο συνέδριο μουσειολογίας στον Βόλο 

Η Λάουρα Ταπίνη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και συντονίστρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Diadrasis», θα είναι μία από τις ομιλήτριες που θα λάβουν μέρος στο πανελλήνιο συνέδριο μουσειολογίας με τίτλο «Μικρά Μουσεία σε περιόδους κρίσης. Προκλήσεις και προοπτικές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στον Βόλο και διοργανώνει το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στην Άνω Γατζέα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο συνέδριο θα αναπτύξει το θέμα «RΕORG: Πρόγραμμα αναδιοργάνωσης αποθηκών μουσείων και εξωστρέφεια». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί διεθνώς με επιτυχία από το ICCROM, που εδρεύει στη Ρώμη και η Αθηναία συντηρήτρια είναι εκπαιδεύτρια πολλά χρόνια τώρα. Έκανε λόγο για ένα χρήσιμο «εργαλείο» στον κλάδο της μουσειολογίας, δηλαδή της επιστήμης που ασχολείται με τη μελέτη των σκοπών και της οργάνωσης ενός μουσείου, αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να προσεγγίσει το πρόγραμμα «Reorg» και από διαφορετική σκοπιά: «Στην ουσία, όταν έχεις ένα μικρό μουσείο, σε οδηγεί βήμα-βήμα πώς να αναδιοργανώσεις τις αποθήκες σου με μικρό κόστος. Περισσότερο είναι ένα εργαλείο λογικής. Άλλωστε μιλάμε για ένα πρόγραμμα με μεγάλο ενδιαφέρον και το οποίο έχουμε δουλέψει σε διάφορες χώρες. Όμως, δεν θα κάνω τόσο focus στο ίδιο το πρόγραμμα, όσο στο τι μπορεί να φτιάξει το προσωπικό ενός μουσείου και πως αυτό μπορεί να δώσει ώθηση στην εξωστρέφεια. Ακόμη και οι πιο απλές δουλειές ενός μουσείου, με τη σωστή οργάνωση, μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες».

Η κ. Ταπίνη εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μέλλον των μικρών μουσείων. «Σε όλες τις ανάλογες προσπάθειες, είναι κυρίως θέμα του ενθουσιασμού που κατέχει το ανθρώπινο δυναμικό. Εγώ αυτό που λέω, και γενικά το βλέπω στη δουλειά, είναι πως εάν κοιτάξουμε ένα πρόβλημα από διαφορετική μεριά, μπορεί να είναι και μια λύση. Εάν π.χ. σε ένα μικρό μουσείο, έχεις περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό, αυτό σημαίνει ότι έχεις πιο ευέλικτο μουσείο, άρα μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα. Δεν είμαστε και στη χώρα του Πίτερ Παν, όπου όλα γίνονται από θαύμα. Όμως, μπορούμε να κάνουμε με μικρές δράσεις, μεγάλες αλλαγές. Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Αν δεν το πίστευα αυτό, θα είχα αλλάξει δουλειά. Όλο αυτό χαρακτηρίζεται από πάθος και μεράκι και παρότι βιώνουμε δύσκολους καιρούς, δεν το παρατάμε. Και το συνέδριο μου αρέσει, γιατί θα έρθουν εισηγητές με παρόμοια ενδεχομένως προβλήματα κι έτσι θα βρούμε περισσότερες λύσεις. Σίγουρα μιλάμε για μία θεματική που μας ενδιαφέρει. Το ζήτημα των μικρών μουσείων μας έχει απασχολήσει συχνά κατά το παρελθόν. Θέλουμε να ακούσουμε και τις υπόλοιπες εισηγήσεις, ώστε να μάθουμε και για τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων», σχολίασε η κ. Ταπίνη, η οποία μέσα από την ενασχόλησή της με την ΑΜΚΕ «Diadrasis», έχει λάβει μέρος σε πολλές δράσεις, είτε εκπαιδευτικές, είτε ερευνητικές, για τη διάσωση και διάδοση της ανεξερεύνητης πολιτιστικής κληρονομιάς. «Κάνουμε πολλά πράγματα για την ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε όλοι μαζί να ανακαλύψουμε τι είναι αυτή η επονομαζόμενη μικρή πολιτιστική κληρονομιά, που μας περιβάλλει όλους και είναι και πιο εύκολο να συνδεθούμε μαζί της».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το