Άρθρα

Ευκαιρίες απασχόλησης από τμήματα με χαμηλότερα μόρια

Tου Πάνου Σταυρόπουλου

Οι πανελλαδικές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι ελληνικές οικογένειες των μαθητών που εμπλέκονται είναι επί ποδός και στέκονται δίπλα στους υποψήφιους αγωνιώντας για τα αποτελέσματα. Στο μυαλό κάθε υποψήφιου είναι γεγονός πως συχνά έρχεται ένα πλήρες καταστροφικό σενάριο πως δεν πάει καλά και τα μόρια δεν θα φτάσουν να περάσει σε ένα από τα «επώνυμα» τμήματα που χρόνια βρίσκονται στα χείλη γονέων, συγγενικού κύκλου και καθηγητών. Νομική, Ψυχολογία, Ηλεκτρολόγων ή Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρική, Φαρμακευτική, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ακούγονται σε κάθε ελληνικό σπίτι ως το «Ιερό Δισκοπότηρο». Αυτή η κατάσταση προφανώς γεμίζει με άγχος τους υποψήφιους, αφού εγκλωβίζονται σε επιλογές που προϋποθέτουν υψηλές βαθμολογίες και «απαγορεύουν» κάποια ατυχία ή λάθος.
Μήπως, όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα; Μήπως δεν είναι μόνο τα υψηλόβαθμα τμήματα που εξασφαλίζουν επαγγελματικές προοπτικές και δεν ανοίγουν τον δρόμο σε συνεχή εξέλιξη και επιτυχίες; Μήπως, τα παιδιά μας ακολουθώντας ως μονόδρομο τα «επώνυμα» τμήματα δεν διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες; Μήπως υπάρχουν τμήματα από 8.000 έως 12.000 χιλιάδες μόρια, τα οποία μπορούν να δώσουν λύσεις, ελπίδα και προοπτική σε παιδιά που δεν έγραψαν καλά και όχι μόνο;

1ο Πεδίο – Ανθρωπιστικών Σπουδών
Σε ένα πεδίο που έχει επίκεντρο τις ανθρωπιστικές σπουδές, οι πιο συχνές επιλογές των μαθητών είναι η Νομική, η Ψυχολογία, η Διεθνών κ Ευρωπαϊκών Σπουδών, τα ΜΜΕ και τα τμήματα που οδηγούν στην Εκπαίδευση. Μέσα σε όλες τις επιλογές που θα βρει ο μαθητής στο Μηχανογραφικό του τον Ιούλιο ας δώσει προσοχή και σε κάποιες άλλες, ίσως όχι τόσο φανταχτερές, αλλά αξιόλογες.

Τμήμα Πολιτισμικής Επικοινωνίας & Επικοινωνίας (1ο – 4ο Πεδίο):
Ένα τμήμα που εδρεύει στη Μυτιλήνη και είναι κοινό για το 1ο και 4ο Πεδίο και που πέρυσι είχε βάση εισαγωγής 7.100 μόρια. Το συγκεκριμένο τμήμα που προάγει την Πολιτιστική Πληροφορική (cultural informatics). Συγκεκριμένα, το Τμήμα εστιάζει στις μεθόδους και στις τεχνικές, με τις οποίες η ψηφιακή τεχνολογία αναπαριστά, αναδιαμορφώνει και αναδεικνύει τον πολιτισμό, στοχεύοντας στην εκπαίδευση επιστημονικού δυναμικού και στελεχών που θα συνδυάζουν τη δημιουργική παραγωγή ποιοτικού και πολιτιστικού περιεχομένου με τις τεχνολογίες πληροφορικής και πολυμέσων. Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και τεχνικούς, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την εφαρμογή των τεχνολογιών της πληροφορικής σε σύγχρονα γνωστικά πεδία, όπως αυτά που ορίζουν η μουσειολογία, η εκπαιδευτική τεχνολογία, οι ψηφιακές οπτικοακουστικές τέχνες και η πολιτιστική αναπαράσταση με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Ψηφιακών Μέσων (Καστοριά – Αργοστόλι) (1ο – 4ο Πεδίο):
Τα δύο τμήματα Ψηφιακών Μέσων είναι ιδανικές επιλογές για υποψήφιους που θέλουν να εργαστούν στον τομέα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, στον χώρο των δημοσίων σχέσεων και των social media ως ειδικοί διαχείρισής τους. Επίσης ως ειδικοί στο User Experience (UX Design) – User Interface (UI Design), στη σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων δημοσίου ενδιαφέροντος για την επικοινωνία και προβολή της εικόνας του φορέα, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων, των συνεδρίων, των ημερίδων και λοιπών εκδηλώσεων. Συμπερασματικά, το Τμήμα παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις στους φοιτητές που τους επιτρέπουν να δραστηριοποιούν σε διάφορους τομείς, όπως της επικοινωνίας, του ψηφιακού μάρκετινγκ, της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και δημοσιογραφίας δεδομένων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της παραγωγής πολυμεσικού οπτικοακουστικού υλικού, της διαχείρισης εταιρικής ταυτότητας, της στρατηγικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων με έμφαση στα ψηφιακά μέσα. Πέρυσι η βάση εισαγωγής κυμάνθηκε κάτω από 8.300 μόρια. Για φέτος το τμήμα της Καστοριάς έχει ως προαπαιτούμενο ειδικό μάθημα τα Αγγλικά.

2ο Πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Στο συγκεκριμένο πεδίο δεσπόζουν οι Πολυτεχνικές Σχολές, οι Στρατιωτικές, οι κλασικές των Θετικών Σπουδών, όπως το Μαθηματικό, το Φυσικό και το Χημικό. Ένα Πεδίο με επιλογές που θα κυριαρχήσουν τον 21ο αιώνα στη ρομποτική, τον αυτοματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη και τις κατασκευές. Μέσα σε αυτά τα «μεγαθήρια» υπάρχουν λύσεις εξίσου ελκυστικές με χαμηλότερα μόρια.

Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Ψαχνά Εύβοιας-ΕΚΠΑ):
Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα σε τομείς όπως δορυφορικές επικοινωνίες και ζεύξεις, δορυφορική πλοήγηση, συστήματα ραντάρ, τηλεπισκόπηση και παρακολούθηση Γης, ψηφιακή επεξεργασία σήματος και εικόνας, αρχιτεκτονική αξιόπιστων ψηφιακών συστημάτων, ηλεκτρονική και αυτοματισμός, δορυφορικά συστήματα, κ.ά., καθώς και σε εφαρμογές, όπως η ασφάλεια των μεταφορών, η παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, η γεωργία ακριβείας, η πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (π.χ. πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές), οι «έξυπνες» πόλεις, κ.ά. Έχουν επίσης ευκαιρίες απασχόλησης σε εταιρείες μελετών, σχεδιασμού ανάλυσης, υλοποίησης, επίβλεψης, λειτουργίας και αξιολόγησης συστημάτων λογισμικού/υλικού, εφαρμογών, υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και σε εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών και δορυφορικών υπηρεσιών. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη διδασκαλία και την έρευνα. Η περσινή βάση εισαγωγής κυμάνθηκε στο 7975.

Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (Ιωάννινα):
Το μοναδικό τμήμα υλικών στη χώρα μας με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα Χημικού Μηχανικού στα υλικά. Πρόκειται για Πολυτεχνικό τμήμα που οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master 7). Ο απόφοιτος-διπλωματούχος του ΤΜΕΥ έχει τα όλα χαρακτηριστικά ενός Μηχανικού Υλικών (Materials Engineer), όπως και οι απόφοιτοι εκατοντάδων τμημάτων του εξωτερικού (Materials Engineer, Chemical & Materials Engineer, Materials Science Engineer). Οι διπλωματούχοι του ΤΜΕΥ είναι υπεύθυνοι για την έρευνα, τις προδιαγραφές, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των υλικών που χρησιμοποιούνται σε πολλά είδη προηγμένων τεχνολογιών. Η τεχνογνωσία τους έγκειται στην κατανόηση των ιδιοτήτων και τις συμπεριφορές των διαφόρων «υλικών», από τις πρώτες ύλες μέχρι τα τελικά προϊόντα. Το γνωστικό τους αντικείμενο καλύπτει επίσης τα αναφερόμενα πεδία της επιστήμης των υλικών και της τεχνολογίας των υλικών. Στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν συγκροτηθεί οι ακόλουθοι Τομείς: Τομέας Ι: Χημείας Υλικών και Διεργασιών Τομέας ΙΙ: Φυσικής Υλικών και Υπολογιστικής Επιστήμης Υλικών Τομέας ΙΙΙ: Μηχανικής Υλικών και Ευφυών Τεχνολογιών. Την περσινή χρονιά ο τελευταίος εισακτέος συγκέντρωσε 9.300 μόρια.

Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Σάμος):
Πρόκειται για Πολυτεχνική Σχολή και η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. H αποστολή του Τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής τεχνολογικής παιδείας, η οποία κατατείνει στη δημιουργία επιστημόνων με υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Μπορούν να απασχοληθούν σε έργα σχεδιασμού, ανάπτυξης και αξιοποίησης πληροφοριακών συστημάτων, ή σε έργα ανάπτυξης και αξιοποίησης εφαρμογών λογισμικού, καθώς και δικτύων υπολογιστών και επικοινωνιών, σε επιχειρήσεις κάθε κλίμακας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αλλά και στον δημόσιο τομέα. Απασχολείται στα τμήματα πληροφορικής και επικοινωνιών όλων των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας που αξιοποιούν Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και σε εταιρίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών (consulting). Τέλος, στη δημόσια και ιδιωτική μέση εκπαίδευση, ως καθηγητές Πληροφορικής. Το τμήμα είναι αντίστοιχο με αυτά της Πάτρας και των Ιωαννίνων και η χαμηλή βάση εισαγωγής του στα 3.150 χρεώνεται καθαρά στο ότι βρίσκεται στη Σάμο.

Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων (Σύρος) (2ο-4ο Πεδίο):
Πρόκειται για Πολυτεχνικό τμήμα 5ετούς φοίτησης που θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον στην εποχή του 3d printing. Η εξάπλωση της κοινωνίας της πληροφορίας, η παγκοσμιοποίηση και οι νέες ανάγκες και απαιτήσεις που προκύπτουν από αυτές, δημιουργούν καινούργιες βιομηχανίες και υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη γέννηση νέων μορφών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών. Ο μηχανικός σχεδίασης είναι σε θέση να συμβάλει στην αναγνώριση, σύλληψη και δημιουργία προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών που είναι κατάλληλα ως προς τη μορφή, το περιεχόμενο, τη λειτουργία και την αξία τους για την ανθρώπινη δράση. Μπορεί να εργαστεί στην εκπαίδευση, στον δημόσιο τομέα, καθώς και στον ιδιωτικό ως επαγγελματίες Μηχανικοί Σχεδίασης (Design Engineers) ή Σχεδιαστές (Designers), ιδρύοντας Σχεδιαστικά Στούντιο (Design Studios). Η περσινή βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 6.975 μόρια.

3ο Πεδίο – Σπουδών Υγείας
Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (Βόλος) (2ο-3ο Πεδίο):
Πρόκειται για ένα αξιόλογο τμήμα της Γεωπονικής Σχολής που εδρεύει στην πόλη μας. Κυρίαρχος στόχος του Προγράμματος Σπουδών, είναι η εκπαίδευση επιστημόνων ικανών στην ανάπτυξη, εφαρμογή και μετάδοση τεχνογνωσίας και τεχνολογικών καινοτομιών, σχετικά με την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση των αλιευτικών/υδατοκαλλιεργητών προϊόντων, καθώς και την αειφορική διαχείριση του υδάτινου οικοσυστήματος.
Οι απόφοιτοι εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, χαρακτηρίζονται ως ιχθυολόγοι και μπορούν να εργαστούν τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως σε συνεταιριστικές οργανώσεις, σε υδατοκαλλιεργητικές μονάδες, σε βιομηχανίες ιχθυοτροφιών, σε εταιρείες διακίνησης και εμπορίας βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ως γενετιστές ψαριών. Η περσινή βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 6650 μόρια.

4ο Πεδίο – Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής
Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης (Χίος) (2ο-4ο πεδίο):
Πρόκειται για 5ετούς τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής που οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης προσβλέπει στο να καλύψει αυτό το κενό της αγοράς εργασίας με στελέχη με πολύπλευρη τεχνο-οικονομική εκπαίδευση, ικανά να ανταποκριθούν άμεσα όχι μόνο στις τεχνικές, αλλά και στις αυξημένες οικονομικές, διαχειριστικές και διοικητικές απαιτήσεις του επαγγέλματος του μηχανικού, ενώ παράλληλα προάγει την έρευνα και την παραγωγή γνώσης στους τομείς: Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering), Μηχανικής της Διοίκησης (Engineering Management). Οι απόφοιτοι απασχολούνται στη Βιομηχανία, Κατασκευές ,Εμπόριο, Μεταφορές – Αποθηκεύσεις, Χρηματοπιστωτικές-Ασφαλιστικές υπηρεσίες. Η βάση το 2020 διαμορφώθηκε στα 4.925 μόρια.

Επίλογος
Θεωρώ πως την επιτυχία ενός υποψήφιου θα έπρεπε να την αξιολογούμε χρόνια αργότερα από την πορεία, την εξέλιξη και την προσφορά του. Πολλά παιδιά μπήκαν στην Ιατρική ή στη Νομική και την παράτησαν ένα ή δύο χρόνια αργότερα. Παιδιά που την ημέρα των αποτελεσμάτων βγήκαν σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων ως επιτυχημένοι. Η επιτυχία, λοιπόν, γράφεται όχι με ποσοτικά βαθμολογικά κριτήρια, αλλά καθαρά με ποιοτικά. Και αυτά θέλουν χρόνο να αξιολογηθούν.
Καλή επιτυχία και σοφές επιλογές.

*Ο Πάνος Σταυρόπουλος είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το